Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...
    Аз много се надявах да се включиш в темата с РАЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ какво да правим в един или друг аспект от опростената селекция, а не да казваш КАК НЯМА ДА СТАНЕ. На всички е ясно, че най-вероятно няма как да стане такова едно масово сътрудничество, но има пчелари, които ще подемат идеята и ще са благодарни.
    Първото разумно предложение, което мога да предложа, ако тези постове са продиктувани от прочетеното от въпросната преведена книжка на български, да замине за тоалетната. Не исках толкова грубо да го казвам.

От там нататък- затворена популация ииии инбридинг, инбридинг и пак инбридинг, съчетан със добро коопериране между отделните пчеловъди и плавна и постепенна интрогресия на свежи гени.

Така ги виждам аз нещата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Първото разумно предложение, което мога да предложа, ако тези постове са продиктувани от прочетеното от въпросната преведена книжка на български, да замине за тоалетната. Не исках толкова грубо да го казвам.
    Имам чувството, че слушам думите на доцента. Само той си е въобразил, че е богопомазан, и че никой друг на света не може да има толкова много знания и опит в областа на селекцията. Какви са резултатите му обаче сам знаеш.

Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    От там нататък- затворена популация ииии инбридинг, инбридинг и пак инбридинг, съчетан със добро коопериране между отделните пчеловъди и плавна и постепенна интрогресия на свежи гени.
    Това е само една от многото на брой възможни СХЕМИ НА СЕЛЕКЦИЯ, подходяща само за специализирани селекционери. Но и тя както всички останали си има както своите плюсове, така и своите минуси. Така че по това съм склонен да поспорим, но не в тази тема.

Аз искам да се концентрираме в практическото приложение на някой лесни методи за оказване на селекционен натиск. Естествено е, че тези методи са по-несъвършенни от професионалните, но за сметка на това не изискват почти никакви усилия.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .....
    Аз искам да се концентрираме в практическото приложение на някой лесни методи за оказване на селекционен натиск. Естествено е, че тези методи са по-несъвършенни от професионалните, но за сметка на това не изискват почти никакви усилия.
    Следя с интерес от снощи темата и виждам как постепенно се запълва със научно-популярен "спам", а от днес и с мерене на п*шки.
    Няма смисъл от още една тема, доказваща теореми, а има нужда от леми, които никой не иска да се доказват, а се приемат като даденост. Всеки знае, че a²+b²=c² е вярно за правоъгълния триъгълник и никой не иска това всеки път да му се доказва.
    Далеч съм от биологията, а от генетиката - още повече. И за мен стана трудно да и чета недефинираната тук терминология. А колко от българските пчелари, които четат форума имат специализираното образование, за да я разбират?
    Мисля, че нещата в темата трябва да са дадени във вида на набор от правила какво трябва и какво не бива да се прави. За останалото можете да си създадете една затворена група, където да се води диалога по спорните постановки и когато стигнете до едно мнение, то да се публикува тук.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Следя с интерес от снощи темата и виждам как постепенно се запълва със научно-популярен "спам", а от днес и с мерене на п*шки.......
    Точно меренето на п*шки искам да избегна, и затова не се връзвам на нито една провокация на Scutellator-a, дори и на обидните такива.

Искам да го уверя, че той е ненадминат и всепризнат познавач на всичко това, и не трябва да се безпокои, че някой може да му отнеме тази слава. Просто нека и той да се опита с достъпна терминология да обяснява тезите си, за да могат да бъдат разбрани от всички.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Много се разводни темата! Селекция вимаги се е правило и най -простата, която всеки пчелар може да прави е следната (това е предложение): Не ти харесва майката, премахваш я и пчелите отглеждат нова.Ако има запазване, на лошите и качества, тогава взимаш "семе" от друг кошер!
    Винаги досега съм постъпвал така и резултата е отличен в 99%. Така се запазва и различния генетичен фон.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Ще напиша няколко примера от практиката, те са по лесни за разбиране и четене, за разлика от "сухата" академична материя.
    Преди 5 години един кошер с хубава майка, вече 3-ти сезон я смени март месец. Поради времето или не знам, новата майка беше дребна, черна независимо от всичките ми опити; хранене, пренос на люпещо се пило, майката снасяше малко. Пилото и беше почти покриващо едната страна на ДБ рамка. Юли месец началото, я изнесах в сборна отводка, вкошера имаше яйца с диаметър 10см. Заложиха си само един маточник, надявах се на повече, за да сменя и нея в отводката. Излезна и се оплоди прекрасна майка. Имам няколко поколения вече от нея майки! Отводката доживя до февруари другата година и умря от липсата на пчели, бяха стотина броя изимувалите!
    Друг пример; може и да има повече от 10г. Създадох отводка, но майката излезна с много жилещ ген, на пролет и есен когато, в природата храната е оскъдна ужас, викам му африкаския кошер, само където пчелите са си като карника на цвят. На акация дава винаги по два магазина- до три. Запаси за призимуване винаги има големи, няма празна пита (12р.ДБ).
    Майка не съм му сменял никога, да сия сменя сам! Той така и прави, но кога не знам! Само на пролет изваждам 4-5 пити от плодника за смяна и слагам толков основи за градеж! Да ли се рои? Не съм видял защото винаги, на всяка паша вадя от него.
    От преди 4г. след роене на един кошер, се пръкна една така майка-семейство.
    От някъде се появиха едни жълти майки, приличащи на бъкфаст, много работни, кротки, но не оцеляващи, при дълга зима, не правят хубаво кълбо!

