Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 80
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m
    Ако ги групирам по двойки през 50см. и единия гледа на Юг а другия на Изток, на какво разстояние да са групите?
    Ако ги сложа на 2 метра в реда и 3 метра ред от ред дали ще е малко разстоянието.
    Искам да се хванат на малко разстояние защото ще и правя ограда да ги пази от вятъра а е доста скъпа.
    Не разбра ли, че всеки си ги слага както си иска. Ако го попиташ защо - все ще ти каже някакъв "разумен" довод. Едната крайност е да се сложат 100 кошера плътно един до друг на 3 етажа в един единствен фургон (ремарке от ТИР), а другата - да ги слагаш през 50 метра в сложни шахматно-зигзагообразни-W-образни схеми. А ти просто трябва да си избереш някакво междинно подреждане и да си измислиш някакви "разумни" доводи, за да не ти се смеят, и това е.

Ето например аз в единия пчелин им направих стойки, повдигнати над земята. Използвах 4-метрови дървени греди, защото не ми се режеше. На една 4-метрова площадка сложих 5 кошера, защото така ми се видяха "разумно" разредени с цел нормална работа около тях. Самите 4-метрови площадки ги направих на 4 метра една от друга по хоризонтала и на 4 метра отстояние ред от ред. Всичките тези 4-ки ми изглеждаха доста "елегантно". Ами това е моя "разумен" довод и пчелите ми се съгласиха с него.

А истината е следната:
    1. Гледат на юг
    2. Разположени са сравнително на рехаво
    3. Удобни са за обслужване от всички страни
    4. Транспортно средство може да минава между редовете
    5. Повдигнати са от земята
    6. Цветовете на кошерите са разположени хаотично (ако това все пак има някакво значение)
    7. Между тях има дръвчета, също хаотично разположени. Където няма - веднага засадих.
    8. Поляната я окосих до голо и тази година ще засадя по нея това-онова хей-така да изглежда шарено, пък и ще е от полза на пчелите.
    9. Оградих пчелина с ограда от бетонни колове и мрежа.
    10. Мисля в единия северен край на пчелина да посадя топола, за да има поне едно много високо дърво (най-високото в региона) и пчелите да го виждат отдалеко.
    11. По периферията на пчелина извън оградата мисля да засадя 10-20 метрова гъста ивица от акациеви фиданки. Идеята е кошерите да не се виждат от случайни хора и отделно тази ивица от дървета ще спира вятъра и ще задържа снегонавяванията.
    12. Вътре в оградата ще се засаждат липи и еводии. Трябва да са вътре, защото това са ценни дръвчета и ако хората ги надушат, ще отидат да си берат цвят и ще натрошат клоните. А ако тези дръвчета са заградени, това поне малко-от малко ще ги защити от съвестни хора.

Ами това е всичко, което човек може да си мечтае при проектирането на един пчелин. Кажете ако съм пропуснал нещо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Забравих да кажа още нещо от личния ми опит - зайците ядат кората на еводиите. Мрежеста ограда не ги спира - правят дупки под нея. Варосване на дръвчетата също не ги спира - ядат заедно с варта. Сега пробвам мрежа около всяко едно дръвче, но все още не знам дали това ще разреши проблема.

