Аз продължавам да бъда, най- доволен от чорапите....
Аз продължавам да бъда, най- доволен от чорапите....
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Отдавна си задавам ,точно този въпрос : Дали протича нормален процес на инвертиране на пудрата захар след смесването и месенето ?! Дори сега започнах да правя резерв ,който държа в стая на 20 гр, и ще го сложа след 15 дни ! Някои семейства не бързат така ,че явно над гнездото ще се инвертира добре ! Проблем е ,че не се оплакват !![]()
Завивам питката в един кат марля и директно върху рамките.Покривам с найлон и поставям надставка или празен магазин.Всичкия конденз по найлона се поема от питката,като по този начин омеква и става по привлекателна за пчелите.Ако питката е в найлон(плик) не може да се овлажнява от конденза.Не изядените питки им ги оставям да си ги доядът,а на тези,които са свършили питката поставям хранилка(3литра) със суха захар.Ако трябва да подам сироп,до 3литровата хранилка слагам от малките хранилки(до литър) и наливам.
п.п Питките ги правя с мед пудра захар и йод.Не слагам прашец,витамини др. В гнездото си имат достатъчно истински такива..
Когато се приготвя инвертиран захарен сироп с мед,се използва колкото се може по-прясно центрофугирен мед.С времето възможноста за разграждане на захарозата от инвертазата в меда намаля.Според мен дори и да се случва някакво инвертиране на захарозата в питката,то ще е пренебрежимо малко.
Една молекула инвертаза трябва да инвертира 20-30 хиляди молекули захароза. Следователно за да има инвертиране, някой трябва да мести молекулите на инвертазата насам-натам. При сиропа се използва разбъркване в продължение на 24-48 часа. При питките няма как това да стане, така че процеса на инвертиране СПИРА НАПЪЛНО.
И аз така мисля.Може би се получава частично инвертиране,но в случая с мед е необходима 35градуса,тоест в гнездото(или радиатора).
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Инвертирането става в пчелата,но вместо да отделя инвертаза,като при преработката на сироп(чиста захар) в случая с медено-захарната питка отделя мн. по малко инвертаза.Така мисля.Пчелата,за да вземе питката най-напред трябва да я разтопи до такава степен,че да може да я смукне,а това става и с топлина.Пък и нали вече разбрахме за наличието на топли пчели.....
Мистерията бавно ще се разплете.Така или иначе,на моите им сложих питки НАД таблите и ги захлюпих с хранилките.Слагах и Апифонда и домашни с канела.И двата вида ги бяха омели,което е комплимент за собственото производство (от тях).Дет са казва - постигнал съм немското качество.В една от немските книги бях прочел,че ако ни мързи да месим,е достатъчно да се залее пудрата с необходимото количество мед/сироп и да се оставят за 30 дена.Теорията е,че за това време,меда/сиропа прониква в дълбочина и се разпределя равномерно в сместа.Аз правя друго - в голяма кофа си сипвам пудрата,добавки(ако преценя) и изливам инвертирания сироп.Почвам да меся с една стара руска решетъчна лъжица докато не стегне разтвора и след това го оставям за няколко дена.Покривам с нещо да не изсъхва.След престой,накъсвам топки колкото юмрук и си напълвам една бакичка с готовото тесто.Отгоре поръсвам с дебел слой пудра и следва плътен капак.По този начин си приготвям питките от декември,когато съм на кефи имам свободно време.Целта ми е малко по малко да натрупам нужното количество.Тази година купихме с колега Апифонда и не се зоря много с домашнярките.При цена от 2лв/кг. не си струва хамалогията,плюса са добавките които евентуално бих вложил в моето производство - билки,етерични масла.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
В момента има 364 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 364 гост (и))