Да кажа и няколко думи за прехвърлянето на личинките. Това е една от най-отговорните операции, при която могат да се допуснат много грешки.
Първо за самата личинка - най-добре е тя да бъде прехвърлена тогава, когато е на възраст между 6 и 12 часа. По-млада от 6 часа няма да можете да я видите, пък и има опасност лесно да я повредите. По стара от 12 часа може някъде до възраст от 24 часа, но тогава вече започва да страда качеството на бъдещите майки. Идеалния момент за прехвърляне е на личинки на възраст между 6 и 12 часа.
На практика вие не знаете каква е тяхната възраст, но има начин как да се разбере коя личинка е подходяща за прехвърляне и коя - не. И този начин не е наблюдаване на техния размер. Колкото и странно да ви звучи - РАЗМЕРА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ (има ли жени в този форум?). От по-едрите яйца се раждат по-едри личинки и те дръпват по-бързо от останалите. И могат да ви изненадат с размера си, а в същото време все още да са млади (под 12 часа).
Най-добрия критерий за разпознаване на правилните личинки е цвета на капчицата млечице, в която те плуват. Ако то все още е ПРОЗРАЧНО - смело прехвърляйте. Ако е започнало да помътнява (побелява), тогава личинката не трябва да се прехвърля.
По начина на прехвърляне - използувайте хубава хромникелова игла с правилно оформяне на върха (лопатката). Ако има остри ръбове, загладете ги с водна шкурка. Не си експериментирайте с пластмасовите китайски игли, с които е залян нашия пазар. Ако видите такава - подарете я на най-големия си враг.
Самото прехвърляне на личинката се извършва като тя се прихване внимателно от към гърба (центъра на външната част на извитото кравайче). Звучи нелогично, защото хващането от външната страна е по-трудно и по-рисковано, но да, това е най-правилния и най-безопасния за личинката начин. Повдига се внимателно и се поставя в маточната чашка по същия начин, по който е била взета, без да се накланя, извърта или преобръща. На този етап от развитието си личинката е много крехка и всяко едно неправилно подхващане или преобръщане може да я повреди. Не я хващайте от вътрешната страна, за да не повредите устата или ануса. Освен това когато се прихваща отвътре, много лесно можете да я удавите.
Колкото до маточните чашки - те предварително трябва да са били поставени в семейството-отглеждач за облизване и полиране. Това се прави рано сутринта и там престояват около 2-3 часа. След това се носят в помещението (буса) за прехвърляне, в което помещение трябва да се поддържа оптимална температура и най вече ВЛАЖНОСТ. Удебелих влажноста, защото тя е по-важна от температурата.
След това на дъното на всяка една маточна чашка се капва по една малка капчица от пчелно млечице, предварително разредено в съотношение 1:1 с дестилирана вода. След разреждането млечицето се филтрира през тензух и се зарежда в някаква спринцовка с метален връх. Тука има всякакви вариации - важното е да си измислите система за лесно и бързо капване във всяка една маточна чашка на една и съща малка капчица с разредено млечице. Личинката внимателно се поставя в тази качица по начина, по който е стояла в питата с пило и това е всичко.
Обикновенно прехвърлянето на личинки се прави от двама човека. Единия стои в помещението и прехвърля, а втория обикаля на зиг-заг из пчелина и носи (връща) питите с маточните чашки. Носят се една по една без да се преобръщат надолу. Чак в последния момент при семейството-отглеждач се преобръщат внимателно надолу и се слагат бавно БЕЗ НИКАКВО ТРЪСКАНЕ, за да не изпадне някоя личинка.
Колкото до питата с личинки, взета от майчиното семейство - тази пита може да престои вън от кошера максимум ПОЛОВИН ЧАС. При пренасянето и се използва влажна затоплена кърпа, с която се завива. Там в помещението за прехвърляне се повишава температурата до толкова, до колкото може да търпи пчеларя, който прехвърля. Хубаво е да се достигнат 30 градуса, а в най-лошия случай - 25 градуса. Влажноста също трябва да е висока, като за тази цел могат да се изпозлват различни методи, включая и самоделна или купешка машина за генериране на пара. Прави се лесно с ултразвуков излъчвател, който китайците продават по няколко долара парчето.