Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1251

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Потвърждавам и при мен-западни Родопи 1000м.н.в.Джанките сега тръгват да цъфтят.Вчера беше малко по-топло / около 14-15гр./ и погледнах в две семейства.Няколко килийки с неизлюпени пчели от февруарското затопляне и всичко друго яйца на ден -два.Според мен е имало пълно прекъсване на яйценосната дейност.Сипах им малко сироп с витамини-определено не го предпочитат.Но предстои затопляне.Акацията тук тръгва в края на май.До тогава има два месеца.Дано се развият добре.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Потвърждавам и при мен-западни Родопи 1000м.н.в.Джанките сега тръгват да цъфтят.Вчера беше малко по-топло / около 14-15гр./ и погледнах в две семейства.Няколко килийки с неизлюпени пчели от февруарското затопляне и всичко друго яйца на ден -два.Според мен е имало пълно прекъсване на яйценосната дейност.Сипах им малко сироп с витамини-определено не го предпочитат.Но предстои затопляне.Акацията тук тръгва в края на май.До тогава има два месеца.Дано се развият добре.
    При мен 3 литра сироп с витамини го дръпнаха за 24 часа, но при мен има изобилие от прашец и по 6-7 рамки пило. Може да има причина да не го свалят при теб. Не пчеларствам във високопланински район.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    При мен 3 литра сироп с витамини го дръпнаха за 24 часа, но при мен има изобилие от прашец и по 6-7 рамки пило. Може да има причина да не го свалят при теб. Не пчеларствам във високопланински район.
    Стига рева, ще купиш още захар като трябва.
    Сложи по 1 корпус, че не ми е ясно къде я събираш тази пчела. Утре да не ми искаш стълба назаем.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 21.03.2016 в 07:19.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Актуализация от посещението на 19.03.2016г.
    Сравнително гадно време - предимно облачно, лек вятър, температури около 8*С. Въпреки това на водоемчето кацат и отлитат десетки пчели в минута.

IMG0197A.jpg
    IMG0198A.jpg
    IMG0199A.jpg

За съжаление още няма абсолютно нищо цъфнало. А продължават да гледат холеми площи пило за сезона, което е намалило значително ресурсите им от мед. Явно застудяването от минала седмица е отложило цъфтежа на джанката с още няколко дни. Поради ниските нощни (от -5*С до 0*С) и дневни (от 0*С до 10*С) температури и увеличаващата се нужда от вода, реших да им поставя найлон, за да им спестя малко работа. Миналата година даде резултат, тази година ще видим. Също така подхваних с останалото от есента инвертирано сиропче. Питките са ги опоскали до шушка, но не го очаквах и не бях подготвен с нови. Тази седмица ще им поставя по още кило-две.

Има и нещо, което ме притесни. Имаше доста подмор пред кошерите и вътре. Общо по 2-3 шепи от кошер. Първоначално реших, че е естествено отпадане на зимните пчели, поради увеличеното отглеждане на пило и преждевременното им изхабяване. После обаче като се загледах всички пчели бяха с изплезени хоботчета, което ме наведе на мисълта за отравяне. Огледах хубаво подмора, нямаше акар. Диарични петна няма никъде в кошерите. Непривична и лоша миризма няма, мухъл и мокро също. Въпреки понамалелите запаси, храна има. Възможно ли е да са се натровили от флуметрина в лентичките?

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник

Red face

IMG_20160323_204356_494.JPG Новодомци!
    Вчера следобяда времето беше 16-17гр слънчево и тихо ,вкарваха доволно прашец.Явно пролета идва и при нас ,яйца от 2-3дни на по 4-5 пити,да се оправя времето края на седмицата и ще хванем по половин магазин от джанката
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMG_20160323_210204_768.JPG‎  

Автор
    Регистриран
    05.06.2015
    Пчеларски район
    Лом
    Вчера следобяда времето беше 16-17гр слънчево и тихо ,вкарваха доволно прашец.Явно пролета идва и при нас ,яйца от 2-3дни на по 4-5 пити,да се оправя времето края на седмицата и ще хванем по половин магазин от джанката

Колега, как я хващате тая джанка?
    При мен пилото е на 6-7 рамки в 10ДБ кошер и не мисля още за магазини...
    Как го правите това с меда от джанка ми е странно и ще съм ти благодарен, ако споделиш. Благодаря в аванс!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Наско,много лесно го правят.Взимат развити кошери от ниското и ги качват горе в разгара на джанката и....готово.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от НАСКО1976 Виж публикацията

Колега, как я хващате тая джанка?
    При мен пилото е на 6-7 рамки в 10ДБ кошер и не мисля още за магазини...
    Как го правите това с меда от джанка ми е странно и ще съм ти благодарен, ако споделиш. Благодаря в аванс!
    Шегувам се разбира се!Края на май ако хвана акацията добре ,ако не ливадата каквото пусне.
    А наздраве сега.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •