Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 126 ПърваПърва ... 456781656106 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 1251
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И аз изхвърлих затоплящите материали още миналата година и съм много доволен.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Аз, сега сложих затоплящи материали над пчелите.

Автор
    Регистриран
    16.03.2011
    Пчеларски район
    с.Гълъбник Община Радомир

Здравейте,

Пчелина ми се намира на 750 м.н.в. Работя предимно с 8 рамкови ЛР с мрежа на 1/4 от дъната.

При посещението ми на пчелина на 28.02 установих ,че две от семействата(от общо 13) са изяли питките апифонда ,които им бях поставил за всеки случай в началото на Януари.Времето позволяваше преглед и реших да видя какво е положението с медените запаси в тези кошери.Трябва да кажа ,че и двете майки са миналогодишни. Положението беше 5 пити с пило(елипси около 25см.) 4 от които запечатано.
    Мед в питите от северната страна(по 2 цели пити) и по малко в другите пити в задните краища.Има достатъчно пресен прашец в съседните на пилото пити.Долните корпуси не съм ги ровил.Поставих отново питки и разпечатах малко мед.
    Другите кошери не съм притеснявал храна си имат, пити с мед и питки отгоре..Прашец внасяха всички кошери.
    Загуби на семейства няма.

При посещението ми днес забелязах ,че джанките се гласят да цъфтят.В района има малка площ с рапица, която на отделни стръкчета има цвят.

Много добра тема!
    Този пост е редактиран от Ники; 05.03.2016 в 00:12.
    Полупланински район 700 м.н.в.
    8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    При мен, след преглада на 5 ІІІ, имаха по две рамки пило. Един кошер вече 3 година прави самосмяна февруари-март. Имаше две пити запечатани с пило и 5 маточника.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    При мен, в миналия понеделник /07.03.2016/, силен вятър събори един от многокорпусните кошери, и разпиля всичките покриви на останалите кошери. Добре, че имам добри съседи и ми се обадиха.
    Тогава /07.03.2016/, видях 3 пити запечатано пило, но това е млада майка от миналата година, в съборения кошер. Другите кошери още не съм ги пипал. При мен сега няма нищо цъфнало, но джанката ще цъфне следващата седмица, ако има топло време. Пчелите са много добре засега. Здрави са.
    Събореният кошер днес го погледнах и е много добре. Оцеляха миличките, и майката е оцеляла.
    Всички кошери целогодишно са на мрежесто дълбоко дъно, и ги държа на студено след септември, а сега им слагам затоплящи материали само отгоре.

Наблюдател
    Регистриран
    30.01.2011
    Пчеларски район
    с.Желен общ. Своге
    Миналата седмица установих, че някой от кошерите ми /12 р. ДБ/ са на по 7-8 рамки с пило а останалите пити са запълнени с мед и прашец. Същественото затопляне го дават след 20 март. Понеже майките са почти блокирани и няма къде да снасят извадих от тези кошери по една рамка със запечатано пило за да подсиля няколко по-слабички семейства и поставих изградени празни рамки . До сега само няколко пъти ми се случвало по това време на годината кошерите да "преливат от пчели" предвид колебливите метеорологични условия, още повече че пчелина се намира на почти 1000м н.р. Тъй като времето не е подходящо за направата на отводки, другата седмица мисля да поставя втори плодников корпус върху по-силните семейства със редуващи се изградени пити и ВО, като кача от долният корпус една пита с пило в горният. С цялата тази операция целя следното: малко преди настъпването на акациевата паша отнемам няколко пити с пило от горният корпус и правя отводка, като премахвам горният корпус а останлите пчели ги стръсквам в долният корпус и поставям магазини със изградени пити и ВО.Разбира се всичко това е подплатено със добро умерено харанене до настъпването на акациевата паша. Получава се следното
    поради големият брой пчели се получава по-висок принос на нектар и бърз градеж на ВО. До сега такъв кошер не съм имал роил се защото им създавам достатъчно работа с градеж и принос на нектар, че да не мислят за глупости..

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Още е студено за 2-ри корпус,по добре разпечатай всичкия мед,зрялото пило ще се излюпи и ще се освободи място за осеменяване.ДБ 12 е с достатъчен обем за снасяне на майката,до акацията има още много време

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от pchelar4e Виж публикацията
    Миналата седмица установих, че някой от кошерите ми /12 р. ДБ/ са на по 7-8 рамки с пило а останалите пити са запълнени с мед и прашец. - Тъй като времето не е подходящо за направата на отводки, другата седмица мисля да поставя втори плодников корпус върху по-силните семейства със редуващи се изградени пити и ВО
    Искаш да кажеш че работиш с 12рамкови ДБ корпуси за плодници и на 1000м.нм.в.по това време ще ги разшириш с един такъв корпус ?
    П.П Сигурно е ,че имаш много здрав кръст да преметаш тия 12ки .

Наблюдател
    Регистриран
    30.01.2011
    Пчеларски район
    с.Желен общ. Своге
    Всичките кошери са ми на мрежести дълбоки дъна с вътрешен прашецоуловител и дъната са подвижни . Не ми се налага да ги дигам пълни корпуси..Ротация не правя както при ЛР. Просто раширявам с 12 рамков ДБ корпус който се поставя върху съществуващият и преди акацията вадя рамките правя отводка и стръсквам останлите пчели в долният корпус и на мястото на горния корпус слагам магазини. Няма кой знае каква хамалогия.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    IMG_20160319_220617_142.jpg 19.03.2016г това е най цъфналата джанка при мен.Майките са намалили сериозно яицеснасянето в сравнение с началото на месеца ,въпреки че затворих плътно дъната около 25.02.

Страница 6 от 126 ПърваПърва ... 456781656106 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •