Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 276 от 683 ПърваПърва ... 176226266274275276277278286326376 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,751 до 2,760 от общо 6828
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    От 9 взех 3
    Усещат, че една трета от бебетата им са изчезнали....... Усещат всичко пущините. Споко, това е много добър начин за самосмяна. Ако искаш ги остави така и ще видиш как след време, маркираната ще изчезне.
    П.П. Самосменните са ДО 3-4. Може и само 1..... Пчелите преценяват.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз мисля,че това се дължи,че са много засенчени и не се развиват бързо.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
    На два километра изобщо не съветвам да местиш.
    Аз вече съм ги изместил на повече от десет точно поради тази причина.Въпроса е дали за 7-8 дни ще забравят,понеже новото място на което искам да ги сложа е на 2км. от първоначалната им позиция?
    Този пост е редактиран от БоянГ; 13.05.2016 в 11:42.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Преди 3 седмици направих отводки,гледам днес от там от където съм взел 3 рамки с пило заложили по 1 маточник голям.Това нормално ли е или да го премахна?
    Заложили са за самосмяна, защото им дърпаш пилото. Както каза колегата усещат, че поколението е малко и залагат маточници да сменят мама,която според тях вече не става, защото снася малко Това също така действа много сполучливо и с "кроене" на майката! Ако пчелите отказват да я сменят след кроенето се дърпа запечатано пило от кошера!

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jenia Виж публикацията
    Колеги и аз от миналата година се занимавам с няколко кошера ,но от пчелари с много дълъг опит не съм чувала да се центофугират пити с пило .И аз съм имала такъв случай.Майката се беше качила и осеменила .До като не се излюпиха ,не пипнах питите с пило .
    Не само към теб - начинаещите във всеки един занаят чуват много неща, но и е редно някои от тях лично да ги проверят, само с чуване не става, трябва и опит да се трупа т.е. дори и да загубиш, то със сигурност няма да фалираш, ако пробваш на две- три семейства да извъртиш и онези пити, в които има пило, така вече няма просто да разчиташ на чутото, а ще знаеш от лична опитност.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    Аз вече съм ги изместил на повече от десет точно поради тази причина.Въпроса е дали за 7-8 дни ще забравят,понеже новото място на което искам да ги сложа е на 2км. от първоначалната им позиция?
    Ясно, не съм те разбрал - признавам, че не знам със сигурност и за това, когато ми се е налагало съм изчаквал поне десет дена.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Здравейте колеги, по миналата събота на 30.04 като преглеждах моите се оказа че пет от тях са в роево състояние.Направих отводки със старите майки а на кошерите оставих по два три маточника,Имаше и запечатани имаше и незапечатани.Този вторник хванах рой с нова небелязана майка на около 6 ДБ пити.Не видях от къде дойде или дали е от моите.Днес обаче преди малко същата работа влязох да обядвам но нещо ме човърка и излизам нов рой и той същата големина и него не го знам мой ли е чужд ли е .И той с нова небелязана майка видях я на влизане в сандъчето.Та въпроса ми е може ли да се роят тези кошери с маточниците понеже аз така знам че отнемеш ли плодната майка преди запечатването на маточника кошера не рои но знам ли.И ако е така как да разбера кои са се роили и има ли някакъв начин да спра това и с другите.Забравих другите кошери са проверени и изключвам рой от тях а вчера при преглед на тези с маточниците тоест на магазините им чух квакането и изобщо не търсих за прогризани маточници.Пиша след двадесет минути намерих още един рой на клон и хванах и него.Чудно капана стои на пет метра от пчелина напрскакн с пророй а те тичат по клоните.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Твойте са, не са чужди. Научете веднъж за винаги,че се махат рамките със повече запечатано пило и маточници, а не майката. Майката може да си е оставите само на основи, без никаква изградена рамка.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Твойте са, не са чужди. Научете веднъж за винаги,че се махат рамките със повече запечатано пило и маточници, а не майката. Майката може да си е оставите само на основи, без никаква изградена рамка.
    Колега миналата година направих така и нямах нито един рой след това от тези семейства плюс това при направата на отводките съм взел по 4 пити с пило от всеки кошер .На тяхно място съм поставил основи и много стари пчелари викат кошер без майка не гради да ама не от 30 април до сега са изградили тези основи че и в магазините градят магазинни.

По кое време на деня е най удачно да окося пред кошерите.Ръчна коса ли да използвам или тримера.....на последното косене се наложи да бягам и то няколко пъти

Страница 276 от 683 ПърваПърва ... 176226266274275276277278286326376 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •