Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 80

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Здравейте , пише ви един начинаещ (който тепърва започва да се занимава с това) надявам се да съм уцелил точната тема (ако не е така моля да бъда извинен и да бъде преместено на точното място) възникват няколко въпроса на който се надявам да ми отговорите.Моят район ще е едно село до Ямбол. Дворът ми е около 3 декара (колко е оптималния брой на кошери който мога да достигна на това място) в края на селото на разстояние на 100 метра от нивите и 1 км от гората , селото има много лепи , акации , овошки , лоза и цветя. Ето и първият въпрос в нашето село има 4-5 пчелина с общ брой около 400 кошера (на около 1 км от моя бъдещ, те са по близо до гората ,а аз до полето и нивите) това проблем ли е (ще има ли паша за моите пчелички) , втори - на какво разстояние летят пчелите за прашец и нектар и в каква посока. За сега са тези благодаря на всички отговорили.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравей, и Добре дошъл в отбора!

Посоката в която летят пчелите е...........Ако помислиш малко и ти ще се сетиш. Ще има паша и за твоите пчели. Какво сеят на нивите? Това може да се окаже и предимство и недостатък. От една страна, близка паша, от друга проблеми с пръсканията. С колко кошера ще започнеш? Каква система? Колко си подготвен на теория?
    Въпросите които си задал: Ако си направиш труда да ровиш из Форума, ще намериш отговорите.
    Има си изисквания за разположението на кошерите в пчелина. В този двор може да наредиш МНОГО, но с колко ще можеш да се справяш? Като отидеш ОБДХ, да си регистрираш "животновъден обект" там ще ти напишат (кажат) колко кошера можеш да сложиш.
    Дано съм ти бил полезен. Що се касае до ПОСОКАТА, по посока на ПАШАТА! Какво биха търсили на обратно?

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Миналата година на близо нямаше нито слънчоглед , рапица , а жито и ечемик което ме навежда на мисълта че тая или другата ще са точно до нас.Кошерите най-много 5 доста пчелари ме посъветваха да не се хвърлям на дълбокото ,след като съм начинаещ.Системата мисля да е многокорпусна (дано е правилното наименование) . Теорията ми е малко над 0 (знам основните неща , но само на лист , един колега скоро ще ме взима с него да ми обясни нагледно нещата). Извинявай ,но какво е ОБДХ ? За посоката имах предвид , че селото ми се пада в гръб на двора където са лепите и т.н(може и тъпо да си го мисля).А за разстоянието питах защото пред мен се намират над 40 000 декара обработваема земя , поляни и гората до 1 км.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравей,

Това с бройката кошери е добре. Многокорпусните, са за професионално според мен. Няма лошо, става. Ти си млад, дано нямаш проблеми с кръста! На теория трябва да си много добре, за да си наясно какво и защо, се прави в кошера (при колегата) да можеш да му задаваш правилните въпроси.
    ОБДХ - Обласна Дирекция по Безопасност на Храните. Там се регистрира пчелина като животновъден обект, и ти се дава номер.
    Колкото си по-близо до пашата толкова по-добре. Затова много колеги практикуват подвижно! Колкото по-далеч, толкова по-малък принос на нектар и прашец.
    При далечно разстояние, пчелата при летежа "изгаря" по-голямата част от нектара който носи. Иначе могат да ти "донесат" от 3.5км. Казано е в литературата, че при преместване на кошери - повече от 5км. Примерно: Ако купиш кошерите с пчели от твоите съседи, трябва да ги закараш на друго место за поне две седмици, и след това да ги върнеш в твоят двор. Ако не го направиш, голяма част от летящите пчели ще се върнат на старото място (пчелина от който са кошерите). Така твоите кошери ще отслабнат!
    Няма значение дали гръб, или лице! Кошерите ти да са обърнати с прелката на ИЗТОК, ЮГОИЗТОК. Те ще си летят на където е пашата.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Благодаря за отговорите ,задължително ли е регистрирането ? Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки) ще ги развивам да могат да презимуват (докато се образовам още) и догодина ако се чувствам готов ще им увелича бройката с още 5-6 (за подвижната паша също се замислих ,но докато не съм на някакво средно ниво не ми се рискува). Мисля да ги развия до 30-40 и тогава да вадя мед (това правилно ли е ? , а сега от първата година може ли да извадя 3-4 бурканчета мед за лична употреба). Четох някъде че обърнати прелки на север повишавали работния ден на пчелите с по 1 час сутрин и вечер ,нещо да споделите по този въпрос ? .Някакви други съвети да дадете ?.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Наистина лятно време слънцето изгрява и залява на 20-30 грауса на север спрямо линията изток-запад, но дали това увеличава медосбора - никой не знае. Медосбора е функция на 100 различни фактора, и най-важния от тях е наличието на паша, а не накъде е обърната прелката. Мене ако питаш - завърти си прелките натам, накъдето на тебе ти е удобно. Аз имам кошери с прелки, завъртени във всякакви посоки, и не съм забелязал някакви значими и доказани разлики в силата на семействата или в медосбора.

