Не са толкова големи тези "гроздове" за да се тръгва след тях, но наистина може да е било рояче, защото предимно това се получава при роене, а когато майката излиза самостоятелно при самосмяна или друг начин, но е сама явно, ходи в сборища, но и това е под въпрос.
Нека изчакаме повече хора да се включат, че само аз пиша и ми става неудобно, а и някои се сърдят, но ще ти отговоря, но на по късен етап - няма да забравя.
3-4 дни чета и се чудя сега само се чудя дали съм толкова умен за колкото се мислех
Майката избира търтея или търтея избира майката ?-При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
Отговора на въпроса според мен е пряко свързан със СЕЛЕКЦИЯ, която трябва да се извършва от ВСЕКИ ЕДИН ПЧЕЛАР
Мисля и си отговарям че логично е майката да реши (но допуска ли тя родата и търтеите не рода но от пчелина до нея).
Защото ако не ги допуска ............ дори всички пчелни майки да са роднини (ГРЕШКА СПОРЕД МЕН) в пчелина то тя ще си свърши работата с комшиите но ако и комшиите направят същото в един момент и двата пчелина стават рода и майките трябва да летят до 3 пчелин.
И въобще става доста сложно .
И въобще става доста сложно .[/QUOTE]
В тоя ред на мисли ние ставаме зависими от търтеите на комшиите защото нашата селекция е на майките а тя е само 25% максимум 50%.
При положение, че един рояк лети само няколко километра, пчелната майка и търтеите имат обхват максимум 10-12км и няма движение на кошери, дали всички семейства в радиус от 10км по начало не са роднински свързани?
В Природата пчелите са се развъждали по този начин милиони години, но се намесва човек, започва да мести кошери и рояци напред и назад. И от там насетне всички хем недоволстват, че имало метизиране на пчелите и издигат разни шаблони за чисти раси на пиедестал, хем реват че инбридинга е вреден и трябва пчелите постоянно да се миксират. Е кое е вярното?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))