Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 59 от 82 ПърваПърва ... 949575859606169 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 581 до 590 от общо 817
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, Вие направо ме отчаяхте относно технологията на работа с ЛР кошери!!!...чета дебелите литератури, че Майката по принцип се качва в горния корпус, където е по-топло по естествен начин, без да я търся....хайде една рамка с пило да преместя в горния корпус не е проблем!....в една руска книга четох за строителен пояс - корпус с изградени рамки и ВО поставен по средата м-у двата корпуса след ротация - практикували ли сте тази технология?...
    По принцип много пъти съм казвал, че всяка технология е вярна само и единствено за пчелата, за която е разработена. По принцип повечето технологии от едно време са разработени и отговарят на инстинктите на Италианските пчели. Руските технологии пък, са разработени да отговарят на нуждите на Средноруските/кафявите европейски ( mellifera mellifera) или Кавказките пчели.
    Проблем се получава, когато една технология, разработена за определена раса пчели, се приписва дословно в някоя по-нова книга, без да се обърне внимание на контекста, за който се отнася и препоръчва за съвсем друг вид пчели.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Подкрепям гореизложеното на 100%. Не веднъж съм споделял, че при работа с ЛР кошер нищо не е така както го пише из книгите, или ако частично се получават някои неща, то това се случва само в част от семействата. Почти всички наши автори и научни работници са едни смешни преписвачи. Дори и не знаят европейските езици и преписват здраво от руски автори. Това което го пише в нашите книги за работа с ЛР кошер въобще не е за нашите условия и за нашите пчели. Тук техниките трябва да са други, някои променят и част от кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Последната ми идея за Лангстрота е да сваля едната страница на корпуса и да скъся предната и задната, така че да станат 8 рамкови. Ако и това не помогне да заработят на 2 корпуса за плодник.... ще ги оставя на самоотглеждане........
    За да заработи на 2 корпуса трябва качествена майка, купи си от scutellator и да искаш няма да остане на 1 корпус. Не че правя реклама, но при мен са така. Неговите майки изпуснаха акацията защото обърнаха всичко в пило, но после наваксаха и минаха останалите в края на сезона. На слънчогледа 2 корпуса и 3 магазина едвам ги побираха.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    За да заработи на 2 корпуса трябва качествена майка, купи си от scutellator и да искаш няма да остане на 1 корпус. Не че правя реклама, но при мен са така. Неговите майки изпуснаха акацията защото обърнаха всичко в пило, но после наваксаха и минаха останалите в края на сезона. На слънчогледа 2 корпуса и 3 магазина едвам ги побираха.
    Че и аз си имам такива майки. 2 плодника и 2 магазина ДБ10 (като на 2 пъти и теглих пило..... 2015г се отчете с 2 отводки и 6 магазина мед). Само дето дъщерите и не мога да ги догодя да всичките да са като нея. Голям процент не се представят като майка си. Мисълта ми е друга....ама карай.

Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Че и аз си имам такива майки. 2 плодника и 2 магазина ДБ10 (като на 2 пъти и теглих пило..... 2015г се отчете с 2 отводки и 6 магазина мед). Само дето дъщерите и не мога да ги догодя да всичките да са като нея. Голям процент не се представят като майка си. Мисълта ми е друга....ама карай.
    От тази майка е трябвало да си отгледаш синове, не дъщери.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    От тази майка е трябвало да си отгледаш синове, не дъщери.
    Аз си отгледах бащи без да искам, изпуснах строителната на 2 кошера.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Сещам се, че мин.г. имах няколко семейства, на които майките се качваха упорито в магазините, и ги осеменяваха, независимо, че поставях по една магазинна пита по-малко, и умирах от яд като вадех маг.пити с мед за центрофужене и имаше и пило по тях. За съжаление не съм отбелязал/не помня кои точно кошери бяха, за да ги прехвърля напролет в ЛР кошери, освен един - бях му сложил МК магазин в-у плодника, и най-отгоре ДБл магазин, и майката беше се качила и очаткала с пило всички 4-5 средни рамки и в двата магазина!...т.е. надявам се поне при него ЛР технологията да проработи, както е написано в дебелите книги.....и за да си отвзема/опитам всичко, ще прехвърля най-силните си семейства в ЛР кошери, за да нямам оправдания, че били слаби и т.н....дано не съжалявам много, но вече съм скочил с 15 МК празни кошера - няма връщане назад!

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    На един приятел преди 10-15 г. съм виждал майки да снасят и в магазина..... 12ДБ им беше малък за плодник и се качваха някои по магазините. Знам ли, до паша ли е, до какво ли е..... За мене си вече съм решил- най-добрите майки ще дават тамазлък (мъжки, женски) мед няма да дават.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз си отгледах бащи без да искам, изпуснах строителната на 2 кошера.
    За да не подобряваш местните пчели, и без това никой от дъртите няма да го оцени и най-много да ти се скарат, по-добре си дръж търтеите в кошера. Има за целта ХР и решетки за търтеи. Няма нужда да им даваш нещо, за което не са си платили. После, като им вдигнеш добива, ти ще страдаш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    За да не подобряваш местните пчели, и без това никой от дъртите няма да го оцени и най-много да ти се скарат, по-добре си дръж търтеите в кошера. Има за целта ХР и решетки за търтеи. Няма нужда да им даваш нещо, за което не са си платили. После, като им вдигнеш добива, ти ще страдаш.
    Хм, че какви са тея “бащи“ дето ще вдигнат добива на старците, ако не е тайна. А и в България не се ли препоръчваше при селекция да се избягват жълтите окраски.

Страница 59 от 82 ПърваПърва ... 949575859606169 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •