Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1589

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    При мен от 43 коешера, 42 са ударили горна летва. Значи всички са "откачени" и един е надзирател на лудницата.
    Като са точно под горната летва не има се притеснявам. Като излезе върха на кълбото над летвата пак не им се притеснявам. Притесненията ми започват като надникна в студено време (около и под нулата ) и ги видя лепнати на таванката. Тогава си е време за питки, задължително.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Като са точно под горната летва не има се притеснявам. Като излезе върха на кълбото над летвата пак не им се притеснявам. Притесненията ми започват като надникна в студено време (около и под нулата ) и ги видя лепнати на таванката. Тогава си е време за питки, задължително.
    Ако има мед в страни, също не би трябвало да не се притесняваш. Ако искаш ще ти кажа и защо.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ако има мед в страни също не би трябвало да не се притесняваш. Ако искаш ще ти кажа и защо.
    Искам.

Много колеги казват, че се местело кълбото назад. Аз такова нещо не съм наблюдавал. Стоят си в предната част на питите и си гледат малкото пило там и това е. Като е малко по топличко си попренасят обаче меда става все по далеч от тях и се правя на корав докато не кажат, че се очаква една седмица студ и удрям питките.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Искам.

Много колеги казват, че се местело кълбото назад. Аз такова нещо не съм наблюдавал. Стоят си в предната част на питите и си гледат малкото пило там и това е. Като е малко по топличко си попренасят обаче меда става все по далеч от тях и се правя на корав докато не кажат, че се очаква една седмица студ и удрям питките.
    Ааааа, и ти чакаш значи? Та така. Аз не слагам питки. Това ми се е случвало преди доста години да слагам питки, като аз си месих тестото на ръка. Сега някой ще каже за 5-6 кошера какво толкова. Ха, ха... не са 5 -6. Та млад, луда глава и започнах. Направих ги, но след това ме боляха ръцете, няма мускул, няма стави, няма кости - всичко ме болеше. Сега с пушка да ме карат да ги правя - не, не и не. Оставям им меда в плодниците и до пролетта. Тази година имам загинала само една отводка която не си я биваше още есента, но аз не събирам две в едно. Който е кадърен - живее, който не - хайде при чичо му Дарвин да учи естествения подбор.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Който е кадърен - живее, който не - хайде при чичо му Дарвин да учи естествения подбор.

Абе да ти кажа аз на естествения подбор не мога да разчитам да ми храни семейството. През зимата помагам с каквото мога, през активния сезон аз решавам кой да жиевее и кой .......

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Абе да ти кажа аз на естествения подбор не мога да разчитам да ми храни семейството. През зимата помагам с каквото мога, през активния сезон аз решавам кой да жиевее и кой .......
    Аз съм против това ранно хранене. Мисля, че е само губене на време и средства. Аз като не се вживявам толкова мислиш ли, че изкарвам по - малко мед, и че моите семейства са по - слаби от на който и да е колега? Говоря приятелски. Да не си помислиш нещо?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Ако имат достатъчно мед в кошера не мисля, че биха умрели от глад. Имат достатъчно топли дни да си пренасят меда където им е нужен. Преди им слагах мед в хранилките и за 20-30 дни си го примъкват. Щом го вземат от хранилката, няма причина да не го мъкнат и вътре.

А дали нещо не ги привлича на таванката?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    На 22.01.16 г.реших да посетя пчелина. Температура на въздуха около нулата. При прослушване на семействата се чуваше тих и равномерен звук, а при почукване избучаваха в хор за 3-4 секунди и пак утихваха. Подмор нямаше, както по дъната, така и пред кошерите.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    При зимуване на горни прелки пчелите още от есента бутат меда в задния край и правят по-тънки венци. Ако още при есенното подхранване и запълване на запаси се затворят тези прели пчелите правят дебел венец като дъга и зимуват в центъра, по този начин където и да тръгнат имат мед. За разлика от начина със зимуване на горни прелки където още на есен са отпред и отгоре... и някой нещът и да мърдат на зад към меда.

п.п. Разбира се винаги има изключения!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Искам.

При мен тръгват на зад когато няма от къде да пренасят мед (когато останат много малко запаси) иначе имат ли възможност няма да мръднат от предния край.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •