Именно - добрите майки се раждат първо от добри яйца и след това от добри личинки, добре хранени и добре отглеждани. На всеки един етап от развитието им пчеларя може да направи много неща за подобряване на качеството, но може да допусне и много грешки (волни или неволни), които да доведат до направата на кекави майки. Та именно това е смисъла на темата - да покаже някои тънки моменти, които повечето пчелари не ги знаят, както и да предпази пчеларите от неволно допускани грешки.

Тънките моменти с майчиното семейство се свеждат до следното:
1. Принуждаваме майката да снася по-едри яйца
2. Принуждаваме майката да снася на една единствена пита в точно определен ден и час, което после от своя страна предпазва пчеларя от най-често допусканата грешка - да прехвърли двудневна личинка.

Другата екстра с направата на майчино семейство е минималното количество вложен труд по него в рамките на сезона. Еднократно се полага около половин час труд за подготовка на семейството, и след това за това семейство се заделят по не повече от 2-3 минути на всяко едно отваряне. Трудът е много много по-малко спрямо вложения труд при алтернативата с Йентеров апарат или апарат на Никот. Майката не се търси, не се лови, не се затваря в някаква кутийка, не се вади след това и т.н. Който е работил с апарата на Никот, знае колко много усилия се полагат, а получения резултат в повечето случаи е плачевен. Качеството на получените с него майки - също.