Практиката.
А предполагам, че и ти доста си чел, че запечатения маточаник в осиротяло семейство на петия ден е заложен върху 2-3 дневна ларва., която не е най-добрия варянт за качествена майка.
Допълних отговора си към колегата, че не ангажирам никой с мнението си. Просто споделих.., тъй като видях, че никой от сутринта не му е написъл.
Определено няма да е само един маточник.
Осиротявайки едно семейство изпада в лека паника..., така да се изразя и не мисля, че ще се изрои..
Според мен първата майка, която се излюпи ще прогризе другите маточници и ще си остане лидер в семейството.., но има и изключения.
Пчеларството е уникална наука всеки въпрос има поне три верни отговора колкото по чета толкова по разбирам че нищо не разбирам а 1година като гост и една като участник в форума хептем се обърках. По принцип Наско казва нещо което редица големи пчелари пишат а Ангел казва нещо което други още по големи автори потвръждават.
На мен лично по ми допада това на Ангел хем е по мързеливо хем по се доверяваме на пчелите ако е скапана пак ще я сменят.
A според мен,първата майка,която пчелите ще позволят да излезе ще е техният избор-демек най-добрата....А относно роенето-настъпва роеви период,но все пак роенето зависи и от силата на семейстъвото.Ако семейството е достатъчно силно изобщо няма да се замисли,дали майката е роева или свищева.
Така е Георги, но да не забравяме, че когато се пренасят ларви в маточни чашки се вземат еднодневни ларви, а не яйца на 2-3 дни..нали така?
Доказано е и много е изписано по книгите, че пчелите осиротявайки залагат маточници на по стари яйца, които са захранени вече с пчелно млечице, а не с маточно..
Но в крайна сметка всеки си има своята теза и си е отстоява докрай..., всеки си гласи полвинката както си е свикнал![]()
Аз писах 1 въпрос поне три верни отговора. Абсолютно си прав но аз не махам маточници само когато искам да сменя от друг ако не е добра ще я сменят но при мен поне 80-90% не ги сменяват.
Чудесна дискусия.Мен ме интересува кой е най лесния метод за делене на кошер понеже съм начинаещ а ми се иска краят на юни по силния кошер да го разделя .Може би е малко късно тогава но още не съм опитвал собствен мед.То най лесно е да си купя отводка но ми е мерак да опитам сам.
Миналата година един роднина ми прави майки с пренасяне на ларви на маточници от най добрия ми кошер имах късмет и само един се рой ползвах маточниците за тези с неоплдените и роевите майки ги бият от всякъде.
Мое мнение че роевите майки са си перфектни и това за гена на роенето са глупости.
Но след главната паща ти пишеш края на юни.Най лесния (а дали е най правилния нямам си на идея)е дърпаш майката с няколко пити и яко захарен сироп (няма да има и вода кой да им донесе няма летящи пчели) но този без майка ще е силен и ще отгледа хубава свищева майка.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))