Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
някой от тук коментиращите занимавал ли се е със земеделие? Имате ли напредстава как се отглеждат различни култури? Или си мислите, че на земеделците само СУБСИДИИ им се въртят в главите. Правите ли сметка, че като се сее някакъв медонос после трябва да му се търси пазар на продукцията. Ами ако после се окаже, че земеделеца не може да си продаде продукцията с месеци или пък не му излиза сметката.... Дали въобще ще се захване с НЯКАКВИ СИ КОШЕРИ ЗА НЯКАКВИ СИ П.....ИКЛИВИ 28 ЛВ/ДКА. Да не говорим, че трябва да станат и подвижни пчелари.....земеделците. Пак да кажа, ще има някой дето ще се полакомеят и ще се хвърлят първата година-две и после край. Тука фатката е тия дето ходят на СРЕЩИ в министерството, да викнат и представители на земеделците, да си допрат главите и да се разберат.....ей тия 28 лв да ги разделим някак си.....да има и за вас-да има и за нас. И КРАЙ. не си мислете, че земеделците ще чакат с месеци да си продадат меда....и да ги ебава тоя и оня с проби или с еди-какво си.
Да, хубаво е и да знаем мнението на хора от другата страна на бариерата. Наистина много земеделци няма да си мръднат пръста за тези както казваш "пикливи" 28 лева на декар. Виж обаче колко е дълъг списъка с култури. Та много от земеделците и в момента са засадили хиляди декари от тези култури. Тогава какво им пречи да се огледат наоколо за някой пчелар, и после с минимални усилия от двете страни да изкарат малко допълнителни пари, които после да си ги разделят по братски?

Напълно е възможно до вече засетите култури отдавна да има готови пчелини. При това положение просто двете страни подписват една хартийка и после делят парите. Аз наистина имам пчелини, в непосредствена близост до които има хиляди декари овощни насаждения. И моите пчели наистина ги опрашват. Сега държавата е решила да даде някой лев за това и ще е грешно ако не го вземем.

Проблемът според мене е на друго място - аз не знам кои арендатори гледат тези насаждения. Самите арендатори пък не знаят, че в еднокилометровата зона вече има скрити по горите пчелини. Тоест провал на мярката може да се получи поради ИНФОРМАЦИОННОТО ЗАТЪМНЕНИЕ, спуснато от държавата.

Как арендатори и пчелари да разберат един за друг?
Това според мене е най-големият проблем не само за предстоящото платено опрашване, но и за пръсканията и тровенето на пчелите.