Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Аз все си мислех, че законите в България ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ОТ ВСИЧКИ, но явно много съм грешал. И затова за да ви угодя, искам да ви предложа за обсъждане един ПРИМЕРЕН ПЧЕЛАРСКИ ЕТИЧЕН КОДЕКС. Точките в него съм ги извлякъл от обсъжданията и настроенията във форума:

1. Пчеларя има право ДА НЕ СИ РЕГИСТРИРА ПЧЕЛИНА. Така спокойно ще може да си отглежда американски гнилец, без никой да му пречи.
2. Пчеларя има право ДА ВНАСЯ ЧУЖДИ РАСИ ПЧЕЛИ. Ако са жълти - още по-добре. Най-добре ще е ако са от най-агресивната СРЕДНО-РУСКА ПОРОДА или дори ако са АМЕРИКАНСКИ ПЧЕЛИ-УБИЙЦИ.
3. Пчеларя има право ДА ВНЕСЕ В СТРАНАТА МАЛЪК КОШЕРЕН БРЪМБАР и след това да го пусне на свобода.
4. Пчеларя има право ДА КРИЕ ОТ ВЕТЕРИНАРНИТЕ СЛУЖБИ, ако пчелите му се заразят с АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ.
5. Пчеларя има право ДА ЛЪЖЕ И ДА МАМИ ДЪРЖАВАТА. Ебал съм я тази държава .......
6. Пчеларя има право ДА НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ и ОСИГУРОВКИ.
7. Пчеларя има право ДА НЕ ЧЛЕНУВА В НИТО ЕДНА ПЧЕЛАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ.
8. Пчеларя има право ДА НЕ ХОДИ ПО ПРОТЕСТИ. На тях ходят само глупаците.
9. Пчеларя има право ДА КРАДЕ КОШЕРИ ОТ ДРУГИ ПЧЕЛАРИ.
10. Пчеларя има право ДА СЛОЖИ АГРЕСИВНИ СЕМЕЙСТВА В ЦЕНТЪРА НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО и да ги дразни всеки ден, ако е облечен като космонавт. А това, че пчелите жилят всичко живо в радиус от 100 метра, него не го интересува. Нека и другите хора да се облекат като космонавти или да се изнесат да живеят на палатки извън населените места.

Давайте други предложения, за да можем съвместно да си изясним какво може и какво е правилно да прави един пчелар.
Темата е за времето през 2016 г.
Кажи нещо за сланите, за ранната паша, и за ранното изрояването на пчелите след 10-20 дни.
А що се отнася до болестите и законите - 12 години отглеждах един болен кошер, хранех го, поих го, давах му пило и пити с мед. Лекувах го с всички възможни лекарства. И не се излекува. Болният кошер беше на 1 метър от силен кошер в пчелина, и не предаде болестта си на никой от кошерите в пчелина.
Ето моите отговори на твоите точки:
1. Пчеларя има право ДА НЕ СИ РЕГИСТРИРА ПЧЕЛИНА. Така спокойно ще може да си отглежда американски гнилец, без никой да му пречи.
Отговор от Слави: Имам право да си отглеждам пчели без да се регистрирам! Не ми трябват субсидии от държавата! И си отглеждам пчелите по-добре от тези които се субсидират от държавата! И им отделям много по-голямо внимание и грижи!
2. Пчеларя има право ДА ВНАСЯ ЧУЖДИ РАСИ ПЧЕЛИ. Ако са жълти - още по-добре. Най-добре ще е ако са от най-агресивната СРЕДНО-РУСКА ПОРОДА или дори ако са АМЕРИКАНСКИ ПЧЕЛИ-УБИЙЦИ.
Отговор от Слави: Не е вярно, че средноруската раса е най-агресивна. По-важното в случая е че, средноруска пчела, малко е изнасяна, напротив, в нейния регион са внасяни много „по-добри“ други раси, които стават агресивни във второ и трето поколение, когато се омешат със средноруската пчела. Но това вече не е средноруска пчела. А какво ще кажеш за немските или за полските пчели, те агресивни ли са? И някога виждал ли си ги, защото аз съм ги виждал!
3. Пчеларя има право ДА ВНЕСЕ В СТРАНАТА МАЛЪК КОШЕРЕН БРЪМБАР и след това да го пусне на свобода.
Отговор от Слави: Не го очаквах от теб Матеев, това е в сферата на световните конспирации! А може би си прав, от къде ли идва този странен, гаден, малък кошерен бръмбар?

4. Пчеларя има право ДА КРИЕ ОТ ВЕТЕРИНАРНИТЕ СЛУЖБИ, ако пчелите му се заразят с АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ.
Отговор от Слави: Тук гласувам с палците на ръцете и на краката - за твоето мнение. Само че се появи едно съмнение,…. къде ли са тези ветеринарни служби?

5. Пчеларя има право ДА ЛЪЖЕ И ДА МАМИ ДЪРЖАВАТА. Ебал съм я тази държава .......
Слави написа…. Напротив, пчеларят иска от държавата, да не му се отравят пчелите. Пчеларят иска от държавата закон за опрашване и заплащане. А държавата казва…. ебал съм ги тези пчели и пчелари…. Има и земни пчели – те ще опрашват! Кой лъже и мами в случая? И кои интереси защитава „държавата“?

6. Пчеларя има право ДА НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ и ОСИГУРОВКИ.
Отговор от Слави: Който има работници да си плаща осигуровките и данъците! Ти как ги плащаш?

7. Пчеларя има право ДА НЕ ЧЛЕНУВА В НИТО ЕДНА ПЧЕЛАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ.
Отговор от Слави: Правото да членуваш или не, е лично решение, и в повечето случаи е стимулирано от финансови изгоди. Какви са моите финансови стимули да членувам в твоята организация например?
Ето на това ако ми отговориш, ще е много добре за всички пчелари в България. Ако има добри стимули, гарантирам ти, че всички ще се запишем при теб.

8. Пчеларя има право ДА НЕ ХОДИ ПО ПРОТЕСТИ. На тях ходят само глупаците.
Отговор от Слави: Напротив, според медиите на протестите присъстват само най-хубавите, най-умните, най-образованите, най-прогресивните, най-ЕС, и най-НАТО, предимно млади, умни и щастливи хора. Къде си видял млад пчелар сега? Колко са? Ето това е много сериозна тема. Кой печели от протестите, и как се организират?

9. Пчеларя има право ДА КРАДЕ КОШЕРИ ОТ ДРУГИ ПЧЕЛАРИ.
Отговор от Слави: Това наистина е безобразие, но какво стана с онзи „пчелар на годината“, „как му беше името?“, преди две-три години, който го хванаха в запис как краде кошер? Японската тръвна и да ми я откраднат, само може да си я набутат в задника!

10. Пчеларя има право ДА СЛОЖИ АГРЕСИВНИ СЕМЕЙСТВА В ЦЕНТЪРА НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО и да ги дразни всеки ден, ако е облечен като космонавт. А това, че пчелите жилят всичко живо в радиус от 100 метра, него не го интересува. Нека и другите хора да се облекат като космонавти или да се изнесат да живеят на палатки извън населените места.
Отговор от Слави: Никой не се оплаква от моите пчели, които са в центъра на селото, напротив, наблюдават ми пчелите, и ги пазят, и ми се обаждат ако има проблем. Въпросът е в прегледите, колко бързо се правят, как са организирани предварително, и каква е пашата и времето.

С най-добри пожелания от Слави!