Рудолф Щайнер, който по думите на Учителя Петър Дънов е бил прероденият Питагор и който в имал видения и знание свисше е изнасял много лекции за пчелите, биодинамичното земеделие, здравето на хората и прородата ... Та същия Рудолф Щайнер казва тогава ,че ако продължават да развъждат изкуствено пчелите, в крайна сметка ще има колапс на пчелните семейства. Аз съм за прородата да си прави нещата както тя си знае, но също така съм и хоби пчелар и не храня с този занаят семейството си, така че не ви критикувам, казвам ви само какво съм чел. Ако някой ден основния ми доход е от пчеларство, със сигурност ще се опитам да съм близо до прородата и да променя стеретипа на промишленото пчеларство. Дали ще успея незнам ,но със сигурност ще се опитам.
Как хубаво я разказа тази приказка. Предполагам всеки се видя в нея.
Аз се видях 100% а колегата valaz е в Ябланица в планината и няма рапица. При мен когато блоковете са близко става страшно хем се роят хем хапат като кучета и комшията само лови рояци и един за теб два за мен.Успокоявам се че много видни пчелари казват че ройливостта не доказано че се предава дали е така не знам. Но стават хубави майки и на следващата година докато са още цепеняци като чели по не се роят.
Качествата на една майка се определят от дъщерните семейства .
На първо време и след това от нейните дъщерни семейства .
България не е голяма страна, но климата в Сандански е много по-различен от този в северозапада. Пашата на едно място е бурна и краткотрайна, а на други места има няколко застъпващи се главни паши. Едно е в планинските райони, а друго в полето на юг от Балкана.
Възможно ли е една порода пчели, без добавяне на гени от други породи да отговаря еднакво добре на различните условия в отделните райони?
А правейки всеки пчелар собствена селекция, като развива най-добрите си семейства, дали не развива всъщност линия с добавени гени от търтеи от друга порода?
И така всички заедно, подобрявайки местната пчела постепенно да създаваме един хибрид?
Само разсъждавам, без да разбирам много от генетика.![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))