Февруари,когато беше топло времето поставих торбички с тимол на дъното на кошерите.По около 10-15гр. на кошер.Бях почистил дъната и бях сложил по един лист на тях.
На края на месеца ги издърпах и по тях имаше мъртви акари.Извадих торбичките защото бяха стояли 20 дена в кошерите,а съм чел че не трябвало да стоят повече от 25-27
дни и не исках да рискувам в мида който ще се вади април да има остатъци от тимол.Третирал съм и с оксалова киселина разстворена в захарен сироп 1:1.В литър сироп разстварях 30 мл.оксалова киселина и се пръска с пулвелизатор по междорамията на кошерите.Аз правех половин доза и ми е достатъчна за моите 12 кошера,даже остава около 35-40мл.Третирам и с ленти Варостоп и съм доволен и от трите метода.Това третиране с кофеин-натриев бензоат не го бях чувал и ми е много интересно дали има добри резултати
Колега, ако беше сложил само по един лист, без тимол на дъното, дали щеше да намериш умрели акари?
Аз ги почвам с ОК, за да имам чиста зимна пчела.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
С ОК ако се третира сега ако се прави по рецептата на Дони (за която съм му благодарен) ако няма много пило е добре ама ако има ще третираме три пъти през седмица но кърлежите в пилото не ще се унищожат. Тоест ние ще изтребим акарите само по пчелите когато пръскаме.
Та се чудя вече няколко дена след напръскването колко време действа ОК и кърлежите които се излюпат колко време са разхождат извън пилото и пак се пъхнат там ако са в промеждутака м/у пръсканията дали ще измрат.
И при трите третирани пада акар, защото както си споменал ОК убива акара който е на пчелите. Повторните третирани имат за цел да унищожат акара който е бил в пилоти и затова интервала през 8 дни е най ефективен.
Това е рецептата на Дони (с добри отзиви във Форума) не съм я използвал канех се сега да я пробвам защото 10ина години ползвам само Варостоп рано на пролет и след медосбора около 10-15 август и след това правя накапване с ОК ноември или декември но по рецептата 1:1 и 35гр. ОК.
Но имам притеснения че ще изгърмя с тая моя практика (тест за опаразитеност не съм правил) та затова я написах да чуя отзиви за нея от хора практикували я защото нямам идея в кошер които има много пило в момента дали ще е ефикасна.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))