Точно с регулярното отнемане на пило си накарал пчелите да си сменят майките.Просто са помислили,че майките не работят добре!Няма как роеви маточници да са толкова малък брой.Обикновено роевите маточници са повече от 10 на брой и се намират отдолу и в края на питите.Самосменните маточници са малко на брой и се намират обикновено в средата на питите.
Самосмяна може да премине в роене, силен кошер трудно залага самосмяна, при роене обикновенно маточниците са с тъмен цвят и слаба гравировка за разлика от самосмяната за залагане на самосмяна обикновенно майката грохва след месец от регулярното крадене на пило
Облитането на младата пчела трае поне два пъти повече от роенето.Роенето се случва за 5 минути,а облитането около20 минти.
Баща ми говори за около 30 мин лудница след това се били прибрали.
Имаме там доста дървета огледах внимателно но не видях нищо .Аз вися пред кошера през ден би трябвало да видя ако са на брада както ми обясняват стари пчелари.Дъртия беше ковнал няколко ракии ама каза че първо кражали над стопанската сграда после около една близка джанка имало и доста по прелките след това се успоки.оили леко по леко
Защо трябва да се хващат на някой клон да ги видиш, мислят за стопанина си и за да не ти докарат инфаркт, направо са си отлетели. Отваряй и виж какво е вътре, че ако са се роили като нищо ще излети и втори а може и трети. Може и оплождане на млади майки да е имало, знае ли човек.
Начало » Агро съвети » Пчеларство » Облитане на пчелите
[COLOR=#000000][FONT=Arial]
Облитане на пчелитеАвтор:
То бива ориентировъчно и очистително.Младите пчели извъшват ориентировъчно облитане.При слънчево и топло време, около обед, голям брой пчели масово излизат и кацат върху прилетната дъска.
Излитат от нея, летят напред и назад, нагоре и надолу, обърнати са с глава към кошера и се отдалечават на не повече от 2 - 3 метра от него. При всяко следващо облитане те се отдалечават на по-голямо разстояние от кошера. През това време на облитане, пчелите придобиват рефлекс за разположението на входа на кошера и местоположението му в пчелина. Ориентировъчните облитания пчелите се освобождават от събралите се несмлени вещества в дебелото им черво.
Това ако е вярно пасва понеже е станало около обяд при хубаво време а и около двата кошера.Няма да ровя в кошерите понеже още не съм готов нямам опит да направя отводка пък нямам друг кошер .Така че ако отворя кошера и видя маточници просто ще умра от яд .Кошерите са само 2 защото не искам да тармозя повече пчели със своята некомпетентност
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))