Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 147
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Не опорочавам темата.
    Не искам да обидя никого практиката ми по хралупи и тръвни е нулева, мижавата ми практика е с Д.Б.плодник но преминах и използвам и магазини и корпуси всичките ми елементи са отделящи се и взаимнозаменяеми та на практика системата е долу горе като на многокорпусния.
    Щом системата на многокорпусния и въобще разборния кошер (минаха почти 200г. откакто се използват и смея да твърдя масово) е толкова лоша каква е алтернативата каква е идеята за идеалния кошер. Желанието ми е да имам щастливи пчели които евентуално да ми върнат вложените средства като пари, отделено време както за учене така и за практика с тях а удоволствието за заниманията ми с тях да върви редом до тези условия.
    Все пак ако сме само филантропи ще фалираме и това ще се отрази на нашите пчели.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Не опорочавам темата.
    Не искам да обидя никого практиката ми по хралупи и тръвни е нулева, мижавата ми практика е с Д.Б.плодник но преминах и използвам и магазини и корпуси всичките ми елементи са отделящи се и взаимнозаменяеми та на практика системата е долу горе като на многокорпусния.
    Щом системата на многокорпусния и въобще разборния кошер (минаха почти 200г. откакто се използват и смея да твърдя масово) е толкова лоша каква е алтернативата каква е идеята за идеалния кошер. Желанието ми е да имам щастливи пчели които евентуално да ми върнат вложените средства като пари, отделено време както за учене така и за практика с тях а удоволствието за заниманията ми с тях да върви редом до тези условия.
    Все пак ако сме само филантропи ще фалираме и това ще се отрази на нашите пчели.
    Може да те зайнтересува Лазутин и неговата теория и практика
    http://beefarm.ru/blog/pages/resourc...h-a-smile.html

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Улей Лазутина (улей-лежак на высокую рамку)

Канадски палетен многокорпусен кошер

Това са мойте 1 редица номер 1 и 4 от дясно на ляво са 4 см. дебели +2 см. фибран капака е 20 см. мисля под него стериопор 6см. Другите нови Д.Б. са
    с стериопор 6см.таванка +2см. фибран над капака под ламарината Лятото слагам върху капака лист дебел бял стериопор под тухла.
    Тези с 2 магазина са по силни има в магазините плодникови рамки.

Ще почета ще поумувам и ще пиша какво съм изумувал
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 05.05.2016 в 16:54. Причина: допълване

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Може да те зайнтересува Лазутин и неговата теория и практика
    http://beefarm.ru/blog/pages/resourc...h-a-smile.html

Браво Remi.
    Лазутин се е видял в безисходица при отглеждането на пчели в стандартни кошери. И тъй като е мързелив и пестелив, и не желае да отваря кошерите си през 1-2 седмици, си прави кошер, който отваря само 3-4 пъти в годината при средноруската пчела.
    Мързелът, пестеливостта на средствата и изгодата са двигател на прогреса.
    И да се спазват изискванията на пчелите за нормално гнездо като височина.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Не опорочавам темата.
    Гошка,палците не са за теб,а за статията.....
    Ако искаш щастливи и здрави пчели,вземи по един-два магазина мед и ги остави да се изроят.Те да се роят не ти да ги делиш.....

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ааа мойте са си много щастливи казват че захарен сироп бил вреден ама пролет и есен като им го сипя:
    Излизат милите да ми благодарят и пърхат с крилца и тропат с крачка абе красота.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Браво Remi.
    Лазутин се е видял в безисходица при отглеждането на пчели в стандартни кошери. И тъй като е мързелив и пестелив, и не желае да отваря кошерите си през 1-2 седмици, си прави кошер, който отваря само 3-4 пъти в годината при средноруската пчела.
    Мързелът, пестеливостта на средствата и изгодата са двигател на прогреса.
    И да се спазват изискванията на пчелите за нормално гнездо като височина.
    Понеже тази система на работа и мислене ме запалиха преди време, единственното което не съм постигнал е високата рамка по обективни причини всичко друго, като дълбоко дъно + мрежа + високо пространство м/у капака и покривната табла + 3,5 см дебелина +26 рамки ДБ +2 семейства или 4 отводки и тн..... много пчела, колкото и да вадиш от вътре все има и при добра година достатъчно мед за всички :-) или отводки в несвяст. Можеш да пчеларстваш промишлено или по метода на Лазутин зависи от теб това в друга система не го намерих. За момента единствения проблем да отварям семействата повече от 2 или 3 пъти е рапицата. Успех!

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Щом системата на многокорпусния и въобще разборния кошер (минаха почти 200г. откакто се използват и смея да твърдя масово) е толкова лоша каква е алтернативата каква е идеята за идеалния кошер.
    Нито разборния кошер е чак толкова - каквото и да означава това "толкова"- лош, нито пък е възможно такова нещо, като "идеален кошер".
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Пчелите са по щастливи и се радват на по добър живот от техните посестрими в природата макар и в стандартни кошери като
    многокорпусния (доказал се около150години). Според мен най важния факт е че в природата няма лабаво
    мисъл на Ранди Оливър:
    Дори и при най-добрите условия, природата е брутална за пчелите. Нека си представим, естествен рай със стабилна популация на колонии, свободни от човешкото влияние. В един идеален свят пролетта, всяка колония ще произвежда най-малко един рояк, което означава, че населението на колониите временно ще се увеличат повече от два пъти. Но тъй като населението е стабилено, само първоначалния брой ще оцелеят през следващата пролет. Простата математика е, че при най-добрите условия, със стабилно население, половината от колониите ще загиват всяка година.

А при пчеларите не е така дори и със стандартни кошери.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    тая година ми се САМОЗАСЕЛИ рояк, в един мой сандък. Не съм го и усетил кога се е намъкнал. Просто един ден видях движение на входа на кошера. Понаобиколих го, сложих булото и пушалката..... Повдигнах му таблата, вътре 3 далачета по около 15 сантима (съжалявам, че не снимах). пчелите кротки, тихи, лепнали се за далачетата и си живеят....работят....почиват. Па нали сме КАПАЦИТЕТ и взех че му заврях 4 рамки с основи (ловешки) едната изградена. Айде и сироп у хранилката.......айде и питка над рамките....... ЗАПОЧНАХА ДА БУЧАТ ПЧЕЛИТЕ.....ШАНТОРЯТ ПО ПИТИТЕ (ДАЛАЧЕТАТА ГИ ИЗРЯЗАХ И ГИ ПРЕТОПИХ). сИРОПА НЕ ГО ПОГЛЕДНАХА.........ПРОКИСНА СЕ У ХРАНИЛКАТА.... ОЩЕ БУЧАТ...И БЕЗ ДА ГИ ОТВАРЯМ. А бяха кротки....тихи.... Майната му на Ранди Оливър и тем подобни Хамериканци.....от мое име.

Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •