Аз пък го разбрах човека, че изкарал от кълбото питите с изяден мед и без пило(никъде не споменава пило) и е вкарал странични пълномедни. Аз това го направих още на предишното затопляне преди 10-ина дни. Говоря от гледна точка на ДБ.
Аз пък го разбрах човека, че изкарал от кълбото питите с изяден мед и без пило(никъде не споменава пило) и е вкарал странични пълномедни. Аз това го направих още на предишното затопляне преди 10-ина дни. Говоря от гледна точка на ДБ.
Колеги,моля дайте предположения,ситуацията е следната:
отивам днес на пчелина и гледам около един кошер рояк пчели от всички страни,оказа се нападение,бяха изкарали почти всичкия мед и крадците почнали апифондата,която си стоеше почти непокътната.Подмор в кошера почти нямаше-имаше малко по дъното,но в рамките на нормалното.Стар кошер бе и имаше на едно две местенца пролуки колкото да мине пчела или да се разминат две.Майката бе от 2015г,в книгата съм записал че на прегледа проведен на 15.09.15 са имали 8 плътно покрити рамки с пчели,12-13кг мед и две цели рамки с пило.Кошера е лр и семейството е в горен корпус,в долния има абсолютно празни пити,така ги оставям на есен като на склад.Отворени бяха горна и долна прелки на по 4-5см.Всички останали кошери си изглеждаха съвсем нормално и си носеха прашец много активно.Съседните два,които са на по 10-15см от нападнатия също бяха обиколени от доста пчели и явно се опитваха крадците и там да пробият,но охраната им се справяше,а единия от тях е отводка на 4-5 рамки.Тях ги затворих плътно за всеки случай и след ден два като видя кое на къде е ще ги отворя(дъната им са с мрежесто прозорче).Това е общо взето постарах се да дам максинмално много информация,за да получа някакво адекватно предположение.По питите на нападнатия кошер нямаше пило.Чудя се дали по някаква причина не са останали без майка и това да е разтроило семейството.Дали може това да е причина за пробива?
Да, това и аз му казах, просто споделих начин на работа при първото разширение.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Сега е по средата на зимата а вие говорите за манипулации които се правят пролетта.
През зимата трябва да се осигури спокойствие и храна на пчелите.
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))