Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 283 от 683 ПърваПърва ... 183233273281282283284285293333383 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,821 до 2,830 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от nikolai_kn1979 Виж публикацията
    Естествено веднага отидох там но всичко беше спокойно.За да съм по обективен трябва да напиша че кошерите ми са миналогодишни отводки и тази година за пръв път им сложих магазини които не бяха изградени.За това си мислех че имат достатъчно работа за да не се роят

Провери в кошера дали има отворени маточници и сам ще си отговориш на въпросите ....

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Имали признак по който мога да преценя дали семейството ще прави самосмяна или ще се рои?До колкото съм научил в малкия си опит като пчелар при роене майката спира да снася и няма прясно пило,маточниците са повечко на брой.При самосмяна залагат и 1-3 маточника и майката продължава да действа.Притеснява ме това, че на днешния преглед всичките ми кошери са с между 1 и 3 маточника и на всякъде има прясно пило.Според логиката ми би трябало да е самосмяна, но пък и в 5-та кошера да са решили да правят самосмяна по едно и също време ми се струва странно.Много е вероятно и аз да има пръст в тази история тъй като правих отводки и вадих пило и пчелите да са решили че майките не се справят добре.Може и да съм много далече от истина в дадената ситуация и за това моля за съвет.

Точно с регулярното отнемане на пило си накарал пчелите да си сменят майките.Просто са помислили,че майките не работят добре!Няма как роеви маточници да са толкова малък брой.Обикновено роевите маточници са повече от 10 на брой и се намират отдолу и в края на питите.Самосменните маточници са малко на брой и се намират обикновено в средата на питите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Самосмяна може да премине в роене, силен кошер трудно залага самосмяна, при роене обикновенно маточниците са с тъмен цвят и слаба гравировка за разлика от самосмяната за залагане на самосмяна обикновенно майката грохва след месец от регулярното крадене на пило

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Облитането на младата пчела трае поне два пъти повече от роенето.Роенето се случва за 5 минути,а облитането около20 минти.

Баща ми говори за около 30 мин лудница след това се били прибрали.

Имаме там доста дървета огледах внимателно но не видях нищо .Аз вися пред кошера през ден би трябвало да видя ако са на брада както ми обясняват стари пчелари.Дъртия беше ковнал няколко ракии ама каза че първо кражали над стопанската сграда после около една близка джанка имало и доста по прелките след това се успоки.оили леко по леко

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Защо трябва да се хващат на някой клон да ги видиш, мислят за стопанина си и за да не ти докарат инфаркт, направо са си отлетели. Отваряй и виж какво е вътре, че ако са се роили като нищо ще излети и втори а може и трети. Може и оплождане на млади майки да е имало, знае ли човек.

Начало » Агро съвети » Пчеларство » Облитане на пчелите

[COLOR=#000000][FONT=Arial]
    Облитане на пчелите

Автор:

То бива ориентировъчно и очистително.Младите пчели извъшват ориентировъчно облитане.При слънчево и топло време, около обед, голям брой пчели масово излизат и кацат върху прилетната дъска.
    Излитат от нея, летят напред и назад, нагоре и надолу, обърнати са с глава към кошера и се отдалечават на не повече от 2 - 3 метра от него. При всяко следващо облитане те се отдалечават на по-голямо разстояние от кошера. През това време на облитане, пчелите придобиват рефлекс за разположението на входа на кошера и местоположението му в пчелина. Ориентировъчните облитания пчелите се освобождават от събралите се несмлени вещества в дебелото им черво.

Това ако е вярно пасва понеже е станало около обяд при хубаво време а и около двата кошера.Няма да ровя в кошерите понеже още не съм готов нямам опит да направя отводка пък нямам друг кошер .Така че ако отворя кошера и видя маточници просто ще умра от яд .Кошерите са само 2 защото не искам да тармозя повече пчели със своята некомпетентност

Страница 283 от 683 ПърваПърва ... 183233273281282283284285293333383 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •