Не не са в борба. Има го във файловете. Поддържа се хомогенно гнездо.
- тримайчини и петмайчини семейства са съответно 200 и 320% по силни от едномайчино семейство.
- първите 6 месеца снасят всички майки в 90% от семействата.
- 55% от семействата презимуват с всички майки.
- 15% от семействата елиминират 1-2 майки при презимуване.
- само 3% от семействата оставят една майка след презимуване.
Винаги може по-добре.
Ето защо китайците ни заливат с мед. Ха, ха... китайски. Аз пак да продължа да питам. Значи 3% остават с една майка. А тези 15% както пишеш с колко остават като премахнат 1-2 от 3-5 майки? Остават 55% с всички майки. Нали така? Да по - горе пише 90% само снасят. От 90 вадя тези 55 и се получава 35%. Това значи по - малко от половината. А от тук следователно, че до началото на активния период ще опукат още някоя и друга и какво излиза? Едно нищо. Дали съм прав или не?
Не, не го тълкуваш правилно. Ето ги табличките. Едната е за презимуването а другата за приемането. Става дума за 3 годишна статистика и 10 годишна практика.
1.jpg
Майките трябва да са минумум на 6 месеца, най-добре двугодишни а пчелите на които се придават млади.
Винаги може по-добре.
Така. Въпросите ги задавам просто да се раздвижи темата. Аз още отдавна съм задавал въпроси във форумите - защо се режат мандибулите на майките? Ето най - после излезе и отговора. Но да приемем, че съм прочел доста по въпроса и ще кажа, че това са временни явления и в крайна сметка кошера ще остане с една майка. Това, че са отрязани мандибулите на майките и те не могат да се елеминират една друга, то пчелите рано или късно ще оправят нещата чрез феромоните на майките. Това няма да може да се случи в случая когато китаеца постоянно рови в кошера и му натиква постоянно по 5-6 майки с които пчелите трябва да се справят.
Ако едно семейство с 4 майки не изкарва мед поне колкото 6 едномайчини, не виждам практически смисъл да имам повече от една майка в кошера.
Практическия смисъл китайците са го измислили. Всяка втора година вместо да хвърлят майки, при подмяната се правят многомайчини семейства от "бракуваните" майки.
Както и да е, аз за себе си съм решил такова нещо на майката да не причинявам. Не съм рязал и крака и крила до сега.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))