Ще напиша няколко примера от практиката, те са по лесни за разбиране и четене, за разлика от "сухата" академична материя.
Преди 5 години един кошер с хубава майка, вече 3-ти сезон я смени март месец. Поради времето или не знам, новата майка беше дребна, черна независимо от всичките ми опити; хранене, пренос на люпещо се пило, майката снасяше малко. Пилото и беше почти покриващо едната страна на ДБ рамка. Юли месец началото, я изнесах в сборна отводка, вкошера имаше яйца с диаметър 10см. Заложиха си само един маточник, надявах се на повече, за да сменя и нея в отводката. Излезна и се оплоди прекрасна майка. Имам няколко поколения вече от нея майки! Отводката доживя до февруари другата година и умря от липсата на пчели, бяха стотина броя изимувалите!
Друг пример; може и да има повече от 10г. Създадох отводка, но майката излезна с много жилещ ген, на пролет и есен когато, в природата храната е оскъдна ужас, викам му африкаския кошер, само където пчелите са си като карника на цвят. На акация дава винаги по два магазина- до три. Запаси за призимуване винаги има големи, няма празна пита (12р.ДБ).
Майка не съм му сменял никога, да сия сменя сам! Той така и прави, но кога не знам! Само на пролет изваждам 4-5 пити от плодника за смяна и слагам толков основи за градеж! Да ли се рои? Не съм видял защото винаги, на всяка паша вадя от него.
От преди 4г. след роене на един кошер, се пръкна една така майка-семейство.
От някъде се появиха едни жълти майки, приличащи на бъкфаст, много работни, кротки, но не оцеляващи, при дълга зима, не правят хубаво кълбо!