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Относно качеството на младите майки някои стари пчелари имат усет , още като отворят отводката могат да кажат дали майката е добра и познават на 90 процента.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Относно качеството на младите майки някои стари пчелари имат усет , още като отворят отводката могат да кажат дали майката е добра и познават на 90 процента.
    Това не знам дали е възможно. Отводката се състои от други пчели, родени от друга майка. Качествата на текущата майка модат да се преценят чак след 63 дена, когато с 90% вероятност пчелите в отводката вече ще са пчели на новата майка. Дотогава обаче отводката вече ще е станала СЕМЕЙСТВО, така че преценяването на етап отводка според мене е почти невъзможно.

Базов принцип в генетиката е, че КАЧЕСТВОТО НА ЕДНА МАЙКА СЕ ПРЕЦЕНЯВА ПО КАЧЕСТВОТО НА НЕЙНИТЕ ДЪЩЕРИ (пчели-работнички). Това е така защото едни гени отговарят за биохимията на самата майка (тука се намесва правилото за доминантност и маскиране на гените), и съвсем други гени в статистически план се предават на семейството (тука просто играе теорията на вероятностите).

Има един единствен признак, по който може би може да бъде преценена една майка само по нейното тяло, и това е диаметъра на нейната гръдна обиколка. Предполага се (има корелация), че колкото по-голяма е тази обиколка, толкова по-много на брой яйчни тръбички ще има в тази майка. Броя на тръбичките корелира с носливоста на майката (брой яйца в денонощие), но не винаги, защото има и други, прикрити външни или вътрешни фактори.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Искам само да вмъкна едно допълнение към основното ми твърдение, че В ОСНОВАТА НА СЕЛЕКЦИЯТА СТОИ ПЛАНОМЕРНОТО ИЗБИВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ПОЛУЛАЦЦИЯТА, която част не може да се справи с поредното изпитание. Така го прави природата, и твърдението е вярно, но ние като интелигентни хора можем леко да променим правилото, запазвайки СЪЩИЯТ РЕЗУЛТАТ.

Не е необходимо да избиваме част от популацията. Достатъчно е само ДА ПОПРЕЧИМ НА ТАЗИ ЧАСТ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА. Важното е да не и даваме да реплицира гените си в поколението, а това, че ще живее до края на живота си, нас не ни бърка. Именно поради тази причина ние можем не да избиваме майки, а да се опитваме да контролираме техните търтеи. При това не е необходимо и да избиваме търтеите, които са носители на кофти гени. Можем да ги оставим да си изживеят живота вътре в семейството и единственото, което трябва да направим, е ДА НЕ ИМ ДАВАМЕ ДА НАПУСКАТ КОШЕРА И ДА ИЗЛИТАТ В НЕБЕТО.

В предишни постинги си изяснихме, че това може да се направи посредством КАПАН ЗА ТЪРТЕИ. Нека денем да излизат в този капан и да дишат чист въздух, гледайки света през решетки, а нощем да се връщат и да си хапват вкусен мед. Ако случайно решим да отворим кошера за преглед, първо трябва да затворим отвора на този капан, за да си стоят търтеите в него.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ако търтейте останат и умрът в кошера, се получава миризма на мърша вътре. Пчелите разчленяват труповете и ги изхвърлят, вони ужасно. От личен опит.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •