Тъй като заглавието на темата е "Селекцията, която трябва да прави всеки пчелар", възниква и въпроса за селекцията, която не бива да прави. Така например, аз по неволя правя селекция за ройливост, въпреки че знам, че не би трябвало. Когато наближи време за цъфтежа на акацията, аз поставям магазините и чакам пчелите да ги напълнят. Понякога, обаче, времето не е на моя страна и започва да вали дъжд, който не спира дори по време на цъфтежа на акацията. При това положение, част от пчелните семейства изпадат в роево настроение, а други - не. Веднага, щом времето се стабилизира, при първа възможност правя преглед, за да установя, кои пчелни семейства са изпаднали в роево настроение. От тях правя отводки, като използвам създадените от пчелите маточници. Ако, въпреки това, някой рой успее да излезе, стремя се да го хвана и заселя. При това положение, всичките ми новосъздадени пчелни семейства са с роеви майки. Това е селекция за ройливост. Съзнавам, че в дългосрочен план, това не е добре, но не мога да измисля по добро решение на проблема - роене. Вероятно, и други пчелари постъпват по същия начин. От друга страна обаче, природата е селектирала ройливостта на пчелите в продължение на милиони години. Всички пчели, живеещи в естествени условия, са възникнали, в резултат на роене. Малко вероятно е, в рамките на своя пчеларски стаж, пчеларят да успее да добави ройливост на пчелите, които отглежда.