Не разбра ли, че всеки си ги слага както си иска. Ако го попиташ защо - все ще ти каже някакъв "разумен" довод. Едната крайност е да се сложат 100 кошера плътно един до друг на 3 етажа в един единствен фургон (ремарке от ТИР), а другата - да ги слагаш през 50 метра в сложни шахматно-зигзагообразни-W-образни схеми. А ти просто трябва да си избереш някакво междинно подреждане и да си измислиш някакви "разумни" доводи, за да не ти се смеят, и това е.Първоначално публикувано от Nik_m
Ето например аз в единия пчелин им направих стойки, повдигнати над земята. Използвах 4-метрови дървени греди, защото не ми се режеше. На една 4-метрова площадка сложих 5 кошера, защото така ми се видяха "разумно" разредени с цел нормална работа около тях. Самите 4-метрови площадки ги направих на 4 метра една от друга по хоризонтала и на 4 метра отстояние ред от ред. Всичките тези 4-ки ми изглеждаха доста "елегантно". Ами това е моя "разумен" довод и пчелите ми се съгласиха с него.
А истината е следната:
1. Гледат на юг
2. Разположени са сравнително на рехаво
3. Удобни са за обслужване от всички страни
4. Транспортно средство може да минава между редовете
5. Повдигнати са от земята
6. Цветовете на кошерите са разположени хаотично (ако това все пак има някакво значение)
7. Между тях има дръвчета, също хаотично разположени. Където няма - веднага засадих.
8. Поляната я окосих до голо и тази година ще засадя по нея това-онова хей-така да изглежда шарено, пък и ще е от полза на пчелите.
9. Оградих пчелина с ограда от бетонни колове и мрежа.
10. Мисля в единия северен край на пчелина да посадя топола, за да има поне едно много високо дърво (най-високото в региона) и пчелите да го виждат отдалеко.
11. По периферията на пчелина извън оградата мисля да засадя 10-20 метрова гъста ивица от акациеви фиданки. Идеята е кошерите да не се виждат от случайни хора и отделно тази ивица от дървета ще спира вятъра и ще задържа снегонавяванията.
12. Вътре в оградата ще се засаждат липи и еводии. Трябва да са вътре, защото това са ценни дръвчета и ако хората ги надушат, ще отидат да си берат цвят и ще натрошат клоните. А ако тези дръвчета са заградени, това поне малко-от малко ще ги защити от съвестни хора.
Ами това е всичко, което човек може да си мечтае при проектирането на един пчелин. Кажете ако съм пропуснал нещо.