Помолих ви да не цапаме темата с обсъждания по други въпроси, но кой ли ме слуша .....

А сега нека да направим темата малко по-сериозна. Седнах и си направих труда да направя симулация на яйцеснасянето на майката в майчиното семейство. Тази симулация я развих час по час в продължение на 7 дена.

Начални данни:
1. Приемам, че едно яйце се излюпва точно след 3 дена и половина (84 часа). Това от литературата, но тука има противоречиви данни в различните източници. Ако някой намери Reliable Source (надежден източник), в който да пише точния брой часове - нека да го пусне във форума, и тогава ще преизчислим симулацията. Засега обаче приемаме 84 часа за излюпване като вярно число.
2. За начало на броененто приемаме деня и часа, в който е сложена изградената пита в центъра на пилото на майчиното семейство. В симулацията аз съм ги въвел като ден 0 час 9:00. Часът е разумен, защото горе-долу винаги по това време е редно да се слага изградената пита (сутрин).
3. Приемам, че майката започва да снася по питата 1 час след нейното поставяне в гнездото, и след това снася по тази пита точно 48 часа. Дори и да снася повече, това няма да ни обърка. Просто при прехвърлянето на личинките ние ще наблюдаваме повече на брой млади яйца от очакваното и нищо повече.

Обозначения:
С Я обозначавам яйцата, а с Л - личинките (ларвите). Веднага след буквата слагам и 2 цифри, които означават каква е възраста в часове. Например Я48 означава яйце на 48 часа, а Л12 - ларва (личинка) на 12 часа.

Изчисления:
Изчисления всъщност няма. Просто съм развил една голяма таблица, като в първата колона съм сложил номера на деня, във втората - часа, и след това в още 48 колони съм сложил възраста на яйцата и на ларвите (личинките), снесени през първите 48 часа от слагането на питата. След това ден по ден и час по час съм увеличавал тази възраст с по 1 час, за да си изясня какъв е възрастовия състав на тази пита във всеки един момент от време през следващите 6 дена.

Наблюдаване на резултатите:
Избира се деня и часа, който ни интересува, и в него ред от таблицата наблюдаваме какво има на питата като възрастов състав.

Изводи:
1. Най-ранния момент от време, когато тази пита може да ни бъде полезна, е в ДЕН 4 в 10:00 часа сутринта. Това е и най-добрия момент от време за прехвърляне, защото в този момент от време подходяща за прехвърляне е буквално ВСЯКА ЕДНА ЛИЧНИКА ОТ ПИТАТА, която можем да я видим и да пренесем. В този момент от време на питата НЯМА ПО-СТАРИ ЛИЧИНКИ ОТ 12 ЧАСА.
2. До 22 часа на същия ден (ден 4) също може да се прехвърлят личинки, като опасноста от грешка не е кой-знае колко голяма. Дори и да сгрешите, грешката няма да е фатална, защото на питата НЯМА ПО-СТАРИ ЛИЧИНКИ ОТ 24 ЧАСА.
3. Могат да се прехвърлят личинки и през целия ден 5, но тогава вече може да се допусне грешка с прехвърляне на личинка, по-стара от 24 часа. Например в 10:00 часа на ден 5-ти личинките по питата вече са на възраст от 1 до 36 часа, а в 22 часа на същия ден - от 1 до 48 часа.
6. В ден 6 цялата пита вече е заета само със стари личинки, така че тя вече не е подходящая за прехвърляне на личинки. В ден 6 всъщност цикъла на майчиното семейство започва отначало и той се брои за ден 0 от новия цикъл. В майчиното семейство сутринта се добавя нова изградена пита в центъра на пилото и броенето на дните и часовете започва отново.

Ето ви файла, ако искате да го разгледате по-подробно: Симулация на майчино семейство.zip