По това време никога не слагай ВО в средата на пилото, сложи по една ВО в двата края до последните пити с открито пило.
По това време никога не слагай ВО в средата на пилото, сложи по една ВО в двата края до последните пити с открито пило.
Първо виж какво има като запаси на тези 3-4 рамки, ако има много запаси запечатан мед около пилото в рамките на гнездото, започни първо тях да разпечатваш. Ако няма запаси в рамките на кълбото, започни да разпечатваш запечатания страничен мед от към гнездовите пити. После и от другата страна и така, този мед ще се превърне в пчели. По ще им е удобно на пчеличките ако разпечатания мед напръскаш с малко топла водичка с пулверизатора. Трябва да се освобождава място на майката да има къде да снася. Когато разпечатваш страничния мед, те го пренасят около и над пилото и освобождават място на майката да снася в тези странични пити и така пчелите се саморазширяват. Също така ако имаш 3 рамки със запечатано пило , което е в предната част на рамките, но добре покрити пити с пчели, средната рамка с пило завърти на 180 градуса, така че пилото на тази рамка да се падне към запечатания мед на съседните рамки. Тогава пчелите разпечатват меда и на трите рамки и съединяват пилото и изпълват изцяло страните с пило на трите рамки. Можеш и да им помогнеш с разпечатването на тези участъци.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Тази година направих един експеримент. Като правих преглед Февруари на един кошер, пилото му беше в задния край. Причината беше, че бях затворил мрежестото дъно с две парчета шперплат, но задното парче беше провиснало и се беше получил отвор. След това на следващия кошер, на който пилото си му беше в предния край му издърпах половината шперплат от мрежата, но така че отвора да се получи в задния край. На следващото отваряне, прясното пило на този кошер вече беше концентрирано в задния край. Та се замислих дали преместването на отвора на дъното може да играе същата роля като завъртането на корпуси на 180 градуса или завъртането на рамки?
Погледни рапицата до строителната борса и се замисли къде ще го съберат това. Погледни през прозореца закаква влага и студ говорим, докато вчера беше перфектно времето. Входовете трябва да са стеснени и никакви мрежести дъна! Знам, че им е тясно като напече слънце, но вечер температурите падат до 0 градуса, а преди няколко дни беше -3. Ако си на отделно дъно, сложи магазин с рамки за градеж под плодника и ги напръскай със захарен сироп. За рамка в центъра на пилото - можеш да го направиш, но имай на предвид, че може да се простуди пилото и после ще имаш един куп проблеми, затова изчакай още седмица. Можеш да сложиш предпоследни рамки за градеж, но вероятно ще ги градят много бавно и няма да успееш за рапицата. На по-силните кошери можеш да сложиш и магазин над плодника, но го направи в краен случай, ако започнат да запушват майката.
Времето е ненормално и проблемите са неизбежни!
Твоят пчелин е много близо до мен и имам малко повече наблюдения.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Направил съм всичко за момента което казвате затворени са дъното,прелките,но малко явно избързах и боднах основа дано не простудя пилото,но не искам и утре да ги отварям да я махам,че го дават да е по студено от днес.Реално това ми е най-силния кошер другите два са дадан 12 рамков който в момента е на 5 рамки и един ЛР августка отводка която зазимих на три рамки и взеха ,че изкараха,но имат още доста да се развиват.А този силния мисля както казвате да му сложа след седмица някъде целия магазин отдолу със основи и ще пиша резултати.
Поздрави
Точно така, стигнал си до правилния извод. Пилото се нуждае от кислород, а не от топлина, топлината я осигуряват пчелите, а от кислород се нуждае пилото, както имаше такъв спор за това дали да е отворена или затворена горната прелка на плодника. Ако кошера е с дълбоко дъно и подвижна дънна табла с мрежест отвор, както е показано във вестника на Котларски, ако завъртиш таблата на 180 градуса, все едно си завъртял плодника на 180 градуса, изпробвано е. Но има едно до уточнение, плодника трябва да е над мрежестия отвор, ако имаш празен корпус под плодника, това правило не важи.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Тази година за първи път ще вадия прашец. Въпроса ми трябва ли всеки ден да събирам прашеца или мога през 3-4дена да го събирам. Понеже трябва да пътувам по 30 км до пчелите.
Колко трябва да ми е добива от кошер.До колкото знам не трябва да вземам целя прашец който съберат през годината ?
За който не знае (за начинаещите) - дори и да има много мед в семействата по това време, ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОДХРАНВА !!! Това е така, защото запечатания мед се възприема от пчелите като НЕПРИКОСНОВЕН ЗАПАС, който може да се използва САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ при липса на друга храна. Нектара обаче (и сиропа) се възприема като храна, от която всеки може да яде на тумбак.
За да развием по-бързо едно семейство през пролетта, ние трябва да му дадем ХРАНА НА ТУМБАК. Тази функция се изпълнява от нектара и прашеца в природата, както и от техните изкуствени заместители - захарен сироп 1:1, както и протеинови добавки (напр. Feedbee). Заместител на нектара (сиропа) може да бъде РАЗПЕЧАТАНИЯ МЕД. Пчелите с кеф биха го яли, ако някой им го разпечата, но те самите няма да посмеят да го разпечатат, защото това е ТАБУ съгласно техните закони и наредби.
С две думи - по това време на годината, когато има много прашец, пчелите се нуждаят преди всичко от нектар (захарен сироп) или от разпечатан мед (ако го има в семейството). Ролята на пчеларя е да го разпечатва този мед, и това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако той е направен от инвертиран сироп от предишната есен. Ако няма разпечатан стар мед в изобилие - ами тогава се дава СИРОП В ИЗОБИЛИЕ. Важното е пчелите да си имат храна дори и в дъждовните дни или в дните с температура под 12 градуса. Така майката няма да спре да снася и развитието на семейството ще протича с максимално възможната скорост.
Ако някой от вас има пчелин в промишлен район с много монокултури и малко пролетен прашец, то тогава е задължително да се дават и протеинови добавки, заместители на прашеца. Няма как да се гледа много пило без много прашец.
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))