Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Лично аз не съм дорасъл да го разбера Scutellator-а а какво остава за друго
    РАЗВЪЖДАНЕ И СЕЛЕКЦИЯ
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=107
    Това, което е написал Scutellator-а в тази тема, е превод от готова книга. Материята е описана прекалено подробно, щото да уплаши всеки един пчелар и да го откаже да дочете темата до края. Според мене няма смисъл от такива подробности, ако искаме всеки един пчелар да започне да прави ПРАВИЛНА СЕЛЕКЦИЯ. От цялата сложнотия трябва да се знаят само 2-3 неща, и то поднесени в опростена форма и то само тогава, когато им дойде времето, а не изведнъж всичко накуп.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това, което е написал Scutellator-а в тази тема, е превод от готова книга......
    Когато я намериш тази книга, прати ми я да я прочета и аз.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ще следя темата с интерес тя е изключително важна ако наистина е възможно за обикновения пчелар да прави някаква що годе селекция(като ликвидирането на слабите (възможно болни)) аз съм за. За съжаление към селекция по пчелите съм пълен лаик но в моята професия (ветеринар)съм виждал достатъчно примери от ефикасността на тази наука ще дам един пример не знам дали е съпоставим за пчелите но хората отглеждащи говеда високо в планината (Мургаш) отдавна се отърваха от породите за мляко (черношарено холандско) и се върнаха към сиво искърско говедо ,кафяво родопско и някой вносни породи ( кръстосват ги) резултата е по малко боледуват (по малко разходи) и по щастливи говеда + фермери е и по малко мляко (но те не гонят тази цел).

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Когато я намериш тази книга, прати ми я да я прочета и аз.
    Може да са няколко книги, може дори и да е компилация от няколко източника, но на 100 места в текста си личи, че е превод от английски. Личи си и по словореда, по начина на изразяване (приказваш от първо лице все едно живееш в Англия или Щатите), и т.н. Просто стила ти на писане и изразяване във форума и в тези теми е различен.

Със сигурност си ползвал някаква английска литература и има пасажи, в които е правен буквален превод, но има и такива, които са преразказ със съкращения. Както и да е - това не омаловажава твоя труд, така че няма смисъл повече да го обсъждаме и да разводняваме темата.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Майката се опложда от няколко търтея. Първият може да е от ройливо семейство , вторият от агресивно и т.н.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    Майката се опложда от няколко търтея. Първият може да е от ройливо семейство , вторият от агресивно и т.н.
    Разбира се, че това е така. Това също е един от механизмите на природата за осигуряване на биологично разнообразие. Но за да може търтеите да предават поне малко от малко някакъв качествен генетичен материал е необходимо едно МИНИМАЛНО НИВО НА СЕЛЕКЦИЯ, при което да се отстраняват търтеите от агресивните, ройливите и кекавите семейства.

Това е смисъла на цялата тази тема и вероятно това ще го повторим поне още 100 пъти. Нуждаем се РАЗНООБРАЗНИ ТЪРТЕИ с колкото се може по-различни гени (и полови алели), но все пак от тях трябва да премахваме тези, които са най-некачествени.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •