Търтовка за 20 години не съм попадал на нормална маика да снася по 2-3 яица в една килиика правят го само търтовките ще видиш как ще замалее това семеиство ,обаче после нищо не пишете .
Търтовка за 20 години не съм попадал на нормална маика да снася по 2-3 яица в една килиика правят го само търтовките ще видиш как ще замалее това семеиство ,обаче после нищо не пишете .
Това не е случайно. Младите майки понякога снасят по няколко яйца в килийка . Имал сам много такива случаи и не вярвах на това което ми казваха по опитните.
Младите майки ги вършат тези работи
Днес преглеждах такова семейство. Преди 2 седмици имало нова неоплодена майка. Днес преровихме 5 пъти питите , бяха 5-6 пити, и не видяхме майка. Обаче имаше в килийките яйца изправени и полуполегнали, но някъде по 1 в средата, някъде по 2 и по 3 яйца в килийка по цялото дъно на килийката. Имаше и яйца по килийки с прашец, че даже в една стара чашка за маточник имаше 3 яйца. Последното вече наклони везните към това, че е търтовка. Приведохме семейството в гол рой и го прибрахме на тъмно в една барака да погладува. В четвъртък ще го извадим и ще му придадем рамка с открито пило.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Всичко е възможно, ако се повреди майката или е доста стара. Ако пилото е нормално запечатано, няма от какво да се притесняваш. Ако след време откриеш гърбаво пило върху нормални килийки, тогава може да се притесняваш. Обикновено, когато в работническа килийка има ларва на търтей, пчелите надграждат работническата килийка, тогава можеш да познаеш , че естанала търтовка в по-ранен стадий, но трябва масово всички новоизлюпени ларви да са в такива надградени килийки.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))