Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
Жорка ,отговарям ти веднага с малка корекция за годината .НЕ Е 91 ,А 10.11.89 Г. До тази дата имаше две валути –1.Валута първо направление–всички финикийски знаци на соц. лагера .2.Валута второ направление –всички финикийски знаци на страните зад желязната завеса /ако ти е ясно какво означава това/ ,без азиатско –африкано,изключая Япония .Та, банани,портокали, мандарини,лимони ,фурми, и др. подобни се купуваха с ВАЛУТА ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ т.е. долари ,марки,лири–стерлинги/паунди/ .А тези валути бяха необходими за оборудването на гиганти в икономиката ,които са хранили дядо ти,баща ти, за да се пръкнеш ти/вкусил си и ти от това време ,бил си 10–15 годишен /.Затова имаше от тях само по коледа и Нова година,за да те има и теб сега.И да не можеш да си отговориш защо са те лишавали от любимите ти банани тогава.А знаеш ли ,че днес има хора които не познават вкуса на БАНАНА .?А сега ,като знаеш защо ядяхме банани само по коледа ,какъв ти е мирогледа спрямо днешната икономика или въобще?)Много ми е интересно.Интригуващо е .
P.S.Ако ти е неудобно ,пиши на лични .Мога да ти отговоря на много вълнуващи те въпроси от това време,когато ядяхме веднъж в годината сладките банани,за да я има икономиката ,да има работа за дядо,за татко ,за мен и да се появят бъдещите строители на капитализма в затихваща България.
Г-н. Гогол радвам се че ми отговори.
Мисля че си в голямо недоразумение относно моя мироглед. Отговора ти е правилен само ще го допълня този символ на демокрацията е запазена марка на дефицита през социализма. Липсата на банани се дължи на затворения, самозадоволяващ се тип икономика на страните от СИВ. Бананите не са стока от първа необходимост и дефицита им не застрашава потребителската кошница на населението.
Те са дотирани от държавата.
Моля да ме извиниш за дългия пост който ще напиша но иначе няма да можеш да ме разбереш ако не си работил в сферата на селското стопанство. И така по това време бях млад но не чак толкова за да не мога да разбера заобикалящата ме действителност.И така 95г. започнах работа в районна вет. лечебница (с обхват18 села) и така имах възможност да видя как се погубват елитни животни плод на дългогодишна селекция как с всяка изминала година намаляваха както животните така и хората отглеждащи ги. 2008 г. бе създадена информационната система към вет. служби и аз работих там. На няколко години се правеше актуализация непрекъснато намаляваха фермите и животните до 2014г. се даваха пари само на по големите фермери не на малките резултата (лично мнение) драстично намаляване на хората отглеждащи животни. И сега работя към лицензиран вет. лекар който занимава със селско стопански животни та значи от миналата година за пръв път 2015г. започнаха да се дават директни плащания на малки ферми тоест не както беше над 10 крави и над 50 овце и за пръв път от 95г. видях хора доволни че са получили пари[B][I][COLOR=#b22222][B][I] (един вид като бананите тоест дотация) за пръв път видях да започват да се увеличава броя на животните към днешна дата както и млади хора занимаващи се с отглеждането им. Заради това апострофирах колегата че не взимат хиляда лв. за крава а около 280лв. грешката ми бе че не обясних че реално те не могат да ги вземат говоря отново за малките ферми.
Та моят мироглед е че хора занимаващи се с тази дейност не трябва да са на границата на оцеляването (при отворена пазарната икономика ако няма дотации от държавата)
Няма нищо лошо да се дават пари на хората занимаващи се с това(за голямо съжаление пчеларите са включени с мижави директни плащания и от най първия ми пост го споменах).
Така надеждата ми че е крайно време да започнем да си произвеждаме като при соца собствени селскостопански продукти да се намали вноса за това ще спомогнат тази пари от държавата в резултат ще има и повече работа и повече хора и ще има по малко износ на работана ръка. И без това останахме много малко.
Затова недоумявам защо има хора който реагират щом няма за нас не трябва въобще да се дават. А и всеки знае какво става в една икономика когато вноса е по голям от износа за стоки и обратното за парите( въпреки че се разглеждат като стока ) тоест усвояването на еврофондовете запълълва една огромна дупка.
P.S. Г-н. Гогол езиковите средства който използвате понякога не ви правят чест все пак това е форум както да научим нещо ново така и да прекараме приятно.