Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 220 от 683 ПърваПърва ... 120170210218219220221222230270320 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,191 до 2,200 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Колега,идея си нямаш колко от форума съм прочел-много часове съм прекарал тук.Както и да е.Вярваш или не тази информация не бях я срещал.Благодаря ти.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Чудех се къде да споделя наблюденията и тревогите си ,та реших да е в тази тема защото все пак съм начинаещ.И тъй-днес отворих кошерите на четирите семейства които имам.Здраво са подхванали апифондата сложена около 15 януари.Пчели 6-7 междурамия на трите, а единия малко по-слаб с 4-5 междурамия.Въпросния смени майката през август и явно не успя да навакса изоставането.Дано да оцелее,ще видим.
    Въпросът ми е друг.Дърводелец ми подготвя нови 10 кошера ДБ-ще бъдат дълбоки дъна,плодник ,два магазина ,покривна табла и капак.Покривната табла искам да я направя така ,че зимата като я завъртя да остават 2-3см. между нея и рамките свободно да се слага питка.Въпросът е лятото / или активния сезон / какво е минималното и максималното разстояние между таблата и рамките.Колко точно да го оставим за да няма надграждане от восък.Дано сте разбрали въпросът ми.
    Казват им Лангстротови растояния, сигурно той ги е премерил. Между питите в 2 корпуса по вертикала-8 мм. Също и между питите в плодник и магазин. 8мм между предната и задната страници и страничните летви на рамките. 12мм от пита до пита. 37.5 между два центъра на съседни пити.
    П.П. Порамъчното растояние в дъното по лично усмотрение.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Имам си маточник(имах - в минало свършено(за същия)време) и не съм объркал темата с вицовете. Голям, запечатан и единствен.
    За какво им беше като куц търтей нямам от месеци. Иначе видях майка, има и прясно пило.

И сега какво да очаквам от тез хумористи...?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Чудех се къде да споделя наблюденията и тревогите си ,та реших да е в тази тема защото все пак съм начинаещ.И тъй-днес отворих кошерите на четирите семейства които имам.Здраво са подхванали апифондата сложена около 15 януари.Пчели 6-7 междурамия на трите, а единия малко по-слаб с 4-5 междурамия.Въпросния смени майката през август и явно не успя да навакса изоставането.Дано да оцелее,ще видим.
    Въпросът ми е друг.Дърводелец ми подготвя нови 10 кошера ДБ-ще бъдат дълбоки дъна,плодник ,два магазина ,покривна табла и капак.Покривната табла искам да я направя така ,че зимата като я завъртя да остават 2-3см. между нея и рамките свободно да се слага питка.Въпросът е лятото / или активния сезон / какво е минималното и максималното разстояние между таблата и рамките.Колко точно да го оставим за да няма надграждане от восък.Дано сте разбрали въпросът ми.
    Ще надграждат, след като няма къде да слагат восъка. Т.е. ако им слагаш основи за градеж или ползваш строителна рамка, пчелите ще се съсредоточат там, ако не, то ще имаш надграждане между горната летва и таблата.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

В литературата съм срещал, (не помня точно къде): Пчелите не заклейват между 4.5-9мм. За мен това е разстоянието между плодникова и магазинна рамки.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Искам да ви попитам дали съм сгрешил с направеното от мен преди 4 дена. Времето беше доста топло и реших да ги отвора запасите от мед около кълбото бяха на нула и аз направих следното тези почти празни пити ги изместих към края, а от там взех непипаните пити с мед и ги сложих на тяхното място. С идеята ми кълбото да не се раздели на две за да отидат да вземат запасите от крайните пити и така да умрат на две малки кълба. Но пък си мисля, че на тези пълни пити дали ще се захване кълбото или просто съм го изместил с празните пити в другия край. Ще се радвам да изкажете вашето мнение.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Пчелите си знаят работата, ако са искали в това топло време да са пренесли запаси. Ако няма къде да се хване кълбото направо убиваш кошера, за това не се пипа когато не си сигурен. Хубаво е да придвижиш запаси в близост до кълбото, но не в кълбото.

П.С. Вчера гледах един кошер и имаше пренесен мед в периферията на кълбото.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Искам да ви попитам дали съм сгрешил с направеното от мен преди 4 дена. Времето беше доста топло и реших да ги отвора запасите от мед около кълбото бяха на нула и аз направих следното тези почти празни пити ги изместих към края, а от там взех непипаните пити с мед и ги сложих на тяхното място. С идеята ми кълбото да не се раздели на две за да отидат да вземат запасите от крайните пити и така да умрат на две малки кълба. Но пък си мисля, че на тези пълни пити дали ще се захване кълбото или просто съм го изместил с празните пити в другия край. Ще се радвам да изкажете вашето мнение.
    Можело е да ги тръснеш да си паднат там където е кълбото. Топло е ще се захванат пак за питите, споко. А също е можело да надраскаш малко тия пити дето си вкарал..... А аз ако бях-щях да извадя маломедните извън кошера. Иначе добре си направил....макар и по-бавно, те ще си разпечатват и ще си похапват, колкото им е нужно.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Пчелите си знаят работата, ако са искали в това топло време да са пренесли запаси. Ако няма къде да се хване кълбото направо убиваш кошера, за това не се пипа когато не си сигурен. Хубаво е да придвижиш запаси в близост до кълбото, но не в кълбото.
    Всичкия мед в кошера сега е на “кокал“ освен ако е от джанки или акация. Февруари не е като Октомври.........няма толкова пчела.....и не се пренася толкова лесно...........

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Можело е да ги тръснеш да си паднат там където е кълбото. Топло е ще се захванат пак за питите, споко. А също е можело да надраскаш малко тия пити дето си вкарал..... А аз ако бях-щях да извадя маломедните извън кошера. Иначе добре си направил....макар и по-бавно, те ще си разпечатват и ще си похапват, колкото им е нужно.
    А ако е имало пило? Тогава какво става? Точно това от което той се страхува да не се получи.

Страница 220 от 683 ПърваПърва ... 120170210218219220221222230270320 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •