Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 144 ПърваПърва ... 3543444546475595 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 1434
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    .......................

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Вретенене[редактиране | редактиране на кода]

За начало на фазата на вретенене се приема моменът, когато на централното стъбло на растояние 1,5 - 2 cm от повърхността на почвата се очертае първият стъблен възел. През нея се разрастват надземните междувъзлия и свързаните с тях листа. Напълно се оформя и съцветието. Първото надземно междувъзлие достига дължина от 3 - 4 cm. При подходящи условия то може да достигне и 10 cm. Почти едновременно с удължаването на първото междувъзлие започва и растежът на второто. Останалите междувъзлия се удължават последователно. Последното междувъзлие се удължава дори и след като се покаже съцветието. При цъфтежа стъблото достига окончателната си дължина като най-голяма е дължината на най-горното междувъзлие.
    Успоредно с разрастването на междувъзлията започва растежът и окончателното развитие на листата. В края на братенето и начало на вретененето се изгражда съцветието.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мерси.
    Уикипедия.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Мерси.
    Уикипедия.
    Ами малко като на изпит ( гледам да си вържа гащите ) , м/у другото има една рапица ( пак е горе на платото , точно с/у сметището в с. Въглен ) там пък се вижда перфектно щото има много ранни сортове .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    Странна година ще бъде . За всички - обръщайте сериозно внимание на предупредителните писма . В Добруджа ( или поне Варненско и Добричко( на платото ) рапицата изостава с 3 седмици ( от предходни години ) а пшеницата изпреварва от 3 седмици до 1,5 месеца ( лично мнение ) . За варненци справка - опитите с рапица срещу сметището на с. Въглен , добруджанци си знаем
    Пусти пчели , сами си изхвърят търтеите , сякаш е август .

Търтейте с крила ли са . Щото миналата година имах 2кошера който бяха така април и май.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Напълно оформени , т.е без деформирани крила etc. и просто ги изхвърлят и не ги хранят , 10 р ДБ на 5-8 р пило в момента . Но съм на около 35 км на север от Добрич и микроклимата е по особен ( по ниски нощни t и по големи t амплитуди )

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Колега, Ако може повече подробности и тълкуване.
    Благодаря.
    Пропуснал съм го ( виното виня ) . Понеже бях във Варна 2 дни и нямах наблюдения - връщам се днес и първата работа на кошерите . Изпече леко около обяд и мина 15 градуса та посмях да разбутам някой друг сандък - пило бол , храна имат - под кошерите боклук от разпечатки ( мрежести дъна ) , под и пред прелетните дъски изхвърлени търтеи , все още живи , напълно оформени и без видими признаци на деформации etc. . В проверените кошери нямаше маточници . Аз не крия че нямам опит и съм по-природа любопитен та извиках местният еквивалент на Йода та той също остана изненадан . Решихме двамата че пчелите си знаят работата и имам поне 2 седмици спокойствие преди евентуално роене .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Пчелите вече са нападнали рапицата. При мен са я пръскали преди няколко дни и няма жертви. Семействата са спокойни и засега няма проблеми.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Пчелите вече са нападнали рапицата. При мен са я пръскали преди няколко дни и няма жертви. Семействата са спокойни и засега няма проблеми.
    Сефте чувам на рапица пчелите да са спокойни. Миналата година като отивах за първите си два кошера, ме нажилиха на 50 м от блока.
    0899946746 Поздрави, Емо.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от judas Виж публикацията
    Сефте чувам на рапица пчелите да са спокойни. Миналата година като отивах за първите си два кошера, ме нажилиха на 50 м от блока.
    Ако ти кажа, че рових плодник, слагах, корпуси с рамки, рязах далаци и т.н :D :D :D
    Пчелите си стоят на питите, топлят пилото и не ме закачат.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 45 от 144 ПърваПърва ... 3543444546475595 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •