А навесът неможе ли да е от север, за да спира вятъра?
Ако мястото беше мое:
1 вариант:
Бих посадил Акация покрай оградата - стават чудесни колчета за мрежа след време и Топола. Между кошерите в никакъв случай плодни дръвчета. По скоро - Албиция, Софора японска, Липа, Еводия, Клен, Гледичия. За вятъра - Жив плет, Аморфа, Маргарит бял, Леспедеца - медоносни храсти. Минимални грижи за всичко.
2 Вариант - които ми допада повече
отвътре навън - малини, драка, хинап, жив плет, завършвам с Акация и Топола (от външната страна на мрежата) и както се казва ако на някой му стиска може да пробва да мине през това.иначе се получава добра защита от вятър, медоноси, възможност за допълнителен източник на доход. За дървета вътре между кошерите - някое от горните
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
А по земята до кошерите и около тях слагай маточина . При мен за един , два сезона превзе всякаква трева и е приятно когато вървиш по нея, отделя се приятен лимонов аромат. Мажа си ръцете с нея при работа с пчелите. Китка от маточина е идеална на вместо четка и т.н.
Аз бих засадил и лешници , на пролет ще са от полза за пчелните семейства.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
На какво разстояние може да се направи пчелин от 120 кошера от регулацията на селото.
На схемата която е дал Cvetomir има само от едната страна малини - ако примерно се обгради от 4 страни място с малини, жив плет, драка (които дадох и за пример) е възможно и да извади някакви минимални количества мед (тук не става въпрос за тонове, а по-скоро някоя друга тенекия но чист малинов мед примерно). Това са високо медоносни растения. Но дори и да не вади мед са добра поддържаща паша.
Като пример мога да посоча живия плет - моя пчелин е обграден от 3 страни от жив плет (широчина 2-3 метра) дълъг цъфтеж до късно на есен - пчелите буквално го превръщат в "жив" също както и с калдъръмчето за прашец.
Белия маргарит от 1 дка средно дава 30-50 кг мед е при колегата едва ли ще е 1 дка ако го използва но няма и да е никак малко ако обгради отвсякъде мястото и с него например. Малините също не са за подценяване като медонос със свойте 25 мг нектар на цвят ....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Просто е невъзможно ДА ВАДИ МЕД . За защита от ветровете –ДА .Не панирайте момчето .От където са ветровете –там са постройките–височина 2.50–3.00 м.Всичко друго е фантазия на собственика .При мен –жив плет 25–30 м.,широчина 4–5 м.,поддържаща паша,мед –не .Изкорених го и построих базата си на тази страна –север–североизток .От там идваха бедствията ми .От север–северозапад ме пазят комшиита –отчитам им се на всяко центрофугиране с по 4–5 буркана мед.Съответно и мрежа висока 3.50 м.Така че,постройките да са от страната от която духа най –много.Всичко друго е импровизация на умствения багаж. Успех!
Може би истината е някъде по средата, както и всеки, е прав за себе си.... не само, че не го изкоренявам, а се радвам, че завзема съседни изоставени дворове... то и 100 кг/мед са фантазия за едни и реалност за други... или доход от 300-500 лв. от пчелно семейство ....
Здравейте,
За мен, първото което трябва, е да решиш колко кошера ще разположиш. От там нататък всичко останало. Всички знаем, че не трябва да има струпване на много кошери. В селото колко са? Каква е пашата? Смяташ ли за в бъдеще да се занимаваш с подвижно? За мен това са въпросите на които трябва да си отговориш.
Ако гледаш по-малко кошери, има възможност, и за плодни дръвчета (за семейството).
Поздрави, и успех в начинанието. Г. Георгиев
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))