От колеги съм чувал, че са слагали кошери до стена с прелки към стената. Пчелите изпълзяват на прелката и после по стените на кошера се качват върху него, и чак тогава излитат. И какво от това - семейството си живее и се развива и си носи мед и т.н. Та склонен съм да си мисля, че дори и посоката на прелката да има някакво значение, то е минимално на фона на всички останали, много по-важни фактори.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
    Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки)
    Най-важното е пчелите да са здрави и кошерите да нямат зараза, най-добре нови.
    За прелките е трудно да се каже. Според мен гледай от къде духа вятъра и вече според мястото, както ти е по-удобно. Ако в близост има овощна градина или нещо което да се пръска с химикали, би било хубаво да са с гръб, за да не влиза в кошерите ако има полъх. Също ако имаш съседи или път не би било хубаво да ги залепиш на оградата с прелките към тях.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Благодаря за отговорите ,задължително ли е регистрирането ? Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки) ще ги развивам да могат да презимуват (докато се образовам още) и догодина ако се чувствам готов ще им увелича бройката с още 5-6 (за подвижната паша също се замислих ,но докато не съм на някакво средно ниво не ми се рискува). Мисля да ги развия до 30-40 и тогава да вадя мед (това правилно ли е ? , а сега от първата година може ли да извадя 3-4 бурканчета мед за лична употреба). Четох някъде че обърнати прелки на север повишавали работния ден на пчелите с по 1 час сутрин и вечер ,нещо да споделите по този въпрос ? .Някакви други съвети да дадете ?.
    Здравей,

Това с прелките Матеев го е обяснил много добре. По принцип: Преобладаващият вятър е от север (при мен). Не е препоръчително вятърът да духа директно в прелката. Става течение, при студен вятър, доста зле! Прелката, в литературата пише, че трябва да е обърната на ИЗТОК. Така сутрин като изгрее слънчо пчелите излизат по рано.НО....... това зависи от много неща, примерно колко е силно семейството в кошера.При силно семейство, ще излизат по-рано, и ще работят по-до късно. Извода какъв е, да се стремим винаги да имаме силни с-ва.
    Дали ще гледаш 5, или 50 семейства, ще трябва да вадиш мед! Ако го докараш до там! Ако купиш презимували семейства, ще имаш възможност да извадиш мед и от по-ранни паши. Ако вземеш отводки, първо ще трябва да ги развиеш, и мед евентуално от слънчоглед.
    Питаш за други съвети, АМИ ФАНИ ДА ЧЕТЕШ! Купи си книги, чети темите във форума от край до край! Така ще ти стане ясно с какво искаш да се захванеш.
    Има и вестници!

Поздрави, и не се отказвай! НЕМА ЛЕСНО! НЯМА КАК ДА ТИ ОБЯСНИМ ВСИЧКО! Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Лесно не се отказвам , а й щом съм се записал тук значи имам желание да докарам нещата до край (с късмет) . Ще чета естествено и с ваша помощ (теми и съвети ) ще станат нещата .

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Здравейте , пише ви един начинаещ (който тепърва започва да се занимава с това) надявам се да съм уцелил точната тема (ако не е така моля да бъда извинен и да бъде преместено на точното място) възникват няколко въпроса на който се надявам да ми отговорите.Моят район ще е едно село до Ямбол. Дворът ми е около 3 декара (колко е оптималния брой на кошери който мога да достигна на това място) в края на селото на разстояние на 100 метра от нивите и 1 км от гората , селото има много лепи , акации , овошки , лоза и цветя. Ето и първият въпрос в нашето село има 4-5 пчелина с общ брой около 400 кошера (на около 1 км от моя бъдещ, те са по близо до гората ,а аз до полето и нивите) това проблем ли е (ще има ли паша за моите пчелички) , втори - на какво разстояние летят пчелите за прашец и нектар и в каква посока. За сега са тези благодаря на всички отговорили.
    Кое е твоето село.Моя пчелин от 30 бр.ЛР.кошера се намира в Недялско,също има около 400бр кошери.Пашата не е много но има за тях и за мен.Като започнеш си намери по-опитен колега да те учи и практическите умения и начин на работа са много важни.Ако можеш си намери Календарен справочник на Л.Радоев като начало и тук във форума има много информация, кой и как практикува.А можеш и да питаш каквото те интересува,ще имаш полза.Успех и не се отказвай.Ще имаш успехи ,ще имаш и разочарования.Главното е да си упорит. Поздрави и лек ден.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •