Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 108

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Бандит, честито! Преди да прехвърлиш в новите кошери: Слагаш новият кошер на постоянното място и го нивелираш с лек наклон напред, това е с цел, като сипваш сиропче в хранилката да могат пчелите да вземат всичко. Пожелавам ти успех, и не се отказвай!

Поздрави, Г. Георгиев

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Бандит, честито! Преди да прехвърлиш в новите кошери: Слагаш новият кошер на постоянното място и го нивелираш с лек наклон напред, това е с цел, като сипваш сиропче в хранилката да могат пчелите да вземат всичко. Пожелавам ти успех, и не се отказвай!

Поздрави, Г. Георгиев
    Разгледай си по-хубаво хранилките.....от към всички страни......

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Днес отворих за преглед кошерите , пълни с нектар и перга , пилото е на 7 рамки от който 2 са на 98 % запълнени , многокорпусния 2-ри корпус пълен с мед , сложих им по 1 магазин . Пчелите покриват 12 рамки.Майка не видях , а някъде имаше и кристализирал нектар . В един от кошерите имаше доста търтей. Някакви идей и съвети ?

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
    Днес отворих за преглед кошерите , пълни с нектар и перга , пилото е на 7 рамки от който 2 са на 98 % запълнени , многокорпусния 2-ри корпус пълен с мед , сложих им по 1 магазин . Пчелите покриват 12 рамки.Майка не видях , а някъде имаше и кристализирал нектар . В един от кошерите имаше доста търтей. Някакви идей и съвети ?
    Пишеш като че ли още са в старите кошери. Няма значение.
    Не търси майки, а гледай дали ма прясно пило.
    Това което ти прилича на кристализирал нектар най-вероятно е прашец, залят с мед, но още не е запечатан.
    За семейството с търтеите и аз съм на мнението на boris. Има вероятност за роене.
    Успех!

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Със старите кошери съм още , нектара прилича също на кристализирал мед , на много от тях не видях , само на 2 ларви , само на 1 семейство има търтей по 20 на пита. Слагането на магазини ще помогне ли

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Старите рамки ускоряват кристализацията,увеличава се търтиевите участъци.............вероятност а от заболяване....

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
    Със старите кошери съм още , нектара прилича също на кристализирал мед , на много от тях не видях , само на 2 ларви , само на 1 семейство има търтей по 20 на пита. Слагането на магазини ще помогне ли
    Не казваш какво има в кошерите. Ако междурамията са пълни с пчели, слагай магазините.
    След като само в два кошера си видял ларви, то в другите би трябвало да има само запечатано пило, прашец и мед- в такъв случай си закъснял с магазините, така че побързай!

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    ...............

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    4 рамки с нектар и перга , 5-та малко пило , 6-та 98% пило , 7-8-9-10-11с малко пило колкото юмрук , 12 нектар. Има около 60-70 килийки с търтиево пило на всичките , до месец всичко ще бъде сменено .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    списание „Пчела" статия написана преди 100 и кусур години:

КОЛКО МЕД МИ ДАДЕКОШЕРЪТ „КУЛА"„Многото мед в един кошер произ*вежда голямо множество пчели, а го*лямото множество пчели събира мно*го мед".И „следователно меда и пчелите взаимно си въздействати биват едно след друго - причина и следствие". Много пчели- много мед! Но как ще да имаме много пчели? На този въп*рос отговора ще намерите във всичките по пълни ръководст*ва по пчеларство. Едно от средствата е спекулативното кър*мене, на което аз отдавам от сега тъй голямо значение.От 1899 до миналата година аз подкърмвах пчелите сипролет твърде слабо, затова и резултатът бе нечувствите*лен. - Този ми лош резултат ме уверяваше да не предприемам никакво спекулативно кърмене. От друга страна, катопрочетох наново „Пчеловъдския Календар" аз се укоража-вах, понеже в него срещнах: ако кърмя пчелите си 45 днипреди главната паша, народът в кошера ще се усили до тол*кова, щото може би, ще ми събере от 50 до 120 кг мед. Бошлаф - си рекох аз, па си приготвих сиропа.Тази пролет бях се решил да пчеларствувам с по-твърдаволя. Приготвих се. Почнах спекулативно да кърмя пчелитеси от 1-и април. По-рано не можах, поради непостоянно вре*ме. Главната паша у нас почва от 7 или 10 май и продължа*ва до 10-и юни, до като покосят ливадите, що забикалят се*лото ни. Тук пашата е изобилна, но кратковременна, за товапчеларят трябва внимателно да се приготви за да я използ*ва. Продължавах да кърмя пчелите си само 20 дни и прекъс*нах. Продължих само с кошер № 16 и си рекох: ще го кърмядо 7 май. И направих го.Сега ще се отклоня от въпроса, за да кажа накратко исто*рията на кошер № 16.През миналата година заинтересувах с пчелите си тукаш*ния пограничен фелдфебел. Той си построи 6 Дадан-Блато-ви кошери, купи си пчели, настанихме ги при кулата (единчас далеч от селото). За да му бъда помагач в работата, тойме покани да отнеса и аз поне един кошер от моите пчели. Иаз се съгласих да пратя един кошер на турската граница, зада мога да си взема чист липов мед. Жребието се падна накошер № 16. Той ще пази България от турците, рекох си аз.Изпратих го. През пролетта (1903) тоз рой бе слаб - с 4 рам*ки, но изобилната и продължителна паша му даде възмож*ност да напълни кошера без никаква моя помощ (нито спе-кул, кърмене, нито изкуствени пити). На есента взех самоедна крайна пита с мед (3 кг).По това време фелдфебел а го преместиха и моя кошеростана без надзор. Стъпи 1904 г. през месец март преместих№ 16 обратно в пчелина си. От сега нататък № 16 на прис*мех го нарекох „Кула". При първото пролетно преглеждане,намерих го с 8 рамки и голямо количество мед. Добро поло*жение, казах си на ума. И тъй на въпроса. Аз продължихспекулативното кърмене само с кошер „Кула" до 7 май. Дотази дата кошерът бе вече с 12 рамки, питите по горните сикраища бяха побелели, аз се не забавих да натъкмя медни*кът с доизградени пити и го сложих отгоре. На 13 май коше*рът „Кула" прегледах и що да видя, медникът напълнен смед и запечатан, пък нямах възможност да го изпръскам,едно, че центрофугата бях пратил на поправка в града, дру*го, че на 14 трябваше да се върви на Педагогическата кон*ференция. Намислих да поставя още един медник. Взех вза-имнообразно медник от един приятел, поставих му изкуст*вени пити и го поставих под пълния. На 13 май поставихмедниците и по другите кошери. Като се завърнах подир 6дни намирам, че кошерът „Кула" напълнил и запечатал ивторият медник. Изпръсках готовия мед и от двата медникаи пак ги поставих едновременно; след 4 дни долния медникбе напълнен само незапечатан. Поставям пълния отгоре, анепълния отдолу. Щом се напълниха и двата изпръсках вто*рия път меда. Сега взех мед и отдолу. Поставих ги и третияпът; на 10 юни взех последните два медника от кошера „Ку*ла" и му поблагодарих за добрата реколка. - Той даде 6 мед*ника мед! Меда от кошера „Кула" аз държах отделно и следсвършека на беридбата, понеже беше станал доста голямкупчинка, притеглих го и намерих, че възлиза на 101 (сто иедин) килограма. Това е вследствие на продължителнотокърмене.От другите кошери получих средно по 30 килограма.Счетох за нужно да дам отчет за този ми прекрасен кошер

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •