От утре ще видим какво ще става. За сега продължават да лазят по земята след излитане и най - вече облитане. Не е нозематоза. Третирани са и през есента и пролетта, ако някой го чопли тази мисъл.
А загубите са пари, пчели, време, мед, восък, клей, нерви, амортизация на колите от блъскането им по пътищата с месеци наред и много други неща. И тази година ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТРУД.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Това казвам и аз, че заминава летящата пчела и то в тези семейства които са били по - силни в началото. Там се чувства по - осезателно за разлика от тези които са били по - слаби - те сега са по силни, но и те започват да дават жертви, защото както казах по - горе в един от постовете си - отровата продължава да си действа с пълна сила. Загинали семейства нямам, но не е изключено и това да се получи след време, че то само шепа пчели, а търтеи бол. Семействата се изтощават и накрая ще има и летален край. Знам, че никой не го е грижа за моя труд. Просто споделям, защото аз съм от тези които се стараят с малко труд, но на място да получат максимум резултати и ми се получаваше. Но тази година се пребих, а резултата засега е повече от плачевен. На последното няма да ти отговарям. В България СЪД и СПРАВЕДЛИВОСТ. Ха, ха. България. За кой ли път ще кажа, че ме е СРАМ, че съм българин. Който, както иска така да го разбира и да ме съди.
И аз забелязах пълзящите след облитане,но интересното е,че за нашия район не съм получил информация за пръскане.Един от кошерите ми на два пъти през седмица, изхвърляше по две пълни шепи с натровени,агонизиращи пчели,но по другите не видях подобна реакция.Лоша работа.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Утре сутринта ще се пръска в общините Петрич и Струмяни от 6 до 10 часа.
Благодаря ти Матеев, че постоянно ни предоставяш актуална информация за пръсканията..., но кажи ни как да предпазим пчелите си?, как да затворим кошерите за цял ден?, какво да направим, като е голям карантинния срок на препарата с който се третира?
Обречени сме..., жалко за невинните създания и за труда положен от нас.
Тази вечер и при мен наблюдавах засилено присъствие на пълзящи пчели пред кошерите.Хванах няколко в шепа, а те се гърчеха, сякаш нещо отвътре ги ядеше...![]()
Преди няколко часа говорих с един роднина, който има 11-12 говеда ! Според него има доста нерегистрирани с по една-две крави и на тях им отказват ваксина, дори срещу заплащане ! Вчера видях да изкарват стада в Балкана, а там се смесват с други от Южна България и ще е манджа с грозде ! Кой ваксиниран,кой не е всички ще лапаме попарата ! Жалка история !
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))