Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 817

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Тези "кошери" от снимката са пирамидални(експеримент на Баща ми) и според мен пчелите просто заемат цялото пространство и затова от 8мата пита са започнали и 9та. Но основата е още по широка и предполагам че ще пуснат и още може би от другата страна.
    Наличието на преградна дъска целогодишно в кошера си е загуба на място (за пило,прашец, нектар). Това е все едно да имаш къща с 4 стаи а да ползваш само три.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Тези "кошери" от снимката са пирамидални(експеримент на Баща ми) и според мен пчелите просто заемат цялото пространство и затова от 8мата пита са започнали и 9та. Но основата е още по широка и предполагам че ще пуснат и още може би от другата страна.
    Наличието на преградна дъска целогодишно в кошера си е загуба на място (за пило,прашец, нектар). Това е все едно да имаш къща с 4 стаи а да ползваш само три.
    За ДБ е добре да имаш преградна. При преглед вадиш преградната, освобождаваш си място и може да си приплъзваш следващите пити. За корпусните ако ти трябват 9 рамкови- ами направи си корпусите 9р. или там колкото ти трябват...8, 7, 11. Но в България тамазлъка на болшинството майки нямат потенциал да работят на 2 корпуса и за това им идват вповече 20 ЛР рамки за плодник. Това ми е личното мнение.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    18 рамки са пре пре достатъчно място и за пило и за мед и за прашец. А и нищо не губиш, даже печелиш защото меда го трупат в магазините.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    18 рамки са пре пре достатъчно място и за пило и за мед и за прашец. А и нищо не губиш, даже печелиш защото меда го трупат в магазините.
    Колко рамки според теб са оптимални за да работят на 2 корпуса за плодник? Пробвам тука едни 5 бройки Лангстрот ама на повече от 1 корпус майките не исат да работят. Ротирам и пак на 1 корпус работят. По книги им дават до 14-15 рамки пило да стигнат. Аз лично немога да ги докарам толкова. За това си мисля че майките нещо... Не че ще си ги сменя.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Колко рамки според теб са оптимални за да работят на 2 корпуса за плодник? Пробвам тука едни 5 бройки Лангстрот ама на повече от 1 корпус майките не исат да работят. Ротирам и пак на 1 корпус работят. По книги им дават до 14-15 рамки пило да стигнат. Аз лично немога да ги докарам толкова. За това си мисля че майките нещо... Не че ще си ги сменя.
    Не зная, но за мойте майки 20 са им много. От 43 кошера около 15 работят едновременно на 2корпуса.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колеги, Вие направо ме отчаяхте относно технологията на работа с ЛР кошери!!!...чета дебелите литератури, че Майката по принцип се качва в горния корпус, където е по-топло по естествен начин, без да я търся....хайде една рамка с пило да преместя в горния корпус не е проблем!....в една руска книга четох за строителен пояс - корпус с изградени рамки и ВО поставен по средата м-у двата корпуса след ротация - практикували ли сте тази технология?...с поставянето на строителен к-с по средата?...тази година ще експериментирам ЛР технологията по всякакви варианти, които съм чел.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, Вие направо ме отчаяхте относно технологията на работа с ЛР кошери!!!...чета дебелите литератури, че Майката по принцип се качва в горния корпус, където е по-топло по естествен начин, без да я търся....хайде една рамка с пило да преместя в горния корпус не е проблем!....в една руска книга четох за строителен пояс - корпус с изградени рамки и ВО поставен по средата м-у двата корпуса след ротация - практикували ли сте тази технология?...с поставянето на строителен к-с по средата?...тази година ще експериментирам ЛР технологията по всякакви варианти, които съм чел.
    3-4 години опит с 5 бройки и 2 двусемейни. Много разминаване с това което пише по книгите. За сравнение това дето пише по книгите за ДБ съвпада много повече. Моето мнение е да не очакваш да се получи точно както е по книгите. Доста неща ще си напасваш “на по теб си“ в движение. Знам ли може и от пашата да зависи..... При мен не е много силна. Аз продължавам да нагаждам и експериментирам. Но ако очакваш да работиш само с корпуси....силно съм скептичен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Осташов обяснява в едно от филмчетата си , че различните породи се развиват по различен начин, едните нагоре други надолу. Е аз не можах да им хвана посоката ли, породата ли и за това си гледам ДБ.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, Вие направо ме отчаяхте относно технологията на работа с ЛР кошери!!!...чета дебелите литератури, че Майката по принцип се качва в горния корпус, където е по-топло по естествен начин, без да я търся....хайде една рамка с пило да преместя в горния корпус не е проблем!....в една руска книга четох за строителен пояс - корпус с изградени рамки и ВО поставен по средата м-у двата корпуса след ротация - практикували ли сте тази технология?...
    По принцип много пъти съм казвал, че всяка технология е вярна само и единствено за пчелата, за която е разработена. По принцип повечето технологии от едно време са разработени и отговарят на инстинктите на Италианските пчели. Руските технологии пък, са разработени да отговарят на нуждите на Средноруските/кафявите европейски ( mellifera mellifera) или Кавказките пчели.
    Проблем се получава, когато една технология, разработена за определена раса пчели, се приписва дословно в някоя по-нова книга, без да се обърне внимание на контекста, за който се отнася и препоръчва за съвсем друг вид пчели.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Подкрепям гореизложеното на 100%. Не веднъж съм споделял, че при работа с ЛР кошер нищо не е така както го пише из книгите, или ако частично се получават някои неща, то това се случва само в част от семействата. Почти всички наши автори и научни работници са едни смешни преписвачи. Дори и не знаят европейските езици и преписват здраво от руски автори. Това което го пише в нашите книги за работа с ЛР кошер въобще не е за нашите условия и за нашите пчели. Тук техниките трябва да са други, някои променят и част от кошера.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •