Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 110 от 239 ПърваПърва ... 1060100108109110111112120160210 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,091 до 1,100 от общо 2387
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Добре гледаните кошери, са в това положение .Тези пчелари, които работят по природният календар са в това положение .Имало е години в които майките не спират да снасят .Прашец и нектар до 29 декември ! ....
    При последното затопляне при мен само в нуклеусите от някои линии имаше пило, даже беше люпещо се. Редовните семейства.... в един единствен открих прясно снесени яйца колкото педя, другите просто имаха празни и полирани килийки. В същото време видях един единствен цъфнал бадем, а останалите бяха сериозно напъпили, земята пък беше постлана с минзухари. Точно това ме учудва, че на снимките има пило толкова рано.

Моят опит досега е такъв, че раноснасящите майки при мен почти винаги са изоставали в развитието си в ранна пролет.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от roxterox Виж публикацията
    vasilevsa на 4 корпуса ли ти е кошера? Къде е разположено семейтсвото и какви са зимните запаси?
    Да зимува на 4, три са отстроени, а 4 тия е за смесване на въздуха. зимни запаси около 15 кг. мед друго не е давано. семейството е под меда, върху килийките от последното пило, но се изкачва нагоре по питите и консумира мед. Аз напълно изповядвам концепцията на американския пчелар А. Милър, който казва, че най-доброто време за ранно подхранване е времето на предходната есен.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Да зимува на 4 три са отстроени, а 4 тия е за смесване на въздуха. зимни запаси около 15 кг. мед друго не е давано. семейството е под меда, върху килийките от последното пило но се изкачва нагоре по питите и консумира мед.
    Хей, пичове. Това е истинския василевс. Прави много грешки.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Да зимува на 4 три са отстроени, а 4 тия е за смесване на въздуха. зимни запаси около 15 кг. мед друго не е давано. семейството е под меда, върху килийките от последното пило но се изкачва нагоре по питите и консумира мед. Аз напълно изповядвам концепцията на американския пчелар А. Милър, който казва, че най-доброто време за ранно подхранване е времето на предходната есен.
    На Японската тръвна смисъла не е ли питите вътре да не са прекъснати по височина (във всички корпуси), и като искаш мед, режеш с корда под най-горния корпус и като си изрежеш питите връщаш празния корпус най-отдолу (под всички други корпуси и над дъното).

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    На Японската тръвна смисъла не е ли питите вътре да не са прекъснати по височина (във всички корпуси), и като искаш мед, режеш с корда под най-горния корпус и като си изрежеш питите връщаш празния корпус най-отдолу (под всички други корпуси и над дъното).
    Да това е смисъла казано по-обобщено. Това е много важно да няма прекъсване на питите по вертикала. Винаги трябва да има празен отдолу

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Да това е смисъла казано по-обощено. Това е много важно да няма прекъсване на питите по вертикала.
    Щото казваш, че семейството ти е под меда. Ако не си рязал между корпусите и не си надничал поне малко как си сигурен че е там. Не че мястото му не е под меда. То на всички семейства там им е мястото-под меда. Ама на рамковите все пак може да надигнеш я табла, я корпус и да хвърлиш едно око. А то и при корпусните може да се въртят така корпусите- най-горния го центрофугираш за мед и после го връщаш най-отдолу.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    При последното затопляне при мен само в нуклеусите от някои линии имаше пило, даже беше люпещо се. Редовните семейства.... в един единствен открих прясно снесени яйца колкото педя, другите просто имаха празни и полирани килийки. В същото време видях един единствен цъфнал бадем, а останалите бяха сериозно напъпили, земята пък беше постлана с минзухари. Точно това ме учудва, че на снимките има пило толкова рано.

Моят опит досега е такъв, че раноснасящите майки при мен почти винаги са изоставали в развитието си в ранна пролет.
    Помниш ли преди време като ми писа за едни пчели които носят прашец през февруари докато вали сняг какво ти отговорих? Между другото Ранди Оливър наскоро пусна много интересна серия от постове за прашеца и пергата.

В един чужд форум където се обсъждаха рецепти за подхранване един участник даде следната теза. "Не е ли по-добре вместо да инвестираме в най-добрата диета да инвестираме в пчела която реагира най-добре на текущата диета." Тогава ми направи впечатление, но идеята ми се стори абсурдна.
    Днес при прегледа на един от кошерите си казах, ами ако всички бяха като този? Веднага се сетих за горния цитат и му разбрах смисъла.

П.С. Ето още един критерий за селекция, ефективен метаболизъм и способност за превръщане на изкуствена диета в пчелно млечице. Кой знае някой ден може да измислят пчела която яде брашно и носи мед с което всички ще отидем по дяволите
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Щото казваш, че семейството ти е под меда. Ако не рязал между корпусите и не си надничал поне малко как си сигурен че е там. Не че мястото му не е под меда. То на всички семейства там им е мястото-под меда. Ама на рамковите все пак може да надигнеш я табла, я корпус и да хвърлиш едно око. А то и при корпусните може да се въртят така корпусите- най-горния го центрофугираш за мед и после го връщаш най-отдолу.
    При василевса работи ОКО - РЕНТГЕН.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Щото казваш, че семейството ти е под меда. Ако не рязал между корпусите и не си надничал поне малко как си сигурен че е там. Не че мястото му не е под меда. То на всички семейства там им е мястото-под меда. Ама на рамковите все пак може да надигнеш я табла, я корпус и да хвърлиш едно око. А то и при корпусните може да се въртят така корпусите- най-горния го центрофугираш за мед и после го връщаш най-отдолу.
    Семейството няма работа, върху меда, стои под него защото е добър проводник на топлина. Все пак живота на семейството се подчинява на закони не е хаотичен. Ситуация в която семейството е над меда не е естествена и нормална за кошерите. Пчелите са си заклеили пролуките защо да им нарушавам заклейките за да надничам като лалугер в кошера, след като се вижда, че е в отлично състояние.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Семейството няма работа, върху меда, стои под него защото е добър проводник на топлина.

Страница 110 от 239 ПърваПърва ... 1060100108109110111112120160210 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •