Актуализация от посещението на 19.03.2016г.
Сравнително гадно време - предимно облачно, лек вятър, температури около 8*С. Въпреки това на водоемчето кацат и отлитат десетки пчели в минута.
IMG0197A.jpg
IMG0198A.jpg
IMG0199A.jpg
За съжаление още няма абсолютно нищо цъфнало. А продължават да гледат холеми площи пило за сезона, което е намалило значително ресурсите им от мед. Явно застудяването от минала седмица е отложило цъфтежа на джанката с още няколко дни. Поради ниските нощни (от -5*С до 0*С) и дневни (от 0*С до 10*С) температури и увеличаващата се нужда от вода, реших да им поставя найлон, за да им спестя малко работа. Миналата година даде резултат, тази година ще видим. Също така подхваних с останалото от есента инвертирано сиропче. Питките са ги опоскали до шушка, но не го очаквах и не бях подготвен с нови. Тази седмица ще им поставя по още кило-две.
Има и нещо, което ме притесни. Имаше доста подмор пред кошерите и вътре. Общо по 2-3 шепи от кошер. Първоначално реших, че е естествено отпадане на зимните пчели, поради увеличеното отглеждане на пило и преждевременното им изхабяване. После обаче като се загледах всички пчели бяха с изплезени хоботчета, което ме наведе на мисълта за отравяне. Огледах хубаво подмора, нямаше акар. Диарични петна няма никъде в кошерите. Непривична и лоша миризма няма, мухъл и мокро също. Въпреки понамалелите запаси, храна има. Възможно ли е да са се натровили от флуметрина в лентичките?
IMG_20160323_204356_494.JPG Новодомци!
Вчера следобяда времето беше 16-17гр слънчево и тихо ,вкарваха доволно прашец.Явно пролета идва и при нас ,яйца от 2-3дни на по 4-5 пити,да се оправя времето края на седмицата и ще хванем по половин магазин от джанката
Вчера следобяда времето беше 16-17гр слънчево и тихо ,вкарваха доволно прашец.Явно пролета идва и при нас ,яйца от 2-3дни на по 4-5 пити,да се оправя времето края на седмицата и ще хванем по половин магазин от джанката
Колега, как я хващате тая джанка?
При мен пилото е на 6-7 рамки в 10ДБ кошер и не мисля още за магазини...
Как го правите това с меда от джанка ми е странно и ще съм ти благодарен, ако споделиш. Благодаря в аванс!
Наско,много лесно го правят.Взимат развити кошери от ниското и ги качват горе в разгара на джанката и....готово.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))