Цитат Първоначално публикувано от Петко Станчев Виж публикацията
Извинявам се ако е коментирано някъде,но не можах да намеря информация.Искам да попитам за съвет,идея,коментар-от къде мога да се сдобия с майки Карника(за чужбина имам предвид),как става поръчването,плащането,плюс ове минуси,рискове някакви.
Основния риск е да те хванат при вноса на майките и да опереш пешкира. Имай предвид факта, че този форум се чете от служителите на МЗХ, както и от службите. Името ти най-вероятно вече е включено в черните списъци на двете институции. Аз лично имам копие от един такъв стар черен списък, съставен в МЗХ. Ха-ха - там е моето име и името на Scutellator-a. Има и доста други имена.

Та най-голямата ти грешка е, че публично декларираш бъдещите си намерения. Иначе Карниката е съвместима с Македониката. Двете породи са много близки в морфо-етологично отношение, и дори се припокриват, така че няма да имаш проблеми от типа създаване на майки-мелези с много ниски продуктивни качества. Няма да имаш и проблеми с разпадането на породите в бъдеще, което се случва при кръстоски на далечни раси или породи. Просто вложената нова кръв ще се претопи в търтеевия фон в небето и вероятно ще го подобри, стига в него да няма гени на италианската пчела, които ще ти боядисат в жълто всички бъдещи майки (повече или по-малко жълти петна по тергитите).