Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 49 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 484
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Аз продължавам да бъда, най- доволен от чорапите....
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Аз продължавам да бъда, най- доволен от чорапите....
    Колко ли жени си ограбил на излизане,зарад тез пусти пчели...
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Отдавна си задавам ,точно този въпрос : Дали протича нормален процес на инвертиране на пудрата захар след смесването и месенето ?! Дори сега започнах да правя резерв ,който държа в стая на 20 гр, и ще го сложа след 15 дни ! Някои семейства не бързат така ,че явно над гнездото ще се инвертира добре ! Проблем е ,че не се оплакват !

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Така е най-добре. В случай, че можеш да сложиш еднократно питка от 2 или 3 кг. и да не ги закачаш до пролетта. Вероятно ползваш хранителна надставка от няколко см. или таблите са ти направени така, че може да ги обръщаш надолу? За следващата година съм се замислил вместо да бракувам някои корпуси да ги нарежа и да си направя от тях хранителни надставки от 2-2,5см., за да мога да слагам еднократно по-големи питки.
    Неизядените питки или части от тях си ги събирам и си правя сироп от тях.
    По-дебелия найлон при пликовете на питките задържа и топлината над семейството, тогава когато те са върху него. Прави ми впечатление, че дори с ръка може да се усети разликата между температурата от горе на питката и при обръщането й от долната страна.
    Завивам питката в един кат марля и директно върху рамките.Покривам с найлон и поставям надставка или празен магазин.Всичкия конденз по найлона се поема от питката,като по този начин омеква и става по привлекателна за пчелите.Ако питката е в найлон(плик) не може да се овлажнява от конденза.Не изядените питки им ги оставям да си ги доядът,а на тези,които са свършили питката поставям хранилка(3литра) със суха захар.Ако трябва да подам сироп,до 3литровата хранилка слагам от малките хранилки(до литър) и наливам.
    п.п Питките ги правя с мед пудра захар и йод.Не слагам прашец,витамини др. В гнездото си имат достатъчно истински такива..

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Отдавна си задавам ,точно този въпрос : Дали протича нормален процес на инвертиране на пудрата захар след смесването и месенето ?! Дори сега започнах да правя резерв ,който държа в стая на 20 гр, и ще го сложа след 15 дни ! Някои семейства не бързат така ,че явно над гнездото ще се инвертира добре ! Проблем е ,че не се оплакват !
    Когато се приготвя инвертиран захарен сироп с мед,се използва колкото се може по-прясно центрофугирен мед.С времето възможноста за разграждане на захарозата от инвертазата в меда намаля.Според мен дори и да се случва някакво инвертиране на захарозата в питката,то ще е пренебрежимо малко.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    Отдавна си задавам ,точно този въпрос : Дали протича нормален процес на инвертиране на пудрата захар след смесването и месенето ?!..
    Една молекула инвертаза трябва да инвертира 20-30 хиляди молекули захароза. Следователно за да има инвертиране, някой трябва да мести молекулите на инвертазата насам-натам. При сиропа се използва разбъркване в продължение на 24-48 часа. При питките няма как това да стане, така че процеса на инвертиране СПИРА НАПЪЛНО.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    И аз така мисля.Може би се получава частично инвертиране,но в случая с мед е необходима 35градуса,тоест в гнездото(или радиатора).
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Инвертирането става в пчелата,но вместо да отделя инвертаза,като при преработката на сироп(чиста захар) в случая с медено-захарната питка отделя мн. по малко инвертаза.Така мисля.Пчелата,за да вземе питката най-напред трябва да я разтопи до такава степен,че да може да я смукне,а това става и с топлина.Пък и нали вече разбрахме за наличието на топли пчели.....

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Мистерията бавно ще се разплете.Така или иначе,на моите им сложих питки НАД таблите и ги захлюпих с хранилките.Слагах и Апифонда и домашни с канела.И двата вида ги бяха омели,което е комплимент за собственото производство (от тях).Дет са казва - постигнал съм немското качество.В една от немските книги бях прочел,че ако ни мързи да месим,е достатъчно да се залее пудрата с необходимото количество мед/сироп и да се оставят за 30 дена.Теорията е,че за това време,меда/сиропа прониква в дълбочина и се разпределя равномерно в сместа.Аз правя друго - в голяма кофа си сипвам пудрата,добавки(ако преценя) и изливам инвертирания сироп.Почвам да меся с една стара руска решетъчна лъжица докато не стегне разтвора и след това го оставям за няколко дена.Покривам с нещо да не изсъхва.След престой,накъсвам топки колкото юмрук и си напълвам една бакичка с готовото тесто.Отгоре поръсвам с дебел слой пудра и следва плътен капак.По този начин си приготвям питките от декември,когато съм на кефи имам свободно време.Целта ми е малко по малко да натрупам нужното количество.Тази година купихме с колега Апифонда и не се зоря много с домашнярките.При цена от 2лв/кг. не си струва хамалогията,плюса са добавките които евентуално бих вложил в моето производство - билки,етерични масла.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Мистерията бавно ще се разплете.Така или иначе,на моите им сложих питки НАД таблите и ги захлюпих с хранилките.Слагах и Апифонда и домашни с канела.И двата вида ги бяха омели,което е комплимент за собственото производство (от тях).Дет са казва - постигнал съм немското качество
    Когато слагам питката НАД таблата захлупвам с изрязвани дъна на туби от минерална вода (5л и 10л). Слагам питките в дъната предварително и после става много лесно поставянето.

Страница 10 от 49 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 364 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 364 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •