Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 18 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 174
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Вероятно, и други пчелари постъпват по същия начин.
    Как хубаво я разказа тази приказка. Предполагам всеки се видя в нея. Като казваш ВЕРОЯТНО имай предвид ВСИЧКИ, макар че сега ще ревнат половината, че аджеба те не правят така. Дори и капани залагат та и какво де има избягало случайно от един, да се хване и то.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Топло, но не чак толкова ....https://www.book.store.bg/p113825/mo...zhef-koks.html

Като гледа колегата Валентин също е изживял момент на оплождане...............на пчелните майки.

Пчелините са ми в гори и гористи местности и излизайки от единия пчелин, някъде около 3 следобед,насочвайки се към другия, чух засили бученето на пчели. Изчаках около десетина минути за да разбера какво става и бученето се засилваше. Започнах да се оглеждам за излизане на роеве, но не би. Вторачвах поглед по дърветата да забележа нещо, но пак нищо. След още няколко минути, зажужа групичка от 20/30 пчели (после осъзнах, че са търтей), след съвсем кратко време се появиха още 2,3.. 10.... 15.... 20 ... групи от силно, вече бръмчащи кълба от пчели (търтеи). Майки не видях, но феромоните ги усетих. Някои от кълбата се устремявах вертикално нагоре и след това рязко се спусках и докосваха дори тревата, завираха се в клоните на дърветата, правеха невероятни пируети и фигури от висшия пилотаж. На моменти намаляваха скоростта, на моменти летяха като изтребители. Опасявах се някое кълбо пчели да не се удари в мен, дори и прикляках не ведъж. Всяко кълбо от търтеи си следваше майката, нямаше смесване на групи. Всичко това се разиграваше на височина не повече от десетина 15 метра, и в повечето време под 5 метра. Шума издаван от пчелите беше различен от шума на рой, облитане или паша, чуваха се само радостните стонове на майките. След около 20, 30 минути всичко приключи както и започна. Няма да украсявам, че листата на дърветата бяха ушмулени и тревата беше покосена след тежката селекционна битка, но изживяното и до сега ми е пред очите - кеф, кеф чи кеф.
    Потвърждавам и с двете ръце....всяко рояче от търтей си преследва майката която си е набелязало и не се смесват. Е на другия ден може да се омешат групите търтей, но набележат ли си 1 майка......гонене и секс до дупка.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Рудолф Щайнер, който по думите на Учителя Петър Дънов е бил прероденият Питагор и който в имал видения и знание свисше е изнасял много лекции за пчелите, биодинамичното земеделие, здравето на хората и прородата ... Та същия Рудолф Щайнер казва тогава ,че ако продължават да развъждат изкуствено пчелите, в крайна сметка ще има колапс на пчелните семейства. Аз съм за прородата да си прави нещата както тя си знае, но също така съм и хоби пчелар и не храня с този занаят семейството си, така че не ви критикувам, казвам ви само какво съм чел. Ако някой ден основния ми доход е от пчеларство, със сигурност ще се опитам да съм близо до прородата и да променя стеретипа на промишленото пчеларство. Дали ще успея незнам ,но със сигурност ще се опитам.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Как хубаво я разказа тази приказка. Предполагам всеки се видя в нея.
    Аз се видях 100% а колегата valaz е в Ябланица в планината и няма рапица. При мен когато блоковете са близко става страшно хем се роят хем хапат като кучета и комшията само лови рояци и един за теб два за мен.Успокоявам се че много видни пчелари казват че ройливостта не доказано че се предава дали е така не знам. Но стават хубави майки и на следващата година докато са още цепеняци като чели по не се роят.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Рудолф Щайнер,... който в имал видения и знание свисше е изнасял много лекции за пчелите...
    То и повечето пчелари са така. Съвсем сериозно!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    То и повечето пчелари са така. Съвсем сериозно!
    Друго си е да бъдеш докоснат от ВЕЛИКИЯТ ДУХ.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Качествата на една майка се определят от дъщерните семейства .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Качествата на една майка се определят от дъщерните семейства .
    По-правилно е да се каче, че някои от качествата на една майка се определят от качествата на нейното собствено семейство, а други от качествата - от качествата на семействата на нейните дъщери.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    На първо време и след това от нейните дъщерни семейства .

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    България не е голяма страна, но климата в Сандански е много по-различен от този в северозапада. Пашата на едно място е бурна и краткотрайна, а на други места има няколко застъпващи се главни паши. Едно е в планинските райони, а друго в полето на юг от Балкана.

Възможно ли е една порода пчели, без добавяне на гени от други породи да отговаря еднакво добре на различните условия в отделните райони?

А правейки всеки пчелар собствена селекция, като развива най-добрите си семейства, дали не развива всъщност линия с добавени гени от търтеи от друга порода?
    И така всички заедно, подобрявайки местната пчела постепенно да създаваме един хибрид?

Само разсъждавам, без да разбирам много от генетика.

Страница 14 от 18 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •