Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
Имали признак по който мога да преценя дали семейството ще прави самосмяна или ще се рои?До колкото съм научил в малкия си опит като пчелар при роене майката спира да снася и няма прясно пило,маточниците са повечко на брой.При самосмяна залагат и 1-3 маточника и майката продължава да действа.Притеснява ме това, че на днешния преглед всичките ми кошери са с между 1 и 3 маточника и на всякъде има прясно пило.Според логиката ми би трябало да е самосмяна, но пък и в 5-та кошера да са решили да правят самосмяна по едно и също време ми се струва странно.Много е вероятно и аз да има пръст в тази история тъй като правих отводки и вадих пило и пчелите да са решили че майките не се справят добре.Може и да съм много далече от истина в дадената ситуация и за това моля за съвет.

Точно с регулярното отнемане на пило си накарал пчелите да си сменят майките.Просто са помислили,че майките не работят добре!Няма как роеви маточници да са толкова малък брой.Обикновено роевите маточници са повече от 10 на брой и се намират отдолу и в края на питите.Самосменните маточници са малко на брой и се намират обикновено в средата на питите.