Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Явно не четеш. Всеки следваш със своята четчица намираща се до оная му работа върши това, а след това той оставя своя знак за следващия и накрая последния. Така пише в текста публикуван от колегата, но и аз съм малко скептичен за това нещо и писах, че бих поспорил, а и не само за това.
    Щом си скептичен, какво мислиш по въпроса.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Виждал съм как лети и се опложда майка. Не от близо, от страни, но все пак съм виждал. Прилича на малко рояче и все едно танцуват във въздуха..........гонят се. ПРеди години като го видях за пръв път верно го помислих за рояк и тръгнах за сандъчето....... Ма после се осъзнах.

Не са толкова големи тези "гроздове" за да се тръгва след тях, но наистина може да е било рояче, защото предимно това се получава при роене, а когато майката излиза самостоятелно при самосмяна или друг начин, но е сама явно, ходи в сборища, но и това е под въпрос.

Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Щом си скептичен, какво мислиш по въпроса.
    Нека изчакаме повече хора да се включат, че само аз пиша и ми става неудобно, а и някои се сърдят, но ще ти отговоря, но на по късен етап - няма да забравя.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Не са толкова големи тези "гроздове" за да се тръгва след тях, но наистина може да е било рояче, защото предимно това се получава при роене, а когато майката излиза самостоятелно при самосмяна или друг начин, но е сама явно, ходи в сборища, но и това е под въпрос.
    .
    И аз съм виждал веднъж на пчелина тези " гроздове", изглеждат като чепка грозде, десетина търтея летят след майката.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    3-4 дни чета и се чудя сега само се чудя дали съм толкова умен за колкото се мислех
    Майката избира търтея или търтея избира майката ?-При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    Отговора на въпроса според мен е пряко свързан със СЕЛЕКЦИЯ, която трябва да се извършва от ВСЕКИ ЕДИН ПЧЕЛАР

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    3-4 дни чета и се чудя сега само се чудя дали съм толкова умен за колкото се мислех
    Майката избира търтея или търтея избира майката ?-При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    Отговора на въпроса според мен е пряко свързан със СЕЛЕКЦИЯ, която трябва да се извършва от ВСЕКИ ЕДИН ПЧЕЛАР
    Големият въпрос ? Кой , на кого пуска ?
    Помисли и ще си отговориш сам .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Големият въпрос ? Кой , на кого пуска ?
    Помисли и ще си отговориш сам .
    Мисля и си отговарям че логично е майката да реши (но допуска ли тя родата и търтеите не рода но от пчелина до нея).
    Защото ако не ги допуска ............ дори всички пчелни майки да са роднини (ГРЕШКА СПОРЕД МЕН) в пчелина то тя ще си свърши работата с комшиите но ако и комшиите направят същото в един момент и двата пчелина стават рода и майките трябва да летят до 3 пчелин.
    И въобще става доста сложно .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    И въобще става доста сложно .[/QUOTE]
    В тоя ред на мисли ние ставаме зависими от търтеите на комшиите защото нашата селекция е на майките а тя е само 25% максимум 50%.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Мисля и си отговарям че логично е майката да реши (но допуска ли тя родата и търтеите не рода но от пчелина до нея).
    Защото ако не ги допуска ............ дори всички пчелни майки да са роднини (ГРЕШКА СПОРЕД МЕН) в пчелина то тя ще си свърши работата с комшиите но ако и комшиите направят същото в един момент и двата пчелина стават рода и майките трябва да летят до 3 пчелин.
    И въобще става доста сложно .
    Сега и сутеньор ли съм ?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    ....
    При положение, че един рояк лети само няколко километра, пчелната майка и търтеите имат обхват максимум 10-12км и няма движение на кошери, дали всички семейства в радиус от 10км по начало не са роднински свързани?
    В Природата пчелите са се развъждали по този начин милиони години, но се намесва човек, започва да мести кошери и рояци напред и назад. И от там насетне всички хем недоволстват, че имало метизиране на пчелите и издигат разни шаблони за чисти раси на пиедестал, хем реват че инбридинга е вреден и трябва пчелите постоянно да се миксират. Е кое е вярното?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    При положение, че един рояк лети само няколко километра, пчелната майка и търтеите имат обхват максимум 10-12км и няма движение на кошери, дали всички семейства в радиус от 10км по начало не са роднински свързани?
    В Природата пчелите са се развъждали по този начин милиони години, но се намесва човек, започва да мести кошери и рояци напред и назад. И от там насетне всички хем недоволстват, че имало метизиране на пчелите и издигат разни шаблони за чисти раси на пиедестал, хем реват че инбридинга е вреден и трябва пчелите постоянно да се миксират. Е кое е вярното?
    Второто е вярно.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •