Напротив - 2015-та година беше ГОДИНАТА НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ В ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ от 2003-та година насам. При това говорим не само за козметични промени, а за основно преобразяване на целия сектор.
1. Вече има ВТОРА РАЗВЪДНА ОРГАНИЗАЦИЯ, която на практика УНИЩОЖИ МОНОПОЛА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ. По-значимо събитие никога не се е случвало и няма да се случи в следващите поне 10-20 години.
2. МЗХ вече се съобразява с исканията на пчеларите. Това, което ми го е разправял Кожухаров или Бонев - ВЕЧЕ ГО НЯМА !!! Вече заседанията на работните групи са открити и честни. Никой не ни кара да се подписваме за конфединциалност. Никой не ни забранява да записваме заседанията и после да ги коментираме в публичното пространство. Бонев, искаш ли да извадя публично какви си ми ги приказвал едно време в лични съобщения, за да видиш сам, че МНОГО НЕЩА ВЕЧЕ СА ПРОМЕНЕНИ КЪМ ПО-ДОБРО?
3. Вече има РЕАЛНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ РАЗЛИЧНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ и това е НЕОСПОРИМ ФАКТ. Организирани бяха много срещи между лидерите, набелязани бяха много съвместни действия, съгласувани бяха много съвместни виждания. До пълно обединение има много време, но първите стъпки вече са направени, при това изключително успешно. Заслуга за това има КБП.
4. Вече има съгласие от страна на властимащите, че ПЧЕЛООПРАШВАНЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПЛАЩА ПОД НЯКАКВА ФОРМА. Заслугата за това е именно на КБП, друг е въпроса, че като всяко ново нещо се задействуваха много интереси, и към днешна дата не е много ясно какви ще са параметрите на това заплащане.
5. Вече има съгласие от страна на властимащите, че една автоматизирана оповестяваща система при пръскане силно ще намали тровенията на пчели от арендаторите. Има две възможни направления за реализирането на тази система, както към момента на най-високо ниво са одобрени и двете. Едното е БАБХ да реализира всичко това със средства от бюджета, а ако не се справи, второто направление е да го реализира КБП със средства по пчеларската програма. Идеята и заслугата за това пак е на КБП.
6. И най-важното, което вече го казах по-горе - Ганчовисткия модел постепенно започна да преминава в МОДЕЛА НА КБП, който предполага честност, почтенност, публичност и т.н. Самите стари вождове постепенно преминават на същата тази вълна, а това вече създава предпоставки за едно бъдещо обединение.
Всичко това се е случило благодарение на активноста на членовете на КБП и БПРА, както и на едва ли не неограниченото финансиране, което аз доброволно вложих във всички тези дейности. Потрошени са десетки хиляди левове дарения от мене в обществена полза. Набрана е огромна инерция и тепърва има да се случват нови, значими за целия пчеларския сектор положителни събития.
Колкото и да им е тъжно на някои провокатори или противници на КБП и БПРА, всичко това се случи и е НЕОСПОРИМ ФАКТ. Летвата вече е вдигната много високо, и ми е много любопитно какво ще обещае на пчеларите следващия пчеларски "вожд", който най-вероятно ще се роди от Пловдивската група. Ако на всичко това, което го направи КБП и БПРА, кажете че е ЕДНО НИЩО, то тогава следващия новоизлюпен пчеларски вожд трябва да обещае като минимум гледане на кошери на Луната и Марс, както и по 1 кило злато субсидия на кошер на година.
Моята съвест е чиста. Аз вложих огромни усилия, време и средства в обществена полза, и успях да направя за пчеларите това, което никой пчеларски вожд досега не го е правил в цялата пчеларска история.

Цитат