И липата напредва:
20160419_185413.jpg
При пчелите има мед, защото има ред!
Първи Видински рой!С две седмици по рано от миналата година.Проверих капана към 17ч. рояка вече работеше.Съдейки по летежа и жуженето във капана,роят ще е не повече от 5 рамки.Утре преди обяд ако остане време ще надникна що за"птица е".Иначе акацията във Видин тръгна......
Днес минах 15 кошера, нито един в роево за сега, но 2 от тях може и да изпаднат, отбелязал съм ги за следене. По слабите кошери са избухнали, но за сметка на това нямат никакъв мед и ще ми свалят средния добив.
Меда е тъмен, не е чиста рапица. Важно че изцапах центрофугата, защото като гледам прогнозата за времето няма да има акация. Иначе и при мен акацията отвори днес.
1ви корпус са го наблъскали с перга, на 2рия си работи майката като почти няма перга там и не са я блокирали. А прашецоуловителите при 2 отворени входа са безсмислени, нито една пчела с прашец не влиза 2ри път през него![]()
Във връзка с прашецоуловителите и аз тази пролет бях си намислил да събирам прашец, но се отказах. Причината е именно отворената горна прелка на втория корпус, която ми стоя отворена цяла зима и пчелите се облитаха гравно от нея в студените дни и след това при затоплянето предмно от там се влиза. Е... пробвах един ден да я затворя, но настана голяма суматоха и за 5 минути целия кошер се покри с пчели, лудница. Може би трябваше вечер да я затворя и да видим на другия ден какво ще е положението.
Но все пак и още нещо ме спря за събирането на прашеца и това е пръскането на рапицата.
Може би за догодина ще пробвам по-рано(примерно началото на Март) да затворя горнала прелка и ще събирам прашец само от овошките, след което на рапицата ще спра.
При пчелите има мед, защото има ред!
А дано, ама на дали. Сега след рапицата кошерите са в идеално състояние за паша и ще е идеално и тази година да има акация. Всичко зависи от времето, ще видим след 1 седмица как ще е. Ако вярно застудее и вали по цял ден няма да има нищо. Днес минах 2рата 15ка кошери , утре последната група и приключвам с рапицата, обаче остава доста нектар по магазините, от 9 рамки по 2-3 стават за вадене другия капе и не ме ми се рискува. Ще го омешат с акацията ако има.
П.с. И от 22.04 пчелина ми е регистриран.
Този пост е редактиран от Nik_m; 23.04.2016 в 05:40.
Ако акацията се изпорти,по-голямата част от "капещия" мед ще се превърне в пило....Честито за регистрацията.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))