.......................
.......................
Вретенене[редактиране | редактиране на кода]
За начало на фазата на вретенене се приема моменът, когато на централното стъбло на растояние 1,5 - 2 cm от повърхността на почвата се очертае първият стъблен възел. През нея се разрастват надземните междувъзлия и свързаните с тях листа. Напълно се оформя и съцветието. Първото надземно междувъзлие достига дължина от 3 - 4 cm. При подходящи условия то може да достигне и 10 cm. Почти едновременно с удължаването на първото междувъзлие започва и растежът на второто. Останалите междувъзлия се удължават последователно. Последното междувъзлие се удължава дори и след като се покаже съцветието. При цъфтежа стъблото достига окончателната си дължина като най-голяма е дължината на най-горното междувъзлие.
Успоредно с разрастването на междувъзлията започва растежът и окончателното развитие на листата. В края на братенето и начало на вретененето се изгражда съцветието.
Мерси.
Уикипедия.![]()
Напълно оформени , т.е без деформирани крила etc. и просто ги изхвърлят и не ги хранят , 10 р ДБ на 5-8 р пило в момента . Но съм на около 35 км на север от Добрич и микроклимата е по особен ( по ниски нощни t и по големи t амплитуди )
Пропуснал съм го ( виното виня) . Понеже бях във Варна 2 дни и нямах наблюдения - връщам се днес и първата работа на кошерите . Изпече леко около обяд и мина 15 градуса та посмях да разбутам някой друг сандък - пило бол , храна имат - под кошерите боклук от разпечатки ( мрежести дъна ) , под и пред прелетните дъски изхвърлени търтеи , все още живи , напълно оформени и без видими признаци на деформации etc. . В проверените кошери нямаше маточници . Аз не крия че нямам опит и съм по-природа любопитен та извиках местният еквивалент на Йода та той също остана изненадан . Решихме двамата че пчелите си знаят работата и имам поне 2 седмици спокойствие преди евентуално роене .
Пчелите вече са нападнали рапицата. При мен са я пръскали преди няколко дни и няма жертви. Семействата са спокойни и засега няма проблеми.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))