Аз пък садя много лешници на моя пчелин,опитвам се да направя жив плет от тях.Мисля че колкото повече има толкова по добре ,защото това е първият прашец за годината на пчеличките.За съжаление мястото ми не е толкова голямо и аз редя кошерите в редица и са самона 15 сантиметра един от друг и в групи по 6,растоянието от редиците е 3 метра.И нямам един до друг кошер с еднкъв цвят.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Темата беше и за броя на кошерите на едно място!? Ако си представим,че количеството нектар в района е 100литра и това е оптималното количество за 5 кошера, имали основание те да са 8бр. Ето това е много важно, броя на кошерите според флоро- нектаро покритието. Това мисля че не се засегна в темата доста странични неща. Мое мнение, че отималния вариянт е от 30 до 50 кошера на разстояние 4км между пчелини, за стационарен говоря. При подвижно нещата са по различни.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Има села в нашия край с по 4000 - 5000 кошера а си вадят мед колкото в моето села кдето са около 500 броя.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ника, отстоянията между групите както ги даваш, са добре. За пчелата не е кой знае колко необходимо да са разнопосочни входовете, а пък на теб със сигурност ще ти е по-удобно да гледат в една посока. При равни други условия препоръчвам на изток. Още нещо ти препоръчвам - твоите стойки ги чифтосваш с по 2 винкела 50-60 см., може заварка, ама по- добре подвижна връзка на болтове. Това с разчет между 2 кошера да можеш да вкараш още 1. В темата "Как се прави кошер" мисля че имам снимка с нещо подобно. Много е удобно - да си сложиш капак или нещо друго при работа или пък някой корпус като свалиш и после да не се навеждаш толкова и т.н. Ротация ако правиш - слагаш едно дъно по средата, редиш върху него, после ако искаш приплъзваш по винкела на старото място и така.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Да, това с посокитие и остоянията го мислех преди година, сега гледам на мен да ми е удобно.
    Всичките ми гледат в една посока и на такова разстояние, че да мога да ползвам съседния за поставка.
    Това с групирането е много удобно, но съм замислил да направя мини крначе да повдигам корпусите защото ми е калпав кръста и ще трябва да влиза над кошера.
    Иначе за стойка ползвам едан малка лека маса, от едната страна си наредя инвентара а на другата слагам корпуса, така не се налага да го вдигам от земята.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Дони според теб, какъв е вариянта за добиви от по 80+ кг годишно. Защото за моя район са постижими но само с подвижно и помощни семейства.
    Рапица, акация, кориандър, слънчоглед, бодил... без да се спира.
    Аз имам един много простичък и ефективен метод за изчисляване на потенциалните възможности на даден район:
    1)Интересувам се какви добиви изкарват местните пчелари в района (обикновено всички те имат еднакви средни добиви плюс минус 1-5 кг). За мен са важни както средните годишни в добри години, така и в годините когато сезона се проваля, също и в каква честота се случват.
    2) след това умножавам х2
    ..............
    Ето това добивите, които могат да се вадят с минимална пренастройка на пчелина и начина на пчеларстване (по-скоро във начина на мислене), без особени усилия. Досега този метод не ме е подвеждал и мога да твърдя че е изключително точен.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    28.04.2011
    Здравейте!
    Преди няколко години смятах да започна с пчеларство, но поради няколко причини не го направих!
    Сега съм вече готов да го направя и първия ми въпрос е с разположението на пчелина!
    Въпроса ми е следния- фатално ли е ако пчелина е непосредствено до обработваеми ниви/ на една ширина на път/ заради пръскането с пестициди?Заради хози момент вероятно ще търся място на около 500м/1км от нивите!Всъщност какво е идеалното разположение относно разстоянията?
    Благодаря предварително!
    От Варна съм и желая да разположа пчелина северно от града!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Пръскането с пестициди не е толкова страшно, но има ли нива тя определено ще се обработва със инсектициди и там вече става страшно. Отстояние от 50 метра е добро. Пръскачките вече са доста модерни и се влагат сериозни технологии препаратите да попадат точно там където трябва ( върху растенията) но понякога се експлоатират от абсолютни малоумници които не се съобразяват със вятър и т.н. Така или иначе 50-80 метра са достатъчни като отстояние при наземно третиране, при въздушно третиране става ужас. Хубаво е и ако има някакъв храсталак между блока и пчелина.
    Идеалното разположение е на максимална завет, на максимум слънце през зимата, шарена сянка през лятото и с максимум брой паши Забравих близък водоисточник с чиста течаща вода, която да се разлива на тънък слой, на някое слънчево място.

Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •