Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 174
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Явно не четеш. Всеки следваш със своята четчица намираща се до оная му работа върши това, а след това той оставя своя знак за следващия и накрая последния. Така пише в текста публикуван от колегата, но и аз съм малко скептичен за това нещо и писах, че бих поспорил, а и не само за това.
    Не търся спор просто си нямам идея вярно ли е поне част от това за търтеевите сборища. Разсъждавам че преди да е имало пчелари е имало пчели и те не са били нагъсто като сега и пчелите са оцеляли много дълго време при близкородствено съешаване (пак нямам идея) биха ли оцеляли.Мисля си че майката или не би допуснала това или найстина лети доста далеч от собствения си пчелин.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Не търся спор просто си нямам идея вярно ли е поне част от това за търтеевите сборища. Разсъждавам че преди да е имало пчелари е имало пчели и те не са били нагъсто като сега и пчелите са оцеляли много дълго време при близкородствено съешаване (пак нямам идея) биха ли оцеляли.Мисля си че майката или не би допуснала това или найстина лети доста далеч от собствения си пчелин.
    Аз съм ги виждал тези гроздове или "комети" както казва автора на материала на 5 метра от кошерите. По точно пред кошерите. А сборище на търтеи има само на 50 метра от пчелина ми. Това е една огромна поляна и там летят цяло лято.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Виждал съм как лети и се опложда майка. Не от близо, от страни, но все пак съм виждал. Прилича на малко рояче и все едно танцуват във въздуха..........гонят се. ПРеди години като го видях за пръв път верно го помислих за рояк и тръгнах за сандъчето....... Ма после се осъзнах.

Не са толкова големи тези "гроздове" за да се тръгва след тях, но наистина може да е било рояче, защото предимно това се получава при роене, а когато майката излиза самостоятелно при самосмяна или друг начин, но е сама явно, ходи в сборища, но и това е под въпрос.

Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Щом си скептичен, какво мислиш по въпроса.
    Нека изчакаме повече хора да се включат, че само аз пиша и ми става неудобно, а и някои се сърдят, но ще ти отговоря, но на по късен етап - няма да забравя.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    До сега търтей с четка не съм виждал, ама де да знам може и да има.
    Вгледай се добре. Именно тези с четчиците вършат работата, другите които са без го дават малко мека китка.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Не са толкова големи тези "гроздове" за да се тръгва след тях, но наистина може да е било рояче, защото предимно това се получава при роене, а когато майката излиза самостоятелно при самосмяна или друг начин, но е сама явно, ходи в сборища, но и това е под въпрос.
    .
    И аз съм виждал веднъж на пчелина тези " гроздове", изглеждат като чепка грозде, десетина търтея летят след майката.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    3-4 дни чета и се чудя сега само се чудя дали съм толкова умен за колкото се мислех
    Майката избира търтея или търтея избира майката ?-При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    Отговора на въпроса според мен е пряко свързан със СЕЛЕКЦИЯ, която трябва да се извършва от ВСЕКИ ЕДИН ПЧЕЛАР

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    3-4 дни чета и се чудя сега само се чудя дали съм толкова умен за колкото се мислех
    Майката избира търтея или търтея избира майката ?-При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    Отговора на въпроса според мен е пряко свързан със СЕЛЕКЦИЯ, която трябва да се извършва от ВСЕКИ ЕДИН ПЧЕЛАР
    Големият въпрос ? Кой , на кого пуска ?
    Помисли и ще си отговориш сам .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Големият въпрос ? Кой , на кого пуска ?
    Помисли и ще си отговориш сам .
    Мисля и си отговарям че логично е майката да реши (но допуска ли тя родата и търтеите не рода но от пчелина до нея).
    Защото ако не ги допуска ............ дори всички пчелни майки да са роднини (ГРЕШКА СПОРЕД МЕН) в пчелина то тя ще си свърши работата с комшиите но ако и комшиите направят същото в един момент и двата пчелина стават рода и майките трябва да летят до 3 пчелин.
    И въобще става доста сложно .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    И въобще става доста сложно .[/QUOTE]
    В тоя ред на мисли ние ставаме зависими от търтеите на комшиите защото нашата селекция е на майките а тя е само 25% максимум 50%.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Замислял съм се, защо ли природата поддържа толкова голяма численост на търтеите? Всяко явление си има причина, независимо дали ние я разбираме или не. Вероятно това е един от механизмите за селекцията в природата. От голямо количество търтеи, майката ще бъде осеменена само от най-силните и жизнените от тях. И при другите животни, живеещи в естествени условия, положението с числеността на мъжките индивиди е подобно. С помощта на строителната рамка, пчеларят намалява числеността на търтеите. Овчарят оставя един овен в стадото за разплод и ликвидира останалите. Това подобрява добивите за момента, но влияе негативно на селекцията в дългосрочен план.

Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •