Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато много раздразниш някое семейство, то вдига вътре температурата и затова пчелите излизат навън и започват дори да висят по прелките като преди роево. Наблюдавах го това в събота. След 30 минути се прибраха вътре. Това става, когато няма паша и всичко е препълнено в кошера с пчели. Когато има паша, никоя не ти обръща внимание. А колкото до това дали гладен кошер се рои, не се карайте, по принцип не, но винаги има изключение.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Когато много раздразниш някое семейство, то вдига вътре температурата и затова пчелите излизат навън и започват дори да висят по прелките като преди роево. Наблюдавах го това в събота. След 30 минути се прибраха вътре. Това става, когато няма паша и всичко е препълнено в кошера с пчели. Когато има паша, никоя не ти обръща внимание. А колкото до това дали гладен кошер се рои, не се карайте, по принцип не, но винаги има изключение.
    Колега Филимонов има из писанията по пчеларска тематика понятие гладен рой. По другото написано от теб съм напълно съгласен.Пашата вади голяма част от пчелите вън от кошера. Чел съм, че при силна паша относителния дял на летящите пчели може да стигне до 60 процента. Безпашието при силно развит кошер води до прегряване и затруднена вентилация.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да, Колега, има из писанията, но аз не съм виждал избягал рой от гладно семейство. В повечето случаи през изминалия сезон и сега съвсем наскоро, видях доста гладни семейства в които освен че нямаше 1 грам мед, нямаше и една килийка с пило, как тогава ще има рой, който преди това да е направил маточници , за да могат останалите нелетящи пчели да си създадат нова майка. Такова силно семейство ако не се предприемат спасителни подхранвания, загива или поне повечето му пчели падат на дъното и умират. Ужасна гледка е да видиш 2-3 шепи подмор на дъното на някое силно семейство, което 15 тина дни преди това му е поставен магазин и вътре е имало 2-3 пити в средата с мед. Това е от практиката ми.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Да, Колега, има из писанията, но аз не съм виждал избягал рой от гладно семейство. В повечето случаи през изминалия сезон и сега съвсем наскоро, видях доста гладни семейства в които освен че нямаше 1 грам мед, нямаше и една килийка с пило, как тогава ще има рой, който преди това да е направил маточници , за да могат останалите нелетящи пчели да си създадат нова майка. Такова силно семейство ако не се предприемат спасителни подхранвания, загива или поне повечето му пчели падат на дъното и умират. Ужасна гледка е да видиш 2-3 шепи подмор на дъното на някое силно семейство, което 15 тина дни преди това му е поставен магазин и вътре е имало 2-3 пити в средата с мед. Това е от практиката ми.
    Преди 6 дни колега отварям кошера вътре нямаше и 100 грама мед дето се вика пчела много мед няма. и на следващия ден излезна ройче. след това започнах да ги подхранвам ударно със сироп и всичко се нормализира.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Колеги имам един въпрос - имам два кошера, които въпреки че им е отнето почти всичкото запечатано пило, тоест имат една една и половина пита запечатано и другото е все открито изпадат в роево състояние. Градят маточници.Майките им работят прекрасно,но дали поради отнемането на пило ги залагат тези маточници, дали са за самосмяна или роеви не знам ,но ги чистя за втори път.Въпроса ми е имам и две ройчетче на по 3-4 пити .Ако изтръскам кошерите в роево пред тях си и оставя само маиката с летящите в тях а младите събера и придам на роичетата с весник помежду им ще спра роевото състояние.Ройчетата са с пронесли майки.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от bennik Виж публикацията
    Колеги имам един въпрос - имам два кошера, които въпреки че им е отнето почти всичкото запечатано пило, тоест имат една една и половина пита запечатано и другото е все открито изпадат в роево състояние. Градят маточници.Майките им работят прекрасно,но дали поради отнемането на пило ги залагат тези маточници, дали са за самосмяна или роеви не знам ,но ги чистя за втори път.Въпроса ми е имам и две ройчетче на по 3-4 пити .Ако изтръскам кошерите в роево пред тях си и оставя само маиката с летящите в тях а младите събера и придам на роичетата с весник помежду им ще спра роевото състояние.Ройчетата са с пронесли майки.
    Много сложно си го измислил. Кошерите в роево, им дай обем да строят и им подай големи количества сироп 1 към 1 няколко дни по 2 литра след това намали на 4-5 ден ще минат в работно състояние.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Много сложно си го измислил. Кошерите в роево, им дай обем да строят и им подай големи количества сироп 1 към 1 няколко дни по 2 литра след това намали на 4-5 ден ще минат в работно състояние.
    Кошерите са с магазини по време на пашата са им давани основи като и сега някои ги градят още.А в магазините имат запечатан и незапечатан мед как да ги храня при това положение.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато работят в магазина, не би трябвало да влязат в роево. Все пак кажи колко маточника си видял и къде са по рамките ?
    При Роевото настроение пчелите спират да градят и да носят прашец.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Когато работят в магазина, не би трябвало да влязат в роево. Все пак кажи колко маточника си видял и къде са по рамките ?
    Маточниците ги правят отстрани и отдолу на питата и изглеждат като роеви, но пък са малко за роеви тоест около 4-5 б целия кошер но на различни пити.По време на акацията дръпнах доста запечатано пило от тях и ме съмнява че правят самосмяна мислеки си че майките не струват макар че те засеменяват много добре .

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    За италианките това до голяма степен не важи дето си написал. предполагам че колегата гледа италиански мелез.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •