Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 72

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Без да коментирам това което се продава крайпътно, но на въпроса за "ментовия" мед. Преди няколко години у наше село като махнаха кравите и още не бяха направили големите стада овце всичките полянки из кривините на Осъма обраснаха с дива мента, мащерка и всякви гюрлюци. Та в края на едно лято от два суперсилни ЛР-а извадих едно тенеке тъмен мед с мирис и вкус на лукчета. Ама от ония, от Татовото време, дето бяха по една стотинка. Естествено, хвалил съм се някъде из форума, снимка мисля че има даже

Отделно, в една друга тема съм споменавал и за т. нар. "експресен" мед, но там наистина вече е друга приказката.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Без да коментирам това което се продава крайпътно, но на въпроса за "ментовия" мед. Преди няколко години у наше село като махнаха кравите и още не бяха направили големите стада овце всичките полянки из кривините на Осъма обраснаха с дива мента, мащерка и всякви гюрлюци. Та в края на едно лято от два суперсилни ЛР-а извадих едно тенеке тъмен мед с мирис и вкус на лукчета. Ама от ония, от Татовото време, дето бяха по една стотинка. Естествено, хвалил съм се някъде из форума, снимка мисля че има даже

Отделно, в една друга тема съм споменавал и за т. нар. "експресен" мед, но там наистина вече е друга приказката.
    Този не е тъмен и е със леко зелен отенък,но вкусът на лукчета е много силен и остава в устата доста дълго време! Приятелят ми си беше купил и от магарешки трън,той беше бял на пръв поглед ще рече човек,че е извадил буркан с мас! Беше кристализирал,вкусът му не мога да обясна,но и за пръв път виждам и опитвам такъв - не знам истински ли е.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
    ! Приятелят ми си беше купил и от магарешки трън,той беше бял на пръв поглед ще рече човек,че е извадил буркан с мас! Беше кристализирал,вкусът му не мога да обясна,но и за пръв път виждам и опитвам такъв - не знам истински ли е.
    Това което описваш ми прилича на мед от рапица. Често по пазарите продават мед от бял трън (но тук се води спор белият трън и магарешкия бодил дали са едно и също нещо).
    Аз не знам но за този трън с лилавите цветове една година един програмист до мен бе насял 500 декара вместо овошки (даваха го по телевизията)
    медът бе много вкусен с много финна консистенция но светложълт на цвят това беше август сега доколко е бил % на бодила не мога да кажа но никога друг път не съм вадил такъв мед.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Меда си е естествен и много хубав. Тъй като си нямате и минимални познания от пчеларство, можете да говорите само глупости. Този мед се получава от една билка която с ментата са "роднини" и има много силен аромат. Затова и малко количество нектар събран от нея дава този специфичен аромат. Но както е казал народа не се иска само ядене, а трябва и акъл.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Меда си е естествен и много хубав. Тъй като си нямате и минимални познания от пчеларство, можете да говорите само глупости. Този мед се получава от една билка която с ментата са "роднини" и има много силен аромат. Затова и малко количество нектар събран от нея дава този специфичен аромат. Но както е казал народа не се иска само ядене, а трябва и акъл.
    Има ли си име тая билка или?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Набий си в главата, преди да ръсиш обиди и мозък, че незнанието на едно или друго нещо не е глупост, а липса на информация!
    Лично за мен темата е много интересна, защото от две години експериментирам с различни аромати, почти по рецептата на колегата kli6o. До сега съм пробвал с мента, лавандула, мащерка и бял бор. Не ми се получи добре само с белия бор, но може би сложих твърде много от етеричното масло.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    На буркана е залепен етикет с надпис Ментов Мед! Ако трябва да си използвам акъла,както си се изразил,означава,че ментов мед няма,а е от някаква родствена билка(това си написал)! Прочети заглавието на темата и пак може да остроумничиш! Та има ли ментов мед или? Колкото за познанията… Човек се учи,докато е жив и умира ненаучен! Ако се опитваш да ни убедиш,че всичко знаеш,значи си твърде глупав… И ако знаех,щях ли да пусна темата?! Благодаря ти за вниманието все пак,бъди жив и здрав!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А не ви ли хрумна, че МЕНТОВ МЕД всъщност означава МЕД МЕНТЕ. Производителя е бил достатъчно честен, за да намекне за истинския произход на меда.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    По Искърското дефиле колеги вадят такъв мед,но цветът му е зеленикав

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    По начало производителите на 99% от продуктите, които ги виждате по магазините, са много изобретателни. И най-интересното е, че те в действителност НИКОГО НЕ ЛЪЖАТ. Те честно и почтенно пишат на етикета всичките Е-съставки на продукта, но никой не ги чете.

Сега ще ви разкрия тайната на шампоаните, с които всеки един от вас се мие. В общия случай всички видове шампоани съдържат една единствена истинска съставка, която се нарича ЕМПИКОЛ. Това е концентриран пенител с консистенция на гъста каша, подобна на сопол. Следва разреждане с вода в съотношение 1 част ЕМПИКОЛ и 7-15 части вода. Резултата е рядка течност, която изтича между пръстите. За да се сгъсти, се добавя ГОТВАРСКА СОЛ. И това е - шампоана е готов.

Сега обаче следват екстрите - все пак шампоана трябва да добие търговски вид. Първо се добавя оцветител по избор. След това се добавя аромат (парфюм) по избор. И най-накрая се слага етикет по избор. И ето ти 10 000 вида различни шампоани по целия свят. Разликите обаче са само в цвета, парфюма, етикета и вида на опаковката. Истината обаче е, че всички ние си мием косата с РАЗРЕДЕН ЕМПИКОЛ, само дето даваме различни пари за него в зависимост от цвета, парфюма и шаренията на опаковката.

Е някои производители слагат перлено вещество или някоя друга дребна съставка за омекотяване или втвърдяване, но истината си остава истина - винаги си мием косата с разреден емпикол, който е БЕЗКРАЙНО ЕВТИН.

Подобна е ситуацията и с кренвиршите, саламите, луканките, кашкавалите, сирената, маслата и какво ли не още........

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •