Понеже предните 2 години след 1вата ротация въпреки, че качвам пита или две с прясно пило в 2рия корпус пчелите вместо да се качват да работят на горе те слизат в дъното и висят на бради след което някой изпадат в роево.
За това щом искат да слизат на долу ще им дам тази възможност. Понеже тази година за разлика от миналата кошерите са силни от 6 до 8 междурамия кълбо ще ги оставя сами да свалят майката в 1вия корпус като след края на рапицата ще вадя 2рия корпус и магазина евентуално, ако времето позволи да работят и не изпаднат в роево.
Юрий идеята ми е да имам само едно сваляне на пити в 1ви корпус (2 с пило и 2 медови) като тогава ще бракувам 4 стари пити от 1вия корпус и ще поставя 4 основи във 2рия.
Разбита се няма да го направя със всички, че ако се оплеска работата както миналата година с демарирането да мога да ги оправя. Още експериментирам и се нагаждам, имам замислени още варианти и ще видя кое е по добре.
iliew прашециуловителите са почти готови и ще влизат в употреба тази пролет.
Сега на 1ви ще има лекция в Монтана да работа с ЛР 10 рамков и от там може да открадна някоя идея.