На моите давам само BEE FONDA - най-евтината, българска (или поне разфасована в Бг, Горни Богров). Но аз работя в пчеларска фирма и споделям също и опита от там. А там сме давали Apitom, Api Food, а в момента - Apifonda, разфасована от 15 килограмов блок. За последната нямам още впечатления, но относно другите - всичко се взема от пчелите. Каквато и да е храната, усвоява се без остатък. Не съм забелязал някоя да е потекла в кошера. Когато пчелите са примерно 2-3 междурамия, а храната обхваща повече, тази, която е над празните междурамия изсъхва и става на камък. Имаше някаква, не и помня името, която при разпечатване се разпадаше, т.е. трудно се работи с нея. Но през декември в личния пчелин сложих пак българската Бифонда, тук на кашон я продават по 2.40 лв за кг, ако е с тимол и 2.30 без тимол. На бройка - съответно 2,80 и 2,70. Правил съм и варена - захар, мед, лимонена киселина. Става пластична маса, която пчелите взамат с охота, но не ми се занимава с плескането. Основно правило обаче за момента е да е по-евтино, защото имам сериозни финансови проблеми.
Кошерите ми все още не са с мрежести дъна, но самите те са малко "тантелени", имат доста неплътности. Много рядко се случва по крайните рамки малко плесен, но предстои оборудване с мрежести дъна, след ремонта им.