Сега ми хрумна едно сравнение. Ако сравним отглеждането на пило със строенето на пътища, то работата с един корпус е все едно да се прави път на наклонен терен, завои, природни дадености и т.н. а добавянето на втори корпус е да се строи на равен, идеален терен(лесно, бързо и качествено).
Тази пролет мисля да не правя ротация, чак след рапицата и акацията ще я направя. Само ще свалям по някоя пита с мед или запечатано пило в 1вия корпус ако се наложи и на тяхно място ще салагам основи.
Така ще пълнят направо в магазините а нямам да губя време да усвояват 2рия корпус и в периода на поддържащата ливадна паша ще ги ротирам за да ги засиля за слънчогледа. Така ще успея да извадя по голямата част от рапицата да не оставя в копрусите. А ако на някоя майка и стане тясно ще слезе на долу в празния.
Ники, мислищ ли, че ще ти е по-лесно всяка седмица да сваляш горния корпус за да местиш рамки в долния.
В рапицата пчелите ще блокират майката в долния корпус и в горния ще натъпкат всичко с нектар. Мисля, че така няма да се “раздели“ рапичния мед. Трябва и двата корпуса да са ФУЛ пълни с пчели пило и мед, че да разделят рапицата нагоре.... А и нали бяха “силни па силни“... защо ще ги спъваме до рапицата.... а ще ги засилваме след акацията, не схващам.
П.П. Не разбирам много от Лангстрот ( за сега си експериментирам с 5 бройки) ама според мен е така.....
Понеже предните 2 години след 1вата ротация въпреки, че качвам пита или две с прясно пило в 2рия корпус пчелите вместо да се качват да работят на горе те слизат в дъното и висят на бради след което някой изпадат в роево.
За това щом искат да слизат на долу ще им дам тази възможност. Понеже тази година за разлика от миналата кошерите са силни от 6 до 8 междурамия кълбо ще ги оставя сами да свалят майката в 1вия корпус като след края на рапицата ще вадя 2рия корпус и магазина евентуално, ако времето позволи да работят и не изпаднат в роево.
Юрий идеята ми е да имам само едно сваляне на пити в 1ви корпус (2 с пило и 2 медови) като тогава ще бракувам 4 стари пити от 1вия корпус и ще поставя 4 основи във 2рия.
Разбита се няма да го направя със всички, че ако се оплеска работата както миналата година с демарирането да мога да ги оправя. Още експериментирам и се нагаждам, имам замислени още варианти и ще видя кое е по добре.
iliew прашециуловителите са почти готови и ще влизат в употреба тази пролет.
Сега на 1ви ще има лекция в Монтана да работа с ЛР 10 рамков и от там може да открадна някоя идея.
Да и на мен ми изглежда така, за това пролетта слагам мрежата на горното ниво и чекмеджето за прашеца на долно ниво на дъното и става плитко. Дълбокото дъно е много добро, но трябва да му се хване цаката.
П.П. Изцяло мрежа съм на дъното няма какво да затварям, там е истината.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))