Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Каква храна даваш? Предполагам че така завити с найлон,кошерите са на мрежести дъна
    На моите давам само BEE FONDA - най-евтината, българска (или поне разфасована в Бг, Горни Богров). Но аз работя в пчеларска фирма и споделям също и опита от там. А там сме давали Apitom, Api Food, а в момента - Apifonda, разфасована от 15 килограмов блок. За последната нямам още впечатления, но относно другите - всичко се взема от пчелите. Каквато и да е храната, усвоява се без остатък. Не съм забелязал някоя да е потекла в кошера. Когато пчелите са примерно 2-3 междурамия, а храната обхваща повече, тази, която е над празните междурамия изсъхва и става на камък. Имаше някаква, не и помня името, която при разпечатване се разпадаше, т.е. трудно се работи с нея. Но през декември в личния пчелин сложих пак българската Бифонда, тук на кашон я продават по 2.40 лв за кг, ако е с тимол и 2.30 без тимол. На бройка - съответно 2,80 и 2,70. Правил съм и варена - захар, мед, лимонена киселина. Става пластична маса, която пчелите взамат с охота, но не ми се занимава с плескането. Основно правило обаче за момента е да е по-евтино, защото имам сериозни финансови проблеми.
    Кошерите ми все още не са с мрежести дъна, но самите те са малко "тантелени", имат доста неплътности. Много рядко се случва по крайните рамки малко плесен, но предстои оборудване с мрежести дъна, след ремонта им.
    Този пост е редактиран от Stefanbg; 15.01.2016 в 22:09. Причина: Написано Апифонда вместо Бифонда

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg Виж публикацията
    .... Основно правило обаче за момента е да е по-евтино, защото имам сериозни финансови проблеми.
    .....
    В такъв случай, точно поради тази причина би трябвало да обръщаш малко повече внимание какво слагаш в кошера, защото както някой ден от горчив опит ще разбереш, че разлика има. Недай си Боже сурова зима или по-слаби семейства и разликата в качеството се заплаща тъпкано. А зазимените с много мед, силни семейства (около и над 10 междурамия пчели) от питки не се нуждаят, още повече пък ако част от кълбото се намира над горните летви на рамките.

Стефане, относно споделените впечатления, попитай в пчеларската ферма, в която работиш за тяхното мнение -за цени...., качество.... и коя марка предлага най-доброто съотношение. Все пак имаш възможност да получаваш ценна информация и придобит (с години???) опит, от която възможност не трябва да се отказваш толкова лекомислено.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    В такъв случай, точно поради тази причина би трябвало да обръщаш малко повече внимание какво слагаш в кошера, защото както някой ден от горчив опит ще разбереш, че разлика има. Недай си Боже сурова зима или по-слаби семейства и разликата в качеството се заплаща тъпкано. А зазимените с много мед, силни семейства (около и над 10 междурамия пчели) от питки не се нуждаят, още повече пък ако част от кълбото се намира над горните летви на рамките.

Стефане, относно споделените впечатления, попитай в пчеларската ферма, в която работиш за тяхното мнение -за цени...., качество.... и коя марка предлага най-доброто съотношение. Все пак имаш възможност да получаваш ценна информация и придобит (с години???) опит, от която възможност не трябва да се отказваш толкова лекомислено.
    Не се ли досети кой в последните дни разфасова 15кг. Апифонди. А може и аз да се досещам неправилно ама мисля, че работи при Матеев. П.П. на служебния пчелин се прави каквото нареди шефа..... , пък на личния...... ти си шефа. П.П. 2 Иначе съм съгласен с първите ти 3 реда на 100%.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    П.П. 2 Иначе съм съгласен с първите ти 3 реда на 100%.
    Ще бъда благодарен ако пишеш и за редовете, с които не си съгласен. По възможност аргументирано! Това за мен е по-ценното!

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg Виж публикацията
    Ще бъда благодарен ако пишеш и за редовете, с които не си съгласен. По възможност аргументирано! Това за мен е по-ценното!
    Отговора ми беше към колегата scutellator, че съм съгласен с неговите 3 реда. А другото, което не че не съм съгласен но не го разбирам, е че мойте пчели докато не изпълнят плодника /8,10,12ДБ или ЛР/ с пчели, пило и мед, не си и помислят да се качват в магазините че да вадя и аз мед. Не само тая зима ами ВИНАГИ ДО СЕГА най-силните ми кошери зимата са били тея дето след началото на август не съм ги барвал ВЪОБЩЕ, най-най-много да освободя някоя пита за осеменяване. И третирането есента. Как вашите остават без храна по нова година не ми е ясно. 15-20 кила мед да заминат за 4 месеца от септември до нова година, еми не ми е ясно. В момента само повдигам таблите от време на време /когато ме скефне/ и ги погледна набързо /кошерите са у нас/ и тея, които септември са били на 8,9,10 пити ДБ сега са на 4,5,6. и не само тая зима ами винаги досега. А иначе през февруари слагам питки най-вече щото в тях слагам и прашец, и един вид ги подритвам по дупетата да се сещат, че е време да се захващат за работа.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Отговора ми беше към колегата scutellator, че съм съгласен с неговите 3 реда. А другото, което не че не съм съгласен но не го разбирам, е че мойте пчели докато не изпълнят плодника /8,10,12ДБ или ЛР/ с пчели, пило и мед, не си и помислят да се качват в магазините че да вадя и аз мед. Не само тая зима ами ВИНАГИ ДО СЕГА най-силните ми кошери зимата са били тея дето след началото на август не съм ги барвал ВЪОБЩЕ, най-най-много да освободя някоя пита за осеменяване. И третирането есента. Как вашите остават без храна по нова година не ми е ясно. 15-20 кила мед да заминат за 4 месеца от септември до нова година, еми не ми е ясно. В момента само повдигам таблите от време на време /когато ме скефне/ и ги погледна набързо /кошерите са у нас/ и тея, които септември са били на 8,9,10 пити ДБ сега са на 4,5,6. и не само тая зима ами винаги досега. А иначе през февруари слагам питки най-вече щото в тях слагам и прашец, и един вид ги подритвам по дупетата да се сещат, че е време да се захващат за работа.
    От страх да не би някое семейство да загине от глад, а този страх се получава от това, че не са си проверили семействата какви запаси имат. Ако бързат поради друга причина, пак си нанасят вреда, която трудно се открива, но тя пък им саботира развитието на семействата с което пак губят. Ха, ха....Рости пак ще каже, че само загатвам. Той който разбира ще се сети.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    От страх да не би някое семейство да загине от глад, а този страх се получава от това, че не са си проверили семействата какви запаси имат. Ако бързат поради друга причина, пак си нанасят вреда, която трудно се открива, но тя пък им саботира развитието на семействата с което пак губят. Ха, ха....Рости пак ще каже, че само загатвам. Той който разбира ще се сети.
    При 200-300+ кошера на сам човек е нормално да не знаеш какво има в някой от тях, и колко има. не ми харесват тея сметки за състезание по производителност на труда и кое за колко време трябва да се свърши. Хора сме все пак.............живи.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Слънчо , после ме обвиняваш , че аз давам по лъжичка на час .
    Миналата година , на 10 април правих преглед на два кошера , които мой колега получи в наследство . Не са стеснявани и не бяха подхранвани .Всичко бе отлично.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Мисля да сложа питки за подхранване пчели на какви градус на времето мога да отворя кошерите и да сложа питките ?

Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    За производителя на боята ясно, някой тук не се ли е сблъсквал с подобен въпрос?

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 25 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 25 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •