Много хубав експеримент. Снимай ако може и входовете. Нали там се губи също топлина.
Много хубав експеримент. Снимай ако може и входовете. Нали там се губи също топлина.
Входовете през първите 3 дена са затворени, така че не от тях се губи най-много топлина. Според мене най-много топлина се губи през дънната мрежичка, защото през нея непрекъснато става интензивна конвекция, особенно при много студено време (при голяма температурна разлика). Именно поради тази причина аз останах безкрайно учуден, че нуклеусчето в хладилника все пак успя да се справи при температури около нула градуса.
А сега ще ви покажа нещо, което може би трябваше да го запазя в тайна поне докато приключат експериментите. Та окрилен от великолепното представяне на полското оплодно сандъче аз реших да си разработя собствено оплодно сандъче от фибран. Събрахме се няколко колеги и за няколко часа направихме едно обсъждане (мозъчен щурм) в опити да измислим най-подходящата конструкция, която да удовлетворява колкото се може повече изисквания. След това набързо направихме една сглобка и в момента мога да ви покажа снимките на бета версията на опитния образец. Нататък може би ще отворя специална тема с описание на това оплодно сандъче, но сега не се стърпях и реших да ви го покажа. След малко ще го оборудваме с термодатчици и ще го заселим с пчели и маточник, така че довечера или най-късно утре ще имате и данни от температурните изпитания.
DSC00075.JPG
DSC00076.JPG
DSC00079.JPG
DSC00080.JPG
Ето още малко снимки и от вътре:
DSC00081.JPG
DSC00082.JPG
DSC00083.JPG
DSC00084.JPG
Матеев сега да ти връщам ли дървените нуклеуси които купих или не. Майтапа на страна, аз ги купих в тях да си правя майки през летния сезон, така че едва ли ще имам такива ядове.... Плюс това съм до морето и нямам такива резки застудявания като в Габрово.
Относно пчелите на хоум макс, аз съм пчеларя за Бургас. Да всички семейства вече са в кошери лисон и наистина са по-добре в тях от дървените!!!
Браво за експеримента доказващ нагледно, че може и с малко да се постигне много. Тези малки оплодни съндъчета се използват в други Европейски страни и с по суров климат от нашия, но ние нали сме си Тома неверни ...... Иначе биха ли ги произвеждали и продавали - не . Пазарът щеше да ги изхвърли.
Има малко неточности които разбира се могат да се отстранят. На първо време сложете странични летви на рамчетата или обема вътре трябва да е конусен (като на оригиналните)
Според мен - за да се избегне ненужното отопление на целият обем, се поставя преграда и ханеманова решетка на отделението с храната. Така ще предпазим майката да не се напъха в яденето![]()
А скосяването на стените е също важна част, за да се избегне поставянето на странични летвички на рамките. Получава се нещо като top bar hive.
"Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))