Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4190

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Когато мина последната слана, преди около 10 дни, акацията бе в предцъфтежно състояние. Сланата попари лозя и орехи. По акациите нямаше видими поражения. Седмица по-късно, по-голяма част от цветните пъпки на акациите бяха окапали, без да успеят да цъфнат. Някои акации оцеляха и успяха да цъфнат. Вчера пчелите летяха много активно. Днес отворих няколко кошера. Магазините бяха напълно празни. Восъчния градеж бе минимален или отсъстваше напълно.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Когато мина последната слана, преди около 10 дни, акацията бе в предцъфтежно състояние. Сланата попари лозя и орехи. По акациите нямаше видими поражения. Седмица по-късно, по-голяма част от цветните пъпки на акациите бяха окапали, без да успеят да цъфнат. Някои акации оцеляха и успяха да цъфнат. Вчера пчелите летяха много активно. Днес отворих няколко кошера. Магазините бяха напълно празни. Восъчния градеж бе минимален или отсъстваше напълно.
    Същото е положението и при мене. Там където миналата седмица пилото беше намаляло сега е в изобилие.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    При мене вчера констатирах една страшна ситуация - на един от пчелините, на който отидохме да правим планови отводки, се оказа, че всички семейства в пчелина на 100% са заложили маточници и се готвеха да се роят. Разфасовахме ги на отводки, но със същия успех можеше и да ги изтървем, ако бяхме отишли да правим отводки на друг пчелин.

Такова чудо досега не бях виждал. В момента обикаляме по пчелините да правим планови отводки, и във всеки един пчелин откриваме по 1-2 максимум 3 семейства, които се готвят да се роят. За първи път обаче попадаме на пчелин със 100% роево настроение във всеки един кошер. Интересно ми е каква е причината, и затова пиша във форума за идеи и съвети.

Пчелина е в регион с доста акация. Тя беше цъфнала преди да започне поредицата от дъждовни дни, и вероятно пчелите се бяха настървили да я събират. После дъжда ги заключи в кошерите за 7-8 дена и ето ти го резултата.

Наблюдател
    Регистриран
    20.10.2014
    Пчеларски район
    с.Николово
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    При мене вчера констатирах една страшна ситуаяция - на един от пчелините, на който отидохме да правим планови отводки се оказа, че всички семейства в пчелина на 100% са заложили маточници и се готвеха да се роят. Разфасовахме ги на отводки, но със същия успех можеше и да ги изтървем, ако няхме отишли да правим отводки на друг пчелин.

Такова чудо досега не бях виждал. В момента обикаляме по пчелините да правим планови отводки, и във всеки един пчелин откриваме по 1-2 максимум 3 семейства, които се готвят да се роят. За пръв път обаче попадаме на пчелин със 100% роево настроение във всеки един кошер. Интересно ми е каква е причината, и затова пиша във форума за идеи и съвети.

Пчелина е в регион с доста акация. Тя беше цъфнала преди да започнат поредицата от дъждовни дни, и вероятно пчелите се бяха настървили да я събират. После дъжда ги заключи в кошерите за 7-8 дена и ето ти го резултата.
    В какво състояние бяха медовите корпуси - празни, полу-пълни или пълни преди влошаването на времето? Сироп давали ли сте в периода на лошо време 7-8 дни? Струва ми се важно да се разнищи причината за тотално изпадане в роево състояние, та затова питам...
    Благодаря!
    Милен Георгиев

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от milen757 Виж публикацията
    В какво състояние бяха медовите корпуси - празни, полу-пълни или пълни преди влошаването на времето? Сироп давали ли сте в периода на лошо време 7-8 дни? Струва ми се важно да се разнищи причината за тотално изпадане в роево състояние, та затова питам...
    Благодаря!
    Преди дъждовете пчелина беше подготвен за акацията. Всички кошери бяха разширени с допълнителни корпуси според силата на семействата. Освен това беше направено и частично изравняване - вземане на пити с пило от най-силните семейства и даване на най-слабите. Въобще пчелина беше направен уж като по книгите. Така бяха подготвени и другите пчелини, но специално на този по неизвестни за мене причини роевото настроение се беше активирало едновременно във всички кошери. Все едно някой магьосник е дошъл на пчелина и е размахал магическата пръчица.

Не знам дали някакво пръскане с някакъв полу-безопасен препарат не е в състояние да предизвика такава една едновременна реакция в целия пчелин.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •