Слънчо, много добре знаеш че нямах предвид това! Но колегата надали е свикнал на хумора ни. Добре е, че се включи и Дони. Защото моя начин за грижа донякъде се припокрива с неговото виждане. А именно- снижаване на нивата на патогените вътре в кошера, не в пчелите. Като това на първо място се постига чрез превенция с акара. Другото е увеличаване на жизнеспособноста на всяка пчела. Това с помощта на качествена диета- имам предвид използване на правилните и необходими добавки. За това помага Дамянов. Смъртност нямам, не съм Странджански пчелар. Но съм солидарен с колегите си от там. Не на последно място, както Дони твърди и аз го споделям напълно. Повечето на брой пчели, облекчават работата на отделния индивид в семейството. Има още много...
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Ако през зимата, някой зложелател е пръснал по малко мухозол във входовете на кошерите, резултатите биха били абсолютно същите - 100% зимна смъртност на пчелина. Това разбира се, е само една от възможните версии.
Днес цял ден работя по този въпрос. Батко ти ме събуди в 15 часа с въпроса "Имаш ли добавки?". Много ще се смееш, но на лични съобщения. Виж снимките в другата тема - Какви добавки трябва да слагаме в питките или в захарния сироп
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
След като уточни с какво си третирал за акара, аз имам обяснение за смъртността на този пчелин. Проблема на всички пчелари с висока смъртност е, че се доверяват на тимола за борба срещу акара, а после реват. Разберете най-после, че тимола е слаб акарицид, а когато концентрацията му е голяма вреди на пчелите. Качил съм един доклад на Йерусалимския университет и там си го пише, в резултат на 30 годишни изследвания. При теб пролетта екостопа не е свалил акара от семействата. До август е станало бъкано от акар, който е докарал бързо и голямо разпространение на вируси и нозема. В това състояние какъвто и препарат да сложиш, в твоя случай варостоп, само той , колкото и да е добър не може да ти спаси семействата. Трябвало е след Варостопа да третираш с друг препарат. След като си извадил Варостопа, а даже и да са стояли повече от посочения срок, акара продължава да се размножава. Майките не спират да снасят до късна есен, а семействата отслабват прогресивно. Разликата на другите ти пчелини е, че там ноземата и вирусите не са обзели в голяма степен семействата ти и ще оцелеят.
л
е
д